kisvasut.hu
Vasúttörténet - Nyugat-Dunántúl
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Pankaszi alsó és felső fatelep

(Szűcs Zoltán József)A régi normál nyomtávú vonalnak megálló-rakodó helye volt Pankaszon egy kitérővel, egyik végén csonka vágánnyal. Tőle jobbra és balra az alsó és felső telepnek nevezett fűrészüzem terült el.

A fatelepen 600 mm nyomtávú kis kézikocsikon tolták az anyagot. Nem annyira a fordítókorongok, hanem a váltók voltak jellemzőek erre a kis hálózatra.

1980 őszén a lakosság élénk és hiábavaló tiltakozása mellett a Zalalövő-Bajánsenye vonalat leállították. Viharos gyorsasággal bontották el, nehogy valaki meggondolja magát. A bontásra inkább a lángvágó volt a jellemző, mint a villáskulcs.

A fűrészüzem a dráguló közúti szállítás miatt egyre inkább leépült. A dolgozókat átszervezték, a telep lassan az enyészeté lett. A normál nyomtávú vasútvonalat az 1990-es években újjáépítették, de a fatelepnek nyoma már nincs.

Legutóbbi módosítás: 2007.11.24. 13:44

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV