kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Kisvasúti szezon Ausztriában (2017)

2017.05.16 (Halász Zsolt dr.)



Elkezdődött a kisvasúti szezon Ausztria kisvasútjain. Az alábbi összeállításban ezek felfedezéséhez szeretnénk egy csokor információt nyújtani.

A szerelvény sok kocsival közlekedett

A szerelvény sok kocsival közlekedett
Fotó: Tatai András (2009.09.05.)

Mariazellerbahn

A St. Pölten és Mariazell között közlekedő kisvasút egész évben közlekedik. A vonatok döntő részben a 2013-ban beszerzett modern „Himmelstreppe” motorkocsikkal közlekednek.

Ötscherbär nosztalgiavonat közlekedik hagyományos kocsikkal és 1099-es sorozatú villanymozdonnyal továbbítva minden szombaton május 1. és október 26. között, valamint december 2-án, 9-én és 17-én. Győzmozdonyos nosztalgiavonat közlekedik május 14-én, június 11-én, július 9-én, szeptember 1ö-én, október 8-án és december 8-án.

További részletek itt olvashatók.

Waldviertelbahn

Az Észak-ausztriai Gmündből északi és déli irányba kiinduló kisvasút rengeteg izgalmas programmal várja idén látogatóit. Májustól októberig Gmünd és Gross Gerungs között minden hónap első és harmadik szombatján, valamint májustól szeptemberig Gmünd és Litschau között minden hónap első és harmadik vasárnapján gőzmozdonyos nosztalgiavonatok közlekednek. Alt Nagelberg és Heidenreichstein között július 15. és szeptember 3 között minden szerdán, szombaton, vasár és ünnepnap nosztalgia dieselmozdonyos (2091-es sorozat) vonatokra lehet számítani.

Vasútbaráti szempontból az év csúcspontja az október 7-8-i hétvége lesz, amikor a kisvasút mindkét ágán dupla gőzmozdonyos fotóvonatok közlekednek. További részletek itt olvashatók. A programok és a menetrend pedig itt tölthető le.

Schneebergbahn

Az Alsó-ausztriai Schneebergre közlekedő fogaskerekű vasút szerelvényei április 29. és november 1. között közlekednek. Gőzmozdonyos nosztalgiavonatok július 2. és szeptember 3. között fognak közlekedni.

További részletek itt olvashatók.

Höllentalbahn

A Rax lábánál, Payerbach-Reichenau és Hirschwang között fekvő 5 km-es vonalon közlekedő kisvasút szerelvényei az elmúlt két év adminisztratív nehézségeit leküzdve idén menetrend szerint fognak közlekedni minden vasár és ünnepnap június 4. és október 15. között.

További részletek itt olvashatók.

Ybbstalbahn - Bergstrecke

A Kienberg/Gaming - Lunz am See - Göstling közötti vonalszakaszon június 3. és október 1. között szombat, vasárnap és ünnepnapokon közlekednek a vonatok. A menetrend-tervezet alapvetően dieselmozdonyos közlekedéssel számol, azonban az előzetes tervekkel ellentétben sikerült a kisvasút U1 (298-as sorozat) gőzmozdonyát is megjavítani, így várhatóan az is közlekedni fog a szezon során.

További részletek itt olvashatók.

Ybbstalbahn – Citybahn Waidhofen

A Citybahn Waidhofen az egykori Ybbstalbahn Waidhofen vasútállomás és Gstadt közötti 5,5 km-es szakaszán közlekedik az év minden napján, óránkénti ütemben.

További részletek itt olvashatók.

Steyrtalbahn

A Steyrtalbahn a Linz melletti Steyr és Grünburg között közlekedik többségében gőzmozdony vontatású nosztalgia szerelvényekkel. 2017-ben az első üzemnap május 1. Ezt követően májusban minden vasárnap, júniustól szeptemberig minden szombaton és vasárnap, októberben minden vasárnap és 26-án közlekednek a vonatok.

További részletek itt olvashatók.

Feistriztalbahn

A stájerországi Feistriztalbahn vonatai június 3. és október 14. között közlekednek Birkfeld és Weiz között. A vonalon a gőzmozdonyos nosztalgiavonatok június 3. és október 14. minden szombaton, a dieselmozdony vontatású vonatok pedig július 5. és szeptember 14. között minden szerdán és csütörtökön közlekednek.

További részletek itt olvashatók.

Breitenauerbahn

A Breitenauerbahn egy villanyvontatású gazdasági vasút, amely Bruck a. d. Mur közelében fekvő Mixnitz és St. Erhard között közlekedik. Közlekedési napok 2017-ben: május 13. (szombat), június 5. (pünkösdhétfő), június 10. (szombat), július 8. (szombat), augusztus 12. (szombat), szeptember 16. (szombat).

További részletek itt olvashatók.

Stainzer Flascherlzug

A Dél-stájerországi kisvasút Stainz és Preding-Wieseldorf között közlekedik. A gőzvontatású nosztalgiavonatok április 29. és október 29. között közlekednek minden szerdán, szombaton, vasár- és ünnepnapon 15 órakor, májusban, júniusban és augusztus 9-én minden pénteken 15 órakor is, szeptemberben és októberben pedig minden szombaton és vasárnap 10 órakor is. Május 28-án nyílt nap (kisvasúti nap), november 26-án 125 éves születésnap, december 2-án Mikulásvonat, december 24-én Karácsonyvonat.

A kisvasút magyar vonatkozása, hogy itt található az Mk48 2019 dieselmozdony több Bax típusú kocsi társaságában.

További részletek itt olvashatók.

Gurktalbahn

A karintiai múzeumvasút július 2. és szeptember 17. között közlekedik vasár és ünnepnapokon. A kisvasút napját augusztus 6-án tartják, amikor több vonat is közlekedik a Treibahn-Althofen és Pöckstein-Zwischenwässern közötti rövid vonalon.

További részletek itt olvashatók.

Murtalbahn

A Murtalbahn (Unzmarkt-Murau-Tamsweg) vonala része az osztrák közösségi közlekedési hálózatnak, amelynek vonatai kétórás ütemes menetrend szerint közlekednek.

Murauból azonban nosztalgiavonatok is indulnak: minden kedden június 27. és szeptember 5. között, illetve minden csütörtökön június 22 és szeptember 21 között Murau és Tamsweg viszonylatban, valamint minden pénteken július 21. és augusztus 25. között Murau és Stadl an der Mur viszonylatban.

További részletek itt olvashatók.

Taurachbahn

A Murtalbahn 1982-ben bezárt szakaszán Mauterndorf és St. Andrä között közlekednek a Taurachbahn nosztalgiavonatai. A vonatok június 3. és szeptember 17. között minden szombat, vasár és ünnepnapon közlekednek, továbbá júliusban és augusztusban péntekenként is, valamint július 31. és augusztus 21. között hétfőnként is.

További részletek itt olvashatók.

Július 20-23. között hosszú hétvégén kétvonatos közlekedés lesz, július 20-án pedig Mauterndorf-Unzmarkt-Mauterndorf viszonylatban közlekedik egy nosztalgiavonat, amely egy egész napos, 150 km hosszú gőzvontatású vonatozási élményt jelent a résztvevőknek!

További részletek a programról itt olvashatók.  

Schafbergbahn

A salzkammerguti tóvidéken, a Wolfgangsee partján fekvő St. Wolfgang kisvárosból kapaszkodik a Schafbergre a döntően gőzmozdonyokkal üzemeltetett Schafbergbahn. A vonatok április 29-től október 15-ig naponta, valamint november 24. és december 23. között csütörtök péntek, szombat és vasárnap közlekednek.

További részletek itt olvashatók

Pinzgaubahn

Zell am See és Krimml között az év minden napján közlekednek ütemes menetrend szerint a Pinzgaubahn vonatai.

Nosztalgiavonatok közlekedése:

  • május 26. (péntek) és 27. (szombat)
  • június: minden csütörtökön és pénteken
  • július. 7., 11., 12., 13., 18., 19., 20., 25., 26., 27.,
  • augusztus: minden kedden, szerdán és csütörtökön
  • szeptember 7., 9., 14., 21., 28.

Szeptember 9-én dupla nosztalgia két nosztalgia vonattal! Részletek itt olvashatók.

Karácsonyi nosztalgiavonat december 24-én, szilveszteri nosztalgiavonat december 31-én. Téli mesegőzösvonat minden csütörtökön 2017. december 28. és 2018. március 22. között.

További részletek itt olvashatok a nosztalgia menetrend pedig itt érhető el. 

Zillertalbahn

A tiroli Zillertalbahnon a normál menetrendi vonatok a helyi közlekedési rendszerbe integráltan minden nap félóránként közlekednek.

A Zillertalbahn ugyanakkor 5 gőzmozdonynak is otthona. A gőzvontatású nosztalgiavonatok májusban hétvégenként (20., 21., 27. és 28-án) május 31-től október 15-ig pedig naponta közlekednek.

További részletek itt olvashatók.

Achenseebahn

Tirolban a Zillertalbahnnal azonos végállomásról, Jenbachból indul a részben fogaskerekű nosztalgiavasút. A gőzvontatású vonatok és a velük kombinált menetrend szerint közlekedő hajójáratok az Achenseen április 29. és október 29. között közlekednek.

További részletek itt olvashatók.

Bregenzer Waldbahn

Ausztria tőlünk legtávolabbi kisvasútja a Bregenzer Waldbahn a vorarlbergi Bezau és Schwarzenberg között közlekedik. A kisvasút a következő napokon közlekedik a közlekedési napok döntő többségében gőzvontatással:

  • május 27 és július 16., valamint szeptember 2. és október 8. között szombaton és vasárnap
  • július 20 és augusztus 31. között kedden, csütörtökön, szombaton és vasárnap

A kisvasúton két gőz és négy dieselmozdony teljesít szolgálatot. A kisvasútra a jegyek online is megvásárolhatók.

További részletek itt olvashatók.

Legutóbbi módosítás: 2017-05-16 14:32

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Ön is hozzászólhat

Az e-mail címet csak az Önnel való kapcsolatfelvételre használjuk, nem jelenik meg és nem adjuk ki. Használható HTML címkék (tag): i és b, a megengedett legnagyobb hossz 1000 karakter.

Az Ön neve:
E-mail címe:
Hozzászólás:
Mennyi tizennyolc meg huszonnyolc?
Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline