kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

HOMOKVASÚT emléktábla elhelyezése Csolnokon

2022.01.03 (Molnár Márk)A Dorogi Homokvasút Baráti Köre több éves munkájának eredményeként, Csolnokon november 27-én felavatták a „Homokvasút” emléktáblát.

Az emléltábla megkoszorúzva

Az emléltábla megkoszorúzva
Fotó: Molnár Márk (2021.11.27.)

A szervezőknek először azt kellett eldönteni, hogy hova kerüljön az emléktábla. A megoldás kiválóra sikerült, az egyik még megmaradt homokvasúti műtárgyra találtak alkalmas helyet.

Az avatási ünnepségen szemerkélő esőben 48 fő vett részt, a korábbi homokvasúti nyomvonalon gyűltek össze. A megnyitó beszédet Kolonics Péterné polgármester asszony mondta, ismertetve a homokvasút működési történetét, jelentőségét.

Kolonics Péterné polgármester asszony ismerteti a Homokvasút történetét

Kolonics Péterné polgármester asszony ismerteti a Homokvasút történetét
Fotó: dr. Korompay Péter (2021.11.27.)

A homokvasút nélkülözhetetlen 66 éves (1922-1988) üzemelése 16 millió m3 homok kitermelését eredményezte. Nem csak 105,9 millió t szén került a felszínre a régióban, hanem a kitermelt homok visszakerült a bányába, ezzel fontos feladatoknak eleget téve. Az iszaptömedékelés jelentősen csökkentette a nagy károkat okozó bányatüzeket. Vízbetörések elzárására sikeresen alkalmazták a cement-homok-víz keveréket. Tömedékelési eljárással igyekezték megakadályozni a káros, külszínig ható mozgásokat.

Vereckei Gábor mozdony makettje

Vereckei Gábor mozdony makettje
Fotó: Molnár Márk (2021.11.27.)

Dr.Korompay Péter az OMBKE Dorogi Helyi Szervezetének tikára megköszönte a hagyományokkal foglalkozó, értéket teremtő munkát és centenáriumi emlékérmet adott át Kolonics Péternének, Posch Győző Viktornak, Molnár Márknak, Szécsey Istvánnak és Kocsis Istvánnak. Kocsis István mozdonyvezetője volt a homokvasút üzemnek, ma 90 évesen emlékszik vissza az eseményekre. A mozdonyvezetés mellett, ha kellett hegesztett, ha kellett homok rakodógépet kezelt. Az emléktáblát Molnár Márk, Posch Győző Viktor és dr. Korompay Péter leplezte le. Az emléktáblát Bohner Zoltán Piliscsévi kőfaragó készítette. Az emléktábla kivitelezését az ÉDV Zrt. segítette, köszönet érte. A baráti beszélgetések során szóba került az is, hogy az itt elvezető „Bányászkör„ túraútvonalon sokan fogják látni és új információkat fognak szerezni az emléktábláról. A „Homokvasút kör” hossza 36 km.

Dr. Korompay Péter

Legutóbbi módosítás: 2022-01-03 20:31

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV