kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

F06-418 személykocsi futásjóságának javítása

2019.11.04 (Szűcs Zoltán József)A Nyitott, 15 tonna raksúlyú a MÁV Székesfehérvári Járműjavító által az 1960-as években gyártott 760 mm nyomtávú teherkocsi, kisvasúti viszonylatban, ma is korszerű járómű. Számos kisvasúton építettek ezen alvázak felhasználásával személyvagonokat.

Gördülő tanösvény kocsi

Gördülő tanösvény kocsi
Fotó: Molnár Márk (2009.04.19.)

A Börzsöny 2020 Kft másfél évtizede, 2004-ben készítette az első Jah tehervagon alvázra épül személykocsit a Királyréti Erdei Vasút részére. A cég Kft az első után még több kocsit készített, amelyek nem csak a királyréti, de a szobi és a nagybörzsönyi vasúton is futnak. A kocsik befogadó képessége közel azonos a Bax kocsiéval, ám jelentősen könnyebbek és egyik peronjuk megfelelő kialakításával nagy gyermekkocsis, vagy kerekes székes utasok számára is használhatók. Hátrányuk azonban a kemény, tehervagonos rugózás, bár az is igaz, hogy számos utasnak kifejezetten tetszik a „síndöcögény élmény”. Az F06-418 kocsi 2005.évben épült át. Azóta, egy rövid szobi kirándulástól eltekintve, amikor a megnyitás erős forgalmában besegített, királyréten fut. A ma már nehezen beszerezhető megfelelő méretű tekercsrugók helyett 2018.év elején csavarrugókat kapott. A több mint másfél éves tapasztalatok szerint a kocsi futása lágyabbá vált, s bár ringatózásra hajlamos, ez a vasúton alkalmazott sebességnél nem okoz futásjósági problémát. Tehát a jövőben más járműveknél is, természetesen az adott vasútvonal sajátosságainak figyelembevételével, alkalmazható a mára már nehezen beszerezhető, és élettartamuk végére ért, tekercsrugók helyett.

Legutóbbi módosítás: 2019-11-04 22:48

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV