Szakmai oldalak oldal logo
Járművek
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Szakmai oldal
Járművek
Járműlista
Vasútkereső
Utasítások
Segédletek
Partnereink
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

A Jenbach 20 mozdonyokKBK-Kód: 2221,0

Osztrák gyártmányú kis teljesítményű dízelmozdony.


Fotó: archív

Egy érdekes kis mozdony, amelyről sajnos kevés adat áll rendelkezésünkre.

A kis mozdonyokat az osztrák Jenbacher Werke gyártotta. Ausztriában ma is több darab megtalálható, a magyarországi kisvasutakon csak egy konkrét példányt ismerünk.

Főkeret: A mozdony futóműve merevkeretes rendszerű. A mozdonykeret laprugókkal közvetlenül támaszkodik a tengelycsapágyakra.

A motor: Négyütemű, egyhengeres 20 LE-s dízelmotor van a mozdonyba építve, indítása kéziforgattyúval vagy villamos indítómotorral történhet. Termoszifonos rendszerű vízhűtéssel van ellátva, a hűtőt a mozdony oldalán helyezték el.

Erőátvitel: Mechanikus, a motor közvetlenül hajtja az irányváltóval egybeépített kétfokozatú sebességváltót, amelynek fogaskerekei állandó kapcsolatban vannak egymással.

A tengelyek lánccal vannak meghajtva, a hajtólánckereket a két kerékpár között helyezték el.

Fék: Mozdonyaink csak kézifékkel vannak felszerelve.


Az egyetlen ismert, meglévő hazai példány az Ózdi Kohászati Üzemekben dolgozott, feltehetően 56-os pályaszámon. Ma Ózdon, a 102-es iskola udvarán van kiállítva. Emellett használtak ilyen mozdonyokat Dunaújváros építésénél is, melyet az Én és a Nagyapám c. film is megörökít.

Legutóbbi módosítás: 2007.11.17. 13:02

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV