Gemenci Állami Erdei Vasút
Üzemeltető
Gemenc
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Üzemeltető
Elérhetőség
Képtár
Partnereink





Felhasználói belépés
E-mail:
Jelszó:
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat



A Gemenc ZRt.

A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság jogelődje 1968-ban alakult az Alsó-Duna összefüggő ártéri területén. Európában a legnagyobb kiterjedésű ártéri jellegű területen, 1993 júliusától részvénytársasági formában 37.839 hektár állami tulajdonú erdőterületen és 55.700 hektár üzemi vadászterületen gazdálkodik. Az ártéri területek alkotják a Duna-Dráva Nemzeti Park dunai szakaszát (megközelítően 20.000 hektár).

Keletről, ill. nyugatról az ártérhez kapcsolódik 10.200 hektár homoki és 5.400 hektár dombvidéki terület erdőállománya. Az erdőterület Szekszárd – Kalocsa vonalától délre, egészen az országhatárig húzódik a Duna jobb és bal partján, oldalsó határai Mőcsény, ill. Hajós községek.

A Gemenc Zrt. négy, alapvetően erdő- és vadgazdálkodást végző (hagyományosan gazdálkodó) erdészet segítségével látja el feladatát; ezek a bátaszéki, a szekszárdi, a hajósi és a pandúri erdészetek. Továbbá két erdészet a hagyományos gazdálkodást kiszolgáló, kiegészítő tevékenységgel foglalkozik.

A Rakodó és Hajózási Erdészet hajóparkjával és az erdei vasút segítségével kíméletes módon szállítja a kitermelt faanyagot a feladóállomásokra. Az erdészet az elmúlt években egyre inkább előtérbe helyeződő tevékenysége az ökoturisztika. Pörbölyön Ökoturisztikai Központ és Erdei Iskola várja a látogatókat.

Vadgazdálkodási tevékenység három vadászterületen, négy erdészetnél folyik. Kilenc csodálatos fekvésű, különböző komfortfokozatú vadászház áll a vadászvendégek és a pihenni vágyók rendelkezésére. Nyolc helyen parkerdő, ill. kirándulóerdő biztosítja az erdei pihenést, üdülést. Hasonló szerepe van a Gemenci Erdei Vasútnak, melyen évente 60-70.000 utaznak. Nemcsak az ártéri, hanem a dombvidéki területeken is több helyen létesültek tanösvények, megfigyelő tornyok és más bemutató-, vagy pihenőhelyek. A Pörbölyi Ökoturisztikai Központ és a Karapancsai Kastély és Major európai uniós színvonalon nyújt széleskörű szolgáltatásokat.

A társaság cégfilozófiája, hogy a gemenci ártéri táj jellegzetes arculatát, különleges ökoszisztémáját, erdőtársulásait és védett növény- és állatfajait fenntartsa és megőrizze a következő generációk számára úgy, hogy mindez az eredményes gazdálkodás mellett a nemzet javát szolgálja.

Címünk: 6500 Baja, Szent Imre tér 2.
Telefon: (79) 324-144, telefax: (79) 324-181
E-mail: gemenc@gemenczrt.hu
Honlap: http://www.gemenczrt.hu

Legutóbbi módosítás: 1999-01-01 00:00

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline