kisvasut.hu
Vasúttörténet - Észak-Magyarország
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Lillafüred, mint úttörővasút

2019.11.22 (Chikán Gábor)Kevéssé ismert, hogy az 1960-as években a Lillafüredi ÁEV-en is elkezdődött az úttörővasúti üzem megszervezése.

Egy majdnem úttörővasutas visszaemlékezése:

"Emlékeim szerint 1963-ban, vagy 1964,ben indult a leendő "úttörő vasutasok" képzése. Őket a város általános iskolái jelölték ki. Én a hámori iskolából kerültem a csapatba, kb. 25-30-an voltunk, de ezekért a számokért már nem mernék garanciát vállalni. Az oktatások a győri kapui Úttörő Házban voltak, a képzést Békefi Mihály (lehet hogy Békeffy), a vasútüzem akkori vezetője tartotta. Arra jól emlékszem, hogy elég sokszor később kezdődött az oktatás az előadó késése miatt. A tanultak már nagyon elhalványultak, de azért arra még emlékszem, hogy foglalkoztunk a "forgalmi jelzésekkel", a "fékezendő elegy alapján a szükséges fékerő" számításával (persze ezt számolni már nem tudnám), az "áteresz", és a "viadukt" fogalmával, az ismert nyomtávok adataival, stb. A képzés nem jutott el a vizsgáig, indoklás nélkül abbamaradt. Soha nem "öltöztünk be", és soha nem léptünk szolgálatba, még próba, vagy gyakorlás szintjén sem. Számunkra ennyiből állt a Lillafüredi Úttörő Vasút."

Legutóbbi módosítás: 2019-11-22 07:49

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Ön is hozzászólhat

Az e-mail címet csak az Önnel való kapcsolatfelvételre használjuk, nem jelenik meg és nem adjuk ki. Használható HTML címkék (tag): i és b, a megengedett legnagyobb hossz 1000 karakter.

Az Ön neve:
E-mail címe:
Hozzászólás:
Mennyi húsz meg negyven?
Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline