kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





Felhasználói belépés
E-mail:
Jelszó:
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Újjáépülő kisvasutak

2015.05.11 (Halász Zsolt dr.)



Régen nem volt példa arra, hogy új kisvasúti vonalszakaszok létesüljenek, pontosabban hosszas üzemszünet után épüljenek újjá. Arra pedig évtizedek óta nem volt példa, hogy egyszerre három kisvasúti vonalszakaszon is ilyen munkák kezdődjenek.

Hamuház

Hamuház
Fotó: Fehér Ferenc gyűjteményéből (1989.)

A legnagyobb projekt az Ipoly Erdő Zrt. beruházásában megvalósuló pályaépítés a Börzsöny-hegységben, amelynek során Márianosztra és Nagyirtás között épül újjá az egykori kisvasút pályája. A pályaszakasz helyreállításával egy 6,9 km hosszú szakasz köti majd össze a két már működő erdei vasutat, így lehetővé válik majd, hogy Szobról egészen Nagybörzsönyig utazhassunk kisvasúton, ezzel is erősítve a már meglevő vasutak működését. A pálya kiépítését az Európai Unió is támogatja 600 millió forinttal. A beruházás megvalósításához természetesen szükség van a pályán gördülő járművekre és az azt kiszolgáló épületekre is, amit az Ipoly Erdő Zrt. biztosít saját forrásaiból. A kisvasúti pálya kivitelezési munkái - melyet az Ipoly Völgye kisvasút konzorcium végez el - várhatóan idén ősszel befejeződnek.

Szintén a Börzsönyben, a Kemencei Erdei Múzeumvasúton kerül rövidesen sor egy másik pályaszakasz, a Feketevölgy állomás megépítésére a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület beruházásában. Miután a napokban az állomás építési engedélye jogerőre emelkedett, a KBK tagjai és önkéntes segítői nekifoghatnak a vágányépítési munkáknak! E munkában való közreműködésre az Egyesület örömmel fogad minden ereje teljében levő önkéntest május 16-án és 17-én, amikor is megépülnek az állomás első kitérőit. Részletek a www.kisvasut.hu honlapon, jelentkezés Lászlófi Károly pályamesternél a +36-20-771-9125-ös telefonszámon.

A harmadik újjáépülő pályaszakaszt a Felsőtárkányi Állami Erdei Vasúton találjuk, ahol az EGEREDŐ Zrt. beruházásában épül újjá az egykori Fűtőház és Sziklaforrás közötti vonalszakasz. Ezzel a kisvasút szerelvényei immár a falu rendezvény-központjából indulhatnak, esélyt adva annak, hogy sokkal többen üljenek fel a vonatokra és az erdőben zakatolva élvezzék a Bükk szépségeit. A kivitelezés várhatóan idén nyáron befejeződik.

Legutóbbi módosítás: 2015-05-11 11:34

Hozzászólások

Ipacs Bence (2015-05-12 12:56:21)

A felsőtárkány-sziklaforrási szakasz a falu szélére vezet, nem a központba.

Ön is hozzászólhat

Az e-mail címet csak az Önnel való kapcsolatfelvételre használjuk, nem jelenik meg és nem adjuk ki. Használható HTML címkék (tag): i és b, a megengedett legnagyobb hossz 1000 karakter.

Az Ön neve:
E-mail címe:
Hozzászólás:
Mennyi negyvenegy meg harminchét?
Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline