kisvasut.hu - kisvasut.hu - Vasúttörténet - Nyugat-Dunántúl

Héderváry uradalom évszázados hídja

Hédervártól délnyugatra, közúttól, lakott területtől távol, a Mosoni-Duna felett vasúti híd áll. Egykori szerepét, múltját kevesen ismerik, esős időszakban az ide vezető földutak feláznak, a kutya sem jár erre...

(...)

Öttevényi GV - avagy kié is a híd?

1986-ban a MÁV Budapesti Igazgatósága levelet kap a Győr-Sopron megyei VB Közlekedési Osztályától, melyben felhívják a vasút figyelmét, hogy a kezelésében lévő „bolgányi” Mosoni Duna híd állapota leromlott, balesetveszélyes, felújítása halaszthatatlan, ezért…
… ezért a MÁV az irattárból előkereste a kapcsolódó dokumentumokat. Az érintett híd az 1968. december 31-én megszüntetett Öttevényi GV hálózatán található. A vasút felbontása során a műtárgyakat könyvjóváírással a községi tanácsok részére átadták. Az átadási iratokon különféle műtárgyak tételesen szerepelnek: átereszek, kisebb hidak, provizóriumok, de a 3*20 méteres nyílású közös közúti-vasúti acélhíd nincs egyetlen listán sem.

(...)

Pankaszi alsó és felső fatelep

A régi normál nyomtávú vonalnak megálló-rakodó helye volt Pankaszon egy kitérővel, egyik végén csonka vágánnyal. Tőle jobbra és balra az alsó és felső telepnek nevezett fűrészüzem terült el.

(...)

Vétyem

1948-ban Gruber Andor és Metz István okleveles gépészmérnökök a Gazdasági Tanács megbízásából felmérést készítettek az 1945-48 közötti években a MÁLLERD tulajdonába került erdei vasutak állapotáról és gazdaságos üzemeltetésük lehetőségéről.
A vétyemi szigetvasútról a következőket állapították meg:

(...)

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline