Lillafüredi ÁEV
Vasúttörténet
Lillafüred
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Vasúttörténet
Elérhetőség
Képtár
Cikkarchívum
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Lillafüred, mint úttörővasút

2019.11.22 (Chikán Gábor)Kevéssé ismert, hogy az 1960-as években a Lillafüredi ÁEV-en is elkezdődött az úttörővasúti üzem megszervezése.

Egy majdnem úttörővasutas visszaemlékezése:

"Emlékeim szerint 1963-ban, vagy 1964,ben indult a leendő "úttörő vasutasok" képzése. Őket a város általános iskolái jelölték ki. Én a hámori iskolából kerültem a csapatba, kb. 25-30-an voltunk, de ezekért a számokért már nem mernék garanciát vállalni. Az oktatások a győri kapui Úttörő Házban voltak, a képzést Békefi Mihály (lehet hogy Békeffy), a vasútüzem akkori vezetője tartotta. Arra jól emlékszem, hogy elég sokszor később kezdődött az oktatás az előadó késése miatt. A tanultak már nagyon elhalványultak, de azért arra még emlékszem, hogy foglalkoztunk a "forgalmi jelzésekkel", a "fékezendő elegy alapján a szükséges fékerő" számításával (persze ezt számolni már nem tudnám), az "áteresz", és a "viadukt" fogalmával, az ismert nyomtávok adataival, stb. A képzés nem jutott el a vizsgáig, indoklás nélkül abbamaradt. Soha nem "öltöztünk be", és soha nem léptünk szolgálatba, még próba, vagy gyakorlás szintjén sem. Számunkra ennyiből állt a Lillafüredi Úttörő Vasút."

Legutóbbi módosítás: 2019-11-22 07:49

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Ön is hozzászólhat

Az e-mail címet csak az Önnel való kapcsolatfelvételre használjuk, nem jelenik meg és nem adjuk ki. Használható HTML címkék (tag): i és b, a megengedett legnagyobb hossz 1000 karakter.

Az Ön neve:
E-mail címe:
Hozzászólás:
Mennyi harminchárom meg harminchárom?
Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline