kisvasut.hu
Vasúttörténet - Dél-Alföld
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Tiszakécskei kisvasút

(Szűcs Zoltán József)A vonal a nagyvasti llomstl a Tisza-partig futott volna, gy az iderkezknek hangulatos utazsi krlmnyeket biztostva. A helybliek is hasznlhattk volna a vonalat a helyi kzlekeds rszeknt. A felsbb kzlekedsi hatsgokat azonban - gy tnik - nemigen lelkestette a vastpts terve. Az 5 km/h megengedett sebessggel kzleked szerelvnyek szmra - kzlekedsbiztonsgi szablyokra hivatkozva - valamennyi ttjrhoz fnysoromp teleptst szabtk meg az ptsi engedly feltteleknt. Az ezzel jr tbbletkltsget a tiszakcskeiek nem vllalhattk, gy a vast rvidebb tvonalon plt meg.

Egy kis pihenő Tiszapart állomáson visszatolatás előtt

Egy kis pihenő Tiszapart állomáson visszatolatás előtt
Fotó: Pulisch József (2005.08.20.)

1971. augusztus 20-n adtk t a kisvasutat. A vonal 1,2 kilomter hosszan Sportliget llomstl Tiszapart llomsig kanyarog, illetve igazban csak egy nagyot kanyarodik. Sportliget vgllomson plt fel a jrmtelep, ahol a kisvast valamennyi jrmve fedett helyen ll. Az lloms kt vgny, ennek folytatsa a szn. Ezen kvl mg egy trolvgny is kszlt. Tiszapart v. egyszerbb, itt kt vgny van, a krljrs vgett.

A jrmllomny egy C-50-es motor, kt Bak tpus szemlykocsi, s egy kttengelyes nyitott kocsi (Bk544). A sznezs kezdetben piros-kk, majd nhny ve a C-50-est srgra, a Bk544-est srga-pirosra festettk. A Bak kocsiknl meghagytk az eredeti sznezst. A mozdony Trkevrl kerlt a vastra 1971-ben. Az utastsban eredetileg kt mozdonyt adott t az llamvast (GV 3772 s GV 3773), m csak az utbbi van meg, a msikat sztbontottk. A Bak kocsik Bkscsabrl szrmaznak, a MV alfldi kisvaston futottak.

Hivatsforgalom a rvidke vonalon nincs, Tiszakcske nagysghoz mrten azonban nagyon is npszer a kisvast. Az ttr jelleg fokozatosan talakult, majd a nv is Gyermekvastra vltozott, manapsg inkbb helyirdek jelleg a vonal. Jelenleg a szemlyzet egy f, vezeti a mozdonyt, rustja a jegyeket. Mivel egyedl a krljrst lebonyoltani nem tudja, a Sportligettl a Tiszapartig hzva fut a szerelvny, majd visszatol.

A Bak kocsikat zemben a megnyit alkalmval lthattuk, ekkor a TV hradban is szerepelt a kisvast. zemszeren csak a "kis kilt" kocsi kzlekedett, nyaranta. m sajnos a '90-es vekben gyakoriv vltak az zemsznetek. 1996-ban mr el sem indulhatott egyetlen mozdonyuk. A vros azonban megmozdult, Tiszakcskei polgrok, gondos szakmai irnyts mellet rendbe hoztk a plyt, mozdonyuk javtshoz a MV Kecskemti Fthz adott segtsget, gy a vonal 25-ik szletsnapjn 1996. augusztus 20-n elindulhatott a kisvast. Ekkor kapcsoldtak be a kisvasutak napjai rendezvnysorozatba. Azta tbbszr szba kerlt a vonal meghosszabbtsa is, de konkrt lpsekre eddig mg nem kerlt sor.

Legutóbbi módosítás: 2009.01.27. 20:13

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV