kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Kisvasutak közlekedése Ausztriában 2018-ban

2018.05.11 (Halász Zsolt dr.)Rövidesen elkezdődik a kisvasúti szezon Ausztria kisvasútjain is. Az alábbi összeállításban ezek felfedezéséhez szeretnénk egy csokor információt nyújtani.

Ex JZ 73-019 (MAVAG, 1913) a Pinzgaubahnon

Ex JZ 73-019 (MAVAG, 1913) a Pinzgaubahnon
Fotó: Halász Zsolt dr. (2015.08.20.)

Mariazellerbahn

A St. Pölten és Mariazell között közlekedő kisvasút egész évben közlekedik. A vonatok döntő részben a 2013-ban beszerzett modern „Himmelstreppe” motorkocsikkal közlekednek. Ötscherbär nosztalgiavonat közlekedik hagyományos kocsikkal és 1099-es sorozatú villanymozdonnyal továbbítva minden szombaton június 21. és szeptember 29. között, valamint advent szombatjain.

További részletek itt olvashatók.

Győzmozdonyos nosztalgiavonat közlekedik május 13-án, június 10-én, július 8-án, augusztus 12-én (1099-es villanygéppel Doppeltrakció) szeptember 9-én, október 14-én és december 8-án.

További részletek itt olvashatók.

Kisvasúti napok június 16-án és 17-én öt helyszínen: Nostalgiewelt Heizhaus Ober-Grafendorf, Kunstbahnhof Klangen, Bahnhofsmuseum Hofstetten-Grünau, Schmalspur-Modellbahnwelt in Kirchberg an der Pielach, Betriebszentrum Laubenbachmühle. Június 17-én gőzmozdonyos közlekedés Ober-Grafedorf és Laubenbachmühle között.

További részletek itt olvashatók.

Waldviertelbahn

Az Észak-ausztriai Gmündből északi és déli irányba kiinduló kisvasút rengeteg izgalmas programmal várja idén látogatóit. Májustól októberig Gmünd és Gross Gerungs között minden hónap első és harmadik szombatján, valamint májustól szeptemberig Gmünd és Litschau között minden hónap első és harmadik vasárnapján gőzmozdonyos nosztalgiavonatok közlekednek.

Menetrend itt tölthető le.

Alt Nagelberg és Heidenreichstein között július 14. és szeptember 2. között minden szerdán, szombaton, vasár és ünnepnap nosztalgia dieselmozdonyos (2091-es sorozat) vonatokra lehet számítani.

Részletek itt olvashatók.

A Waldviertelbahn rengeteg programot szervez az év folyamán. Vasútbaráti szempontból az év csúcspontja az október 6-7-i hétvége lesz (kisvasúti nap), amikor a kisvasút minden járműve közlekedni fog.

További részletek a programokról itt olvashatók.

A kisvasúti nap tervezett menetrendje itt található.

Schneebergbahn

A Schneebergre közlekedő fogaskerekű vasút szerelvényei április 28. és október 28. között közlekednek. Gőzmozdonyos nosztalgiavonatok július 1. és szeptember 2. között vasár és ünnepnapokon fognak közlekedni.

További részletek itt olvashatók.

Höllentalbahn

Az idén 100 éves, a Rax lábánál, Payerbach-Reichenau és Hirschwang között fekvő 5 km-es vonalon közlekedő elektromos kisvasút szerelvényei menetrend szerint fognak közlekedni minden vasár és ünnepnap június 24. és október 26. között. A 100 éves születésnapi rendezvényre július 14-én kerül sor.

További részletek itt olvashatók.

A kisvasút itt található.

Ybbstalbahn - Bergstrecke

A Kienberg/Gaming - Lunz am See közötti vonalszakaszon május 19. és szeptember 30. között szombat és vasárnap közlekednek a vonatok. Júliusban, augusztusban és szeptemberben 3-3 hétvégén gőzmozdonyos közlekedésre is lehet számítani. Idén a Lunz – Göstling közötti szakaszon csak különvonatok közlekednek.

További részletek itt olvashatók.

Ybbstalbahn – Citybahn Waidhofen

A Citybahn Waidhofen az egykori Ybbstalbahn Waidhofen vasútállomás és Gstadt közötti 5,5 km-es szakaszán közlekedik az év minden napján, óránkénti ütemben.

További részletek itt olvashatók.

Steyrtalbahn

A Steyrtalbahn a Linz melletti Steyr és Grünburg között közlekedik többségében gőzmozdony vontatású nosztalgia szerelvényekkel. 2018-ben az első üzemnap május 1. Ezt követően júniusban minden vasárnap, júliustól szeptemberig minden szombaton és vasárnap, októberben pedig 26-án közlekednek a vonatok.

További részletek itt olvashatók.

Feistriztalbahn

A stájerországi Feistriztalbahn vonatai május 5. és október 13. között közlekednek Birkfeld és Weiz között. A vonalon a gőzmozdonyos nosztalgiavonatok május 5. és október 13. minden szombaton (2 forduló), a dieselmozdony vontatású vonatok pedig július 11. és augusztus 31. között minden szerdán és csütörtökön közlekednek.

További részletek itt olvashatók.

Breitenauerbahn

A Breitenauerbahn egy villanyvontatású gazdasági vasút, amely Bruck a. d. Mur közelében fekvő Mixnitz és St. Erhard között közlekedik. Közlekedési napok 2018-ben: április 28. május 21. (pünkösdhétfő), június 16. (szombat), július 7. (szombat), szeptember 8. (szombat).

További részletek itt olvashatók.

Stainzer Flascherlzug

A Dél-stájerországi kisvasút Stainz és Preding-Wieseldorf között közlekedik. A gőzvontatású nosztalgiavonatok április 29. és november 4 között közlekednek minden szerdán, szombaton, vasár- és ünnepnapon 15 órakor, augusztus 17-től október végéig minden pénteken 15 órakor is, szeptemberben és októberben pedig minden szombaton és vasárnap 10 órakor is.

A kisvasút magyar vonatkozása, hogy itt található az Mk48 2019 dieselmozdony több Bax típusú kocsi társaságában.

További részletek itt olvashatók.

Gurktalbahn

A karintiai gőzvontatású múzeumvasút július 8. és szeptember 9. között közlekedik vasár és ünnepnapokon.

További részletek itt olvashatók.

Murtalbahn

A Murtalbahn (Unzmarkt-Murau-Tamsweg) vonala része az osztrák közösségi közlekedési hálózatnak. Murauból azonban nosztalgiavonatok is indulnak: minden kedden június 26. és szeptember 4. között, illetve minden csütörtökön június 21 és szeptember 20 között Murau és Tamsweg viszonylatban.

További részletek itt olvashatók.

Taurachbahn

A Murtalbahn 1982-ben bezárt szakaszán Mauterndorf és St. Andrä között közlekednek a Taurachbahn nosztalgiavonatai. A vonatok pünkösdkor (május 20/21-én) valamint június 9. és szeptember 23. között minden szombat, vasár és ünnepnapon közlekednek, továbbá június 29-től augusztusban végéig péntekenként is, és július 30. és augusztus 24. között hétfőnként is. Július 20-22. között hosszú hétvégén kétvonatos közlekedés lesz, július 19-án pedig Mauterndorf-Murau-Mauterndorf viszonylatban közlekedik egy nosztalgiavonat (GmP), amely egy egész napos gőzvontatású vonatozási élményt jelent a résztvevőknek!

További részletek itt olvashatók.

Schafbergbahn

A salzkammerguti tóvidéken, a Wolfgangsee partján fekvő St. Wolfgang kisvárosból kapaszkodik a Schafbergre a döntően gőzmozdonyokkal üzemeltetett Schafbergbahn. A vonatok május 10-től szeptember 30-ig naponta. Nosztalgiavonatok július 8-tól szeptember 2-ig vasárnaponként közlekednek

Tovabbi részletek itt olvashatók

Pinzgauer Lokalbahn (PLB)

Zell am See és Krimml között az év minden napján közlekednek a Pinzgaubahn vonatai. Nosztalgiavonatok közlekedése: minden szerdán és csütörtökön május 31-től szeptember 27-ig

Részletek itt olvashatók.

Szeptember 8-án ünneplik a kisvasút 120 éves születésnapját, amelynek keretében egy gőzmozdonyos és dupla nosztalgia dízelmozdonyos vonat fog közlekedni!

Részletek itt és itt olvashatók.

Zillertalbahn

A tiroli Zillertalbahnon a normál menetrendi vonatok a helyi közlekedési rendszerbe integráltan minden nap félóránként közlekednek. A Zillertalbahn ugyanakkor 5 gőzmozdonynak is otthona. A gőzvontatású nosztalgiavonatok májusban hétvégenként május 30-től október 14-ig pedig szerdától vasárnapig közlekednek.

További részletek itt olvashatók.

Achenseebahn

Tirolban a Zillertalbahnnal azonos végállomásról, Jenbachból indul a részben fogaskerekű nosztalgiavasút. A gőzvontatású vonatok és a velük kombinált menetrend szerint közlekedő hajójáratok az Achenseen április 28. és október 28. között közlekednek.

További részletek itt olvashatók.

Bregenzer Waldbahn

Ausztria tőlünk majdnem legtávolabbi kisvasútja a Bregenzer Waldbahn a vorarlbergi Bezau és Schwarzenberg között közlekedik. A kisvasút a következő napokon közlekedik a közlekedési napok döntő többségében gőzvontatással:

  • május 12 és július 15., valamint szeptember 8. és október 7. között szombaton és vasárnap
  • július 8 és szeptember 5. között szerdánként is.

A kisvasúton két gőz és négy dieselmozdony teljesít szolgálatot. A kisvasútra a jegyek online is megvásárolhatók.

További részletek itt olvashatók.

Rheinregulierungsbahn

Az osztrák-svájci határon, 33 km hosszban a Rajna mentén közlekedik Ausztria és Svájc egyik legizgalmasabb kisvasútja, amely a Rajna szabályozásával összefüggésben jött létre 1895-ben. A vonatok Lustenauból indulnak gőz vagy elektromos vontatással. A vonatok május és október között előre meghirdetett időpontokban közlekednek, amelyekre előzetes jelentkezés szükséges.

Közlekedési napok itt olvashatók.

Általános információ itt található.

Legutóbbi módosítás: 2018-05-11 15:27

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV