kisvasut.hu
Vasúttörténet - Közép-Magyarország
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Galgamácsai Erdei Vasút

(Szűcs Zoltán József)A XX. század elején az erre csörgedező Megyerke-patak eredésénél szép, de nem tartós követ fejtettek. Az akkor igen olcsó, gazdaságos szállítási megoldást választva, a Megyerke-patak völgyében a KŐBÁNYA - MEGYERKE-PUSZTA - GALGAMÁCSA MÁV állomásig vezető útvonalon 760 mm-es vasutat építettek.

Az átrakó a mostani PFT telep helyén volt. A Galga völgyében a folyócskáig töltést építettek, a víz felett 6 méteres hídon vezetett át a vasút. A fa aljakra 12,5 kg/fm tömegű sínek kerültek. A vonóerő itt is "egy lóerős" volt. Csak az üres kocsikat kellett lóval továbbítani, az egyenletesen lejtő pályán a megrakott kocsikat fékkel eresztették le. A kifejtett kő iránti érdeklődés idővel csökkent, ugyanis a fejtés során gyengébb minőségű - mállékony - rétegek kerültek elő, ezek anyaga legfeljebb feltöltésre volt jó. A bányászat később meg is szűnt, csak néha, a helyi igényekre gyűjtöttek követ. Fával akkor még nem szűkölködtek, a kisvasutat átvette a Magyar Királyi Erdőhivatal Gödöllői Erdészete. Kezdetben változás nem volt, a vagononként 7 űrméternyi fa gravitációs hajtóerővel érkezett le. Később azonban a kitermelés felfutott, a lovacskázás - gurigázás nem bizonyult elegendőnek.

1920-ban azonban gőzmozdonnyal folyatódtak a szállítások. A mozdony kalandos úton jutott ide. A Királyi Erdőhivatal a Vágvölgyi Erdei Vasútra rendelte, de mire 1919-ben elkészült, a felvidék már cseh megszállás alá került, ezért nem lehetett kiszállítani - itt még feltehetően az eredeti VEV 3 pályaszámot viselte. A mozdony később a LÁEV-en, 5-ös pályaszámon, majd Mátravasúton ÁEV 437,404 psz. dolgozott, 1951-ben állomásították Gyöngyösre.

1948-ban a vágányokat 9kg/fm tömegűekre cserélték, a vontatást pedig egy dízelmozdonyka vette át. Valószínűleg egy MD-2 típusú. A kitermelhető fa mennyisége időközben csökkent, személyforgalmat nem indítottak, és kiépült a szilárd burkolatú feltáró út is.

1963-ban a vasutat felbontották.

Ma már igen kevés emlékeztet az egykori pályára, a Galga völgyi töltés jól látható még, és megtalálható az egykori híd is, de félredobva, nem egészen a nyomvonalában már csak egy gyalogoshíd szolgál. A Megyerke-patak völgyi töltés már csak úgy érzésből követhető, sok helyen beszántották. Az erdészet helyét a mezőgazdaság vette át.

Legutóbbi módosítás: 2007.11.26. 14:51

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline