Lillafüredi ÁEV
Lillafüred
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Vasúttörténet
Elérhetőség
Képtár
Cikkarchívum
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Téli üzemszünet Lillafüreden

2009.11.10 (Chikán Gábor)



Az elmúlt évtizedekben a Lillafüredi ÁEV egész évben, minden nap közlekedett, azonban a támogatások elapadása miatt két éve már a téli hétköznapokon szünetelt a közlekedés. Az idei téli szezontól azonban a decemberi menetrendváltozástól március 31-ig a vonatok menetrend szerint egyáltalán nem fognak közlekedni.

Téli üzemszünet

Téli üzemszünet
Fotó: Szűcs Zoltán József (2009.02.21.)

Amint a világ csaknem minden vasútjára, a hazai kisvasutakra is jellemző, hogy a jegyárbevételek a működési költségeknek csak kis részét fedezik. A fennmaradó összeget általában adóbevételekből finanszírozzák, és ez - részben - Magyarországon is így volt. 2007-től azonban már elmaradtak a felújításokra, 2008-tól pedig az üzemeltetésre fordítható támogatások is.

A lillafüredi és pálházi kisvasutakat működtető Északerdő Zrt. a két kisvasútja számára 2007-ig kapott működési támogatást (2007-ben 36 MFt), és 2006-ig az FVM közjóléti forrásából fejlesztési-fenntartási támogatásokat, utóbbiból valósult meg a hidak, pályaszakaszok felújítására, a légfékezési program. Azonban ezek az összegek sem fedezték a teljes, működési-fenntartási veszteségeket.

Jelenleg a kisvasutak működési veszteségét teljes egészében a fenntartóknak kell viselniük. Mivel ezek egyre nagyobb terhet jelentenek a cégeknek, egyre több esetben döntöttek a szolgáltatások szűkítéséről. Lillafüreden az elmúlt szezonban ezért már téli hétköznapokon volt üzemszünet, mostanra azonban a források elapadása rákényszerítette az Északerdő Zrt-t a hétvégékre is kiterjedő teljes, több hónapos szünetre a menetrend szerinti közlekedésben.

Legutóbbi módosítás: 2009.11.10. 11:41

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline