Kemencei Erdei Múzeumvasút oldal logo
Járművek: villamosmozdonyok
Kemence
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Programok
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Üzemeltető
Szállások
Látnivalók
Támogatók
Elérhetőség
Cikkarchívum
Képtár
Linktár
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

3212,0001Emozdonytpusbl egykor sok mkdtt a hazai bnykban, tudomsunk szerint azonban ez az egyetlen fennmaradt zemkpes pldny. 2004-ben talltunk r a fzrradvnyi illitbnyban, majd Tth Andrs tagtrsunk 2007 nyarn kapta meg a bnya EL-9 mozdonyainak villamos feljtsrt cserbe.

Karlik mozdony a 4. hídon

Karlik mozdony a 4. hídon
Fotó: Chikán Gábor (2007.07.29.)

Nyomtvolsga 600 mm, az akkutelep feszltsge 40 V, teljestmnye 2,8 kW.

Ezt a kismozdonyt eredetileg Nmetorszgban a Leipziger Unternehmen Adolf Bleichert & Co. cg gyrtotta a bnyalovak felvltsra, tbb ms bnyszati berendezs (sodronyktlplyk, vasti kteles szlltgpek, aknatornyok, daruk, ipari hajtmvek stb.) mellett az 1930-as vektl. A II. Vilghbor utn gyrtsa a Szovjetuniban s Lengyelorszgban is folyt az eredeti (illetve az eredeti alapjn aktualizlt, de jelentsen nem megvltoztatott) nmet tervek alapjn. A Karlik elnevezs is ekkor vlt ltalnoss e mozdonyokra.

Magyarorszgra tudomsunk szerint 7 db kerlt, Kincsesbnyra, tudomsunk szerint szovjet gyrtsknt. A bauxitbnya felszmolsa sorn egy kivtelvel a Mazsola nvvel beczett kismozdonyok sztszrdtak az orszg ms bnyiba, gy az Ajka krnyki sznbnyk egyikben is zemelt bellk (Padragkt).

A gpeket mg Kincsesen talaktottk akkumultoros zemrl felsvezetkesre, rdramszedt s az akkumultorok helyett ptslyokat szereltek az akkuldkba. Tovbbra is 40 V egyenrammal mkdtek, akkutltik pedig a felsvezetket tplltk. A mozdonyokat a Gnton s Ajkn bnyamzeumokban killtott pldnyok kivtelvel vlheten sztvgtk a '90-es vekben. A gnti pldny Kincsesbnyrl 1986-ban vonult "nyugdjba", az Ajkn killtott pedig Padragktrl 1996-ban.

A fzrradvnyi illitbnyban fellelt pldny az elzekben emltett 7 jrmtl fggetlenl, a slovinky-i vas- s rzrcbnybl kerlt Magyarorszgra, s tudomsunk szerint Lengyelorszgban kszlt. A gp tbb vi szervezs, trgyals s cseremunka rn kerlt gyjtemnynkbe, zemkpesen. Megtallsakor szrke volt, mostani, halvnyzld sznt Gyngysoroszin kapta, ugyanis Kemencrl ideiglenesen egy ottani rcbnya felszmolshoz klcsnkrtk.

Legutóbbi módosítás: 2008.07.29. 15:36

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV