Kecskeméti Kisvasút
Vasúttörténet
Főoldal
Kecskemét
Vasúttörténet
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Képtár
Látnivalók
Elérhetőség
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Vasúttörténet

2023.06.01 (kisvasut.hu)A Kecskeméti Kisvasút faanyag és egyéb más termékek szállítására jött létre.

A Kecskemét Város Erdőhivatalánál dolgozó Bakkay József vetette fel először, hogy a Bugac melletti erdőkből a tüzelőnek használt faanyagot kisvasúton szállítsák az Alsómonostori téglaégetőbe. A 15 km-es gazdasági vasutat 1920-ban adták át.

A vasútüzem kibővítése és átépítése 1927 őszén kezdődött, megépült a Kecskemét–Kiskunmajsa közötti 51 km-es fővonal. Az új vasútvonalat 1928. szeptember 12-én adták át. Ezzel együtt megépült Kecskeméten a Rávágy téri végállomás és az átrakodó a nagyvasúthoz. A homokhátsági tanyákon élőknek nagy fejlődést jelentett a vasút, mert ez volt az egyetlen közlekedési eszközük. A személyszállítás mellett a megtermelt árukat is gyorsan el tudták szállíttatni a városba, illetve az átrakodó állomásnak köszönhetően bárhová az országon belül.

Az 1929–1933 közötti gazdasági válság miatt a vasút léte veszélybe került. Kecskemét város vezetői azonban nem nyugodtak bele, hogy a nemrégiben épített vasútjukat a bezárás fenyegeti. A jövőt a turizmusban látták, létrehozták a Kecskeméti Idegenforgalmi Irodát, mely Bugacpusztán programokat, kirándulásokat kezdett szervezni. Óriási kampánnyal hívták fel az emberek figyelmét a kisvasútra és Bugacpusztára. Több neves hazai és külföldi személyiség is megfordult itt, például Móricz Zsigmond, Gusztáv Adolf későbbi svéd király és Rabindranáth Tagore Nobel-díjas költő, író.

Az 1930-as évek folyamán több terv is született a vasútüzem bővítésére új vonalakkal. Felmerült a kiskunmajsai vonal meghosszabbítása az akkor még létező Szegedi Kisvasút felé – összekapcsolva a két hálózatot, valamint új vonalak építése Kiskőrös, Kiskunhalas, Cegléd irányába. Végül a kiskőrösi vonal megépítésébe kezdtek bele az 1940-es években, a második világháború azonban több évig hátráltatta a munkát, csak az alépítmény építése
kezdődött meg. A háború után azonban folytatódott a munka. 1947-ben Törökfáitól Páhig, majd 1948-ban Kiskőrösig építették meg a vágányokat. Így a vasútüzem már meghaladta a 100 km-es vágányhosszt, amivel ma is a második legkiterjedtebb keskeny nyomközű vasút az országban.

Az 1949. év elején Kecskemét város tulajdonából állami tulajdonba, a MÁV vagyonkezelésébe került a vasútüzem. 1961-ben területrendezés miatt felszedték a Rávágy tér és az átrakodó közti mintegy 1 km-es szakaszt. A 70-es években megszűnt több értékesvasúti létesítmény, köztük Bugacpuszta és Nagybugac állomás, valamint a Bugacpuszta állomásról kiágazó iparvágány.

1981-ben a Halasi úti felüljáró építése miatt átépítették Kecskemét KK állomást, és megszüntették a Kecskemét-alsó pályaudvarhoz kapcsolódó pályaszakaszt is. A 90-es évekre megszűnt a teherszállítás a hálózaton, a rakodóvágányokat egyre kevésbé használták, így karbantartásuk is elmaradt. A Bugac felső állomásról kiágazó erdészeti iparvágányt felszedték, a szanki állomásépületet és áruraktárt eladták, de ezek legalább még ma is állnak. A csökkenő utasszám miatt az ezredfordulóra általánossá váltak a mindössze egykocsis szerelvények, amelyek múzeumvasútra való járműállománnyal és igen ritka menetrenddel próbálták kiszolgálni a napi utazási igényeket. A kisvasúton 2009 decemberében megszűnt a személyszállítás, 2010-ben a fűtőház is bezárta kapuit. Akkor sokan úgy gondolták, örökre...

A Kecskeméti Kisvasútnak azonban még a bezárást követően is több ezer rajongója volt a közösségi oldalakon, ezért újraindítását több személy és szervezet is szorgalmazta, ezek a kezdeményezések azonban nem vezettek eredményre.

A fordulatra 2020-ig kellett várni, ekkor vasútszakmai háttérrel rendelkező önkéntes próbálkozás indult, hogy a vasútvonalat az eddigiektől eltérő formában, szabadidős elfoglaltságot, sportolási lehetőséget, kikapcsolódást nyújtva hajtányozásra lehessen használni. A rendkívül sokrétű munkát siker koronázta: a közlekedési hatóság 2022-ben megadta az engedélyt a hajtányforgalomra.

A vasút üzemeltetői bíznak abban, hogy fokozatosan, több lépésben sikerül ismét rendezett környezetet teremteni, és idővel a vasúti létesítmények teljesen megújulhatnak, valamint visszatérhetnek a sínekre a rendes kisvasúti szerelvények is.

(történeti adatok forrása itt érhető el)

Legutóbbi módosítás: 2023-06-01 21:37

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline