kisvasut.hu
Vasúttörténet - Közép-Dunántúl
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Hódoséri (Vinyei) Erdei Vasút

(Szűcs Zoltán József)A vasútvonalat az Eszterházi uradalom építette 1917-ben, lóvontatásra, 1920-ban gőzüzemre adták be a kérelmet. A 760 mm nyomtávolságú kisvasút a vinyesándori fatelepről 9 km hosszan vezetett a Hódos-ér völgyében a Kék-hegy alatti Imremajorig (ma Ménesjáráspuszta, Kisszépalmától kb. 2 km északra).

A gőzvontatásra áttérés után a nagyvasút a szintbeli kereszteződés helyett aluljárón szerette volna átvezetni a kisvasutat, meg is tervezték, a kisvasút azonban időt húzott, majd 1927-ben közölte, hogy az erdőt letermelte, a vasúton egyelőre nem lesz számottevő üzem, így az aluljáró lekerült a napirendről. A fakitermelő vállalkozók áttelepülése miatt a vonal felső 4 km-es szakaszát elbontották.

1927 és a II. világháború vége között nincsenek információk a vasút működéséről, lehet, hogy használaton kívülre került.

1947-ben, majd 1955-ben részletes tervek készültek a felbontott szakasz visszaépítésére, az imremajori csikótelep és Porva község kiszolgálásra, de hitelhiány miatt az építkezés nem valósult meg.

1951-ben a vasút üzemen kívül áll, szeptembertől az ERDŐKÉMIA kőbányáiból történik kőszállítás, melyet a kőbánya vállalat az erdei vasút vonalának alsó 1500 méteres szakaszán saját lovaival és kocsijaival bonyolít le.

1952-ben tervek készülnek az ugodi kőbánya kisvasútjának újjáépítésére, ennek sínanyagát a hódoséri vasút bontásából kívánják biztosítani. Megállapítást nyer, hogy a hódoséri erdei vasút talpfáinak 40-50%-a teljesen elkorhadt.

1956-ban 400 tonna fát, és 120 tonna követ szállított.

1959-ben a hódoséri erdei vasút adatai:

üzemi hossz: 6 km
felépítmény: 9,3 kg/fm
engedélyezett tengelynyomás: 3,0 tonna
legkisebb ívsugár: 30 méter
legnagyobb emelkedés: 25 ezrelék
engedélyezett sebesség: 15 km/óra

1958-ban új végrehajtási utasítás készül az EV/MÁV kereszteződésére. 1959-ben a vonal már forgalmi adatok nélkül szerepel egy bakonyi erdei vasutakkal foglalkozó iratban.
1960-ban a vasút helyén erdészeti feltáróutat terveznek. A terviratban szerepel, hogy az erdei vasút felépítménye és műtárgyai teljesen leromlottak, így a vonalat már lóvontatással sem lehet tovább üzemben tartani. A vasút felújítása ellen szól, hogy a hozzá kapcsolódó gyűjtőutak erdészeti járművekkel megközelíthetetlenek, ami egy újjáépítés után is nagyban megnehezíti, valamint költségessé teszi a szállítást. Az útépítés a kisvasút bontásával egyetemben a következő évben megkezdődik.

(Moór Attila kutatási adataival kiegészítve)

Legutóbbi módosítás: 2007.11.30. 19:19

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline