kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Szezonkezdet a kisvasutakon

2016.03.09 (Halász Zsolt dr.)A tavasz közeledtével újra megindul a forgalom kisvasútjainkon. A menetrendeket átböngészve örömmel láthatjuk, hogy ebben az évben sok helyen valamelyest bővül a menetrendi kínálat. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy az utasok, kirándulók hol, mikortól számíthatnak a vonatok közlekedésére.

Gőzmozdonnyal vontatott vonat Pörbölyön

Gőzmozdonnyal vontatott vonat Pörbölyön
Fotó: Halász Zsolt dr. (2012.09.15.)

Gőzmozdonyos nosztalgiavonatok közlekedésére az alábbiak szerint lehet számítani:

- Gemencen: április 2-ától hétvégéken és ünnepnapokon,

- Nagycenken: május 1, 15, 16, 28, 29. június 3, 18, 25. július 23, 24. augusztus 20, 21. szeptember 17, 18.

- Csömödéren: április 23., május 7., 16., június 4., 25., július 9., 23., augusztus 6., 20.

- Debrecenben, Királyréten és Szilvásváradon eseti jelleggel meghírdetett közlekedési napokon,

- a Gyermekvasúton és Gyöngyösön a gőzmozdonyok felújítás alatt állnak, közlekedésük a felújítás befejezéséig szünetel

Nincs egyelőre információ arról, hogy a két új kisvasúti vonalszakaszon (Alcsút-Felcsút, illetve Márianosztra-Nagyírtás között) pontosan mikor indul meg a menetrend szerinti forgalom.

Az alább részletezett közlekedési információk a tavaszi időszakra vonatkoznak, a nyári hónapokban sok helyen sűrűbben és hétköznapokon is fognak közlekedni a vonatok!

Egész évben közlekednek a vonatok Balatonyfenyvesen (minden nap), a budapesti Gyermekvasúton (április 30-ig hétfő kivételével naponta, májustól minden nap), Kaszón (kedd, csütörtök és szombati napokon), valamint Lillafüreden (március 25-ig szabad és munkaszünetes napokon, azt követően naponta).

Almamellék: április 23-tól hétvégenként újra közlekednek az Almamelléki Erdei Vasút szerelvényei. A szezonkezdet előtt, az üzemeltető számos izgalmas kirándulást szervez a kisvasút mentén március 19-én valamint 25-én és 26-án!

Csömödér: április 23-tól vasárnap kivételével minden nap közlekednek a Csömödéri Erdei Vasút szerelvényei. A tervek szerint Ábel gőzös a következő napokon fog közlekedni: április 23., május 7., 16., június 4., 25., július 9., 23., augusztus 6., 20. Az április 23-i szezonkezdet előtt március 12-én és 14-én, valamint március 26-án indulnak különvonatok.

Debrecen: március 15-től hétvégén és munkaszünetes napokon, április 22-től pedig naponta közlekednek a Zsuzsi Erdei Vasút szerelvényei. A szezonkezdettől lehetőség nyílik a belső végállomáson (Ruyter utca 1.) is felszállni a vonatra nem csak az eddig használt Hétvezér megállóhelyen!

Felsőtárkány: március 12-től hétvégenként újra közlekednek a Felsőtárkányi Erdei Vasút szerelvényei. (Nyáron a szerelvények szerdán, csütörtökön és pénteken is fognak közlekedni!)

Gemenc: a Gemenci Erdei Vasút szerelvényei március 28-ig Pörböly és Malomtelelő között közlekednek szerda kivételével minden nap. Március 6-tól hétvégéken és munkaszüneti napokon 2 vonat is indul az erdőbe 11.00 és 13.00 órakor. A nyári menetrendi időszak 2016-ban április 2-án kezdődik és október 30-ig tart. Hétköznapokon 4 vonat közlekedik Pörböly és Malomtelelő között, hétvégén és ünnepnapokon Pörbölyről 3 vonat indul Malomtelelőre ill. 3 vonattal lehet eljutni Gemenc-Dunapartra. Keselyűsből 5 vonattal lehet Gemenc-Dunapart megállóig utazni. Szintén április 2-ától közlekednek hétvégén és ünnepnapokon a Rezét gőzössel vontatott nosztalgiavonatok is.

Gyöngyös: Március 12-től (április 3-ig csak szabad és munkaszünetes napokon) közlekednek a Mátravasút szerelvényei mind a mátrafüredi, mind pedig a szalajkaházi vonalon. Április 4-től a mátrafüredi vonalon naponta közlekednek a szerelvények. Nyáron Szalajkaház felé szerdán, csütörtökön és pénteken is lesz közlekedés.

Hortobágy: Április 1-től hétvégenként közlekednek a Hortobágy-Halastavi Kisvasút szerelvényei. (Nyáron a szerelvények hétköznap is fognak közlekedni.)

Kemence: Március 12. és 15. között, valamint március 26-tól hétvégente és munkaszünetes napokon utazhatunk a Kemencei Erdei Múzeumvasút szerelvényein.

Királyrét: a Királyréti Erdei Vasút szerelvényei március végéig hétvégente, április 1-től minden nap közlekednek. Március 15-én a tervek szerint gőzmozdonyos nosztalgiavonat is fog közlekedni!

Lillafüred: a LÁEV fővonalán Lillafüred-Garadna felé március 25-ig szabad és munkaszünetes napokon, március 26-tól naponta közlekednek a vonatok. A szárnyvonalon Mahóca felé idén sincs menetrend szerinti közlekedés, de a számos, előre meghirdetett különvonattal be lehet barangolni e vonal környékét is! Mahóca felé „Rügyfakasztó” különvonat legközelebb március 15-én indul!

Mesztegnyő: Április 2-től hétvégenként közlekednek a Mesztegnyői Erdei Vasút szerelvényei.

Nagycenk: a Széchenyi Múzeumvasút szerelvényei 2016. március 26-tól 2016. szeptember 18-ig szabad- és munkaszüneti napokon valamint meghirdetett további napokon. Csütörtöki közlekedési nap: 2016. június 2. Pénteki közlekedési napok: 2016. május 20, 27. június 3, 10. július 8, 15. augusztus 5. szeptember 9, 16. Gőzmozdonyos közlekedési napok: 2016. május 1, 15, 16, 28, 29. június 3, 18, 25. július 23, 24. augusztus 20, 21. szeptember 17, 18.

Pálháza: a Pálházi Állami Erdei Vasúton április 16-tól indul el a menetrend szerinti közlekedés. A nagy érdeklődésre való tekintettel azonban a márciusi hosszú hétvégén, 2016. március 12-én, 13-án, 14-én és 15-én illetve húsvétkor, 2016. március 26-án, 27-én és 28-án is fognak közlekedni az erdei vasút vonatai.

Szilvásvárad: a vonatok március 31-ig menetrend szerint csak szabad és munkaszünetes napokon, az követően naponta közlekednek.

Szob-Nagybörzsöny: március 12-től szabad és munkaszünetes napokon közlekednek a vonatok Szob és Márianosztra, valamint Nagybörzsöny és Nagyírtás között. A Nagyírtás és Márianosztra közötti új vonalszakaszra még nem hirdették meg a menetrendet, de a vonal megnyitására várhatóan a következő hónapokban sor kerül.

Legutóbbi módosítás: 2016-03-09 12:39

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV