Kemencei Erdei Múzeumvasút oldal logo
Kemence
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Programok
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Üzemeltető
Szállások
Látnivalók
Támogatók
Elérhetőség
Cikkarchívum
Képtár
Linktár
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Hosszabb útvonalon jár a kemencei kisvasút

2009.03.15 (Fodor Illés)Megérkezett papíron is a hatósági hozzájárulás, így a Kemencei Erdei Múzeumvasút szerelvényei március 14-től mintegy hatszáz méterrel hosszabb pályán, Feketevölgy megállóhelyig közlekednek. Ez azt is jelenti, hogy már hivatalosan is a szilvásváradi hazánk legrövidebb erdei vasútja.

Feketevölgy megállóhely, végállomás - a második vonat érkezett ide

Feketevölgy megállóhely, végállomás - a második vonat érkezett ide
Fotó: Papdi Tamás (2009.03.14.)

A Kemencei Erdei Múzeumvasút vonala jelenleg 7,2 kilométer hosszan húzódik Kemence és a Csarna-patak völgyében található Halyagos között. A vonal sajnos nem járható végig, mivel 1995-ben és 1999-ben két árvíz igen súlyosan megrongálta a pályát, elmosta a hidak többségét. A Kisvasutak Baráti Köre Egyesület 2000 óta üzemelteti a kisvasutat. A forgalom 2000. július 29-én még csak 1,8 kilométeren, a kemencei telephely és a Strand melletti első híd között indulhatott meg. Az időközben kiemelkedően közhasznú minősítést kapott egyesület évről-évre, különféle támogatásokból újította fel a kisvasút állami tulajdonban lévő kezelőjének műtárgyait.

A következő lépésre 2002 őszén került sor: ekkor készült el Godóvár állomás és az azt követő első híd felújítása. Komoly vonalhosszabbításról nem lehetett szó, mivel az állomás után egy rövid pályahiány és egy elmosás akadályozta a továbbjutást. Elkészült viszont a harmadik híd felújítása - ez rövid volt, csodás módon állva maradt az 1999-es árvíz után, csak a hídfőket kellett felújítani, az I-gerendák korrózióvédelmét elvégezni, és ki kellett cserélni a talpfákat.

Egy évvel később újra pénz állt a házhoz, amiből el tudtuk végezni a 2. híd újjáépítését és az ifjúsági tábor fölötti pályaelmosás helyreállítását (képek itt találhatók ezekről). Ennek köszönhetően 2004 júniusától már 3,3 kilométer hosszban közlekedhettek a vonatok, az akkor egy évre, ideiglenes jelleggel létesített Pityúr-rétje megállóig (a megálló a terület tulajdonosának nagyapja után kapta a nevét). Az ideiglenes jelleg sajnos tartósabbnak bizonyult, mint terveztük: 2005-ben nem jutott elég forráshoz az egyesület, így nem tudtunk hidat építeni, inkább a rossz állapotban lévő pályaszakaszokra költöttünk. Elkészült viszont egy provizórium a 4. és az 5. híd helyén, amelyeken egy könnyű kulival már át lehetett vontatni a rakott csilléket, így megindulhattak a felső szakaszon is a karbantartási munkák.

Egy évvel később, 2007. márciusában saját kivitelezésben elkészült a Feketevölgy megálló alatti elmosás helyreállítása, és a Betonplasztika Kft. támogatásának köszönhetően a 4. és 5. hidak újjáépítésére is sor került. Az első munkavonat 2007. április 29-én érkezett meg a Feketevölgy Panzió elé. A személyforgalom sajnos nem indulhatott meg, mivel a kisvasút kezelője közel egy éven keresztül nem adta meg a hatósági eljárás megindításához szükséges nyilatkozatot. Az új szakasz és a hidak hatósági bejárására végül 2008. novemberében került sor. A pálya a személyszállítási engedélyt ezután megkapta, a hivatalos határozat megérkezése után 2009. március 14-én 10 óra 30 perc körül az első utasok is leszállhattak Feketevölgy megállóhelyen.

A kisvasút pályája jelenleg 4,1 kilométernyi szakaszon járható, a személyszállíítás 3,9 kilométeren zajlik. Néhány komolyabb pályahiba kijavítása után - talán még az idén - szeretnénk egy kétvágányos állomást létesííteni a jelenleg járható pályaszakasz végén. Ennek elsősorban biztonsági oka van: így nem kell tolt menetben közlekedni lefelé, hanem már Feketevölgynél át lehet állni a mozdonnyal a szerelvény másik végére. Újabb szakaszok megnyitására ezután lesz majd lehetőség, ennek azonban igen komoly anyagi terhei lesznek, és az építkezést az is nehezíti majd, hogy a vasút a Feketevölgy Panzió és a 6,3. kilométernél fekvő Hamuház között fokozottan védett területen halad át.

Köszönjük mindazoknak a segítségét, akik fizikai munkájukkal, anyagi támogatásukkal vagy bármilyen módon hozzájárultak ahhoz, hogy megindulhasson Feketevölgy megállóig a közlekedés!

[Képek az első két üzemnapról]

Közlekedési rend májusig

A kisvasút menetrend szerint legközelebb áprilisban közlekedik majd hétvégenként (kivéve április 19-én vasárnap, amikor valószínűleg nem lesz közlekedés a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület éves rendes közgyűlése miatt). A húsvéti hétvégén (április 11-13.) a rendes, nyári menetrend szerint közlekednek majd a vonatok, a többi hétvégén érvényes menetrendről honlapunkon tájékozódhatnak majd.

Legutóbbi módosítás: 2009.03.15. 21:19

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV