kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Emlékmű a szigetközi gazdasági vasutaknak

2009.05.23 (Karap Krisztián)Május 30-án emlékművet avatnak Dunaszegen az egykori szigetközi gazdasági vasutaknak, melyek 1969. január 1-én tűntek el sok társukkal együtt hazánk vasúti közlekedéséből.


Fotó: kisvasut.hu

A Szigetközben a huszadik század elején épültek az első uradalmi vasutak, melyek célja természetesen a gazdaságos én megbízható áruszállítás volt a legközelebbi nagyvasúti állomásig.
Az államosítás után ezek a vasutak állami kézbe kerültek, a Szigetköz jó minőségű kavics- és homoklelőhelyeinek köszönhetően hamar bekapcsolódtak a környék háború utáni újjáépítésébe. A kisvasutak részt vettek az 1954-es árvíz utáni helyreállításában is, nagy segítséget nyújtottak a károsult falvaknak.
Az 1968-as közlekedéspolitika ezeket a vasutakat már nem kívánta tovább támogatni, így 1969. január elsejével sok magyarországi társukkal együtt ezek a vonalak is megszűntek.

40 év után emlékmű avatásra készülődik Dunaszeg, egy C-50-es motormozdonyt és egy csillét állítanak ki a település nyugati szélén található horgásztónál, melyek mindig eszünkbe juttatják majd, hogy a Szigetközben is csattogtak a valaha oly fontos gazdasági vasutak. A C-50-es Csömödérről került ide, a csillét pedig a tömörkényi halgazdasági kisvasútról kapták.

Az emlékmű ünnepélyes felavatása: május 30., 11 óra
Az emlékmű helye: Győr felől busszal érkezve a Temető megállónál kell leszállni, onnan 200 m-t kell még megtenni előre

Legutóbbi módosítás: 2009.05.25. 19:07

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline