Szakmai oldalak
Szakmai segédletek
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Szakmai oldal
Járművek
Járműlista
Vasútkereső
Utasítások
Segédletek
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Utasszám

(Chikán Gábor)A rendszerbe belépő utasok száma (a rendszer lehet egyetlen vonat, vagy egy nagyobb időszak vonatainak összessége). A rendszeren belül átszálló utas csak egy utasként veendő figyelembe, a menettérti (vagy más speciális jeggyel bérlettel többször utazó)  minden utazása külön-külön belépés a közlekedési rendszerbe.

Leegyszerűsítve: egy vonatnál a vonaton utazók száma (függetlenül a megtett távolságtól, viszonylattól), illetve több vonat esetén - átszállásmentes menetrendben - ezek vonatonkénti összege.

Példa
 • 15 ember utazik A-ból B-be a 300 sz. vonaton
 • 22 ember utazik A-ból D-be a 300 sz., majd C-ben átszállva a 310 sz. vonatokon
 • 10 ember  utazik B-ből C-be a 300 sz. vonaton
 • 30 ember utazik D-ből C-be a 309 sz. vonaton
 • 24 ember utazik A-ból C-be a 300, és vissza C-ből A-ba a 309 sz. vonaton (menettérti jeggyel).

E példában

 • a 300 sz. vonat utasszáma 71 fő (15+22+10+24),
 • a 310 sz. vonat utasszáma 22 fő,
 • a 309 sz. vonat utasszáma 54 fő (30+24),
 • a vizsgált vonatok (időszak) összes utasszáma 125 fő (15+22+10+30+24x2).

Változatok

Lehet az utasszám szűrt is, pl. fizető vagy nem fizető utasszám. Ilyenkor a számítás annyiban más, hogy csak a fizető vagy nem fizető utasokat kell beszámolni.

Keresztmetszeti utasszám esetén csak a megadott pályakeresztmetszeten átutazók számát vesszük figyelembe. A fenti példában a B-C szakasz keresztmetszeti utasszáma

 • a 300 sz. vonaton 56 fő (22+10+24),
 • a 309 sz. vonaton 24 fő,
 • a vizsgált vonatokon (időszakban) összesen 80 fő (56+24).

Megjegyzés

A menettérti jeggyel utazók mindkét igénybe vett vonat utasszámába beszámítanak, a vizsgált időszakban (több vonat összes utasszámát számítva) pedig két utasnak számítandóak - függetlenül attól, hogy csak egy természetes személyről van szó. Hasonlóan kell eljárni más, többszöri utazásra jogosító jegynél is.

A fizető utasok megszámolását általában az eladott menetjegyek adatai megkönnyítik, a nem fizetőknél a vasutak különböző gyakorlatokat alakíthatnak ki: akár az utasok tényleges megszámolását vagy becslést alkalmazva.

Az összes utasszám nem lehet nagyobb, mint a vonatonkénti utasszámok összege, kisebb azonban lehet (a fenti példában 125 < 71+22+54). A keresztmetszeti utasszám sem lehet nagyobb az utasszámnál.

Előfordul a gyakorlatban az utaslétszám fogalom is, mely - külön definiálás hiányában - azonos az utasszámmal.

Legutóbbi módosítás: 2011.11.11. 11:15

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline