Lillafüredi ÁEV
Lillafüred
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Vasúttörténet
Elérhetőség
Képtár
Cikkarchívum
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Nyárköszöntő vonatozás Mahócára - Különleges barlangtúrával és fotósvonattal

2015.05.05 (Halász Zsolt dr.)



2015. május 23-án, szombaton induló különvonatok a nyári díszbe öltözött természet ölelésében Andókútra és Mahócára viszik majd utasaikat. Andókúttól vezetett túra indul a Kő-lyuk barlanghoz, mely ezen különleges alkalommal bárki számára látogatható lesz, igaz, csak erősen korlátozott számban. Érdemes lesz ezért mielőbb jelentkezni! A vasútbarátokat fotósvonat is várja! A kirándulni, kikapcsolódni vágyók számára ajánljuk, hogy sétáljanak el a szépséges Varbói-tóhoz, ahol várja őket a Kalandpark, de felfrissülésre is lelhetnek a tóparti büfében. Aki nem szeretne sokat sétálni, a hangulatos andókúti forrástó partján töltheti el idejét.

Kedvezményes jegyek igénylésének határideje: 2015. május 21. 23:59


Fotó: Halász Zsolt dr. (2012.05.05.)

E napon délelőtt és délután is indul majd egy-egy vonat Miskolcról Mahócára, míg a visszaúthoz összesen három lehetőség közül válaszhatnak utasaink. A szerelvények a remélhető jó időjárásnak megfelelő összeállításban, elsősorban nyitott személykocsikból fognak állni. A vonóerőt várhatóan a LÁEV két C-50-es kismozdonya szolgáltatja majd.

VEZETETT PROGRAMOK:

KÜLÖNLEGES BARLANGTÚRA

Vonatozásunk napján a woodyka.hu honlap és a Bükki Nemzeti Park együttműködésében lehetőség nyílik – erősen korlátozott számban – megtekinteni az Andókúttól hozzávetőleg négy kilométeres erdei sétával elérhető, Kő-lyuk barlangot. A Kő-lyuk egy régészeti jelentőségű inaktív forrásbarlang, látogatása máskülönben nem lehetséges. A barlangtúra Andókúttól indul majd, a délelőtti, és a délutáni vonat érkezése után. A barlanglátogatás díja 2500 Ft,-/fő, ami a helyszínen fizetendő. Sárálló, „nem sajnált” ruházat viselése ajánlott, valamint érdemes hozni elemlámpát is!

SZÁRNYVONALI FOTÓSVONAT

A délelőtti kirándulóvonat mahócai érkezése után vasútfanatikusok részére fotósvonat indul a szárnyvonalra. A vonat Csanyik-Erdei Iskola állomásig, majd vissza Mahócáig közlekedik, útja során a vonal látványos pontjain fotómegállásokat tartva. A mahócai (ill. andókúti) visszaérkezés után jut idő némi andókúti kikapcsolódásra is. 

AJÁNLOTT EGYÉNI PROGRAMOK:

VARBÓ - Mahóca állomáshoz legközelebb fekvő település a Bükk északi lábánál elterülő takaros, mintegy ezer lelket számláló Varbó község. A kisvasút felől a bükki erdőket elhagyva rövidesen a szemünk elé tárul a szépséges Varbói-tó, melynek környéke nyugalmas sétára, pihenésre alkalmas. Partján könnyed kikapcsolódást nyújt a Horgász büfé és a nemrégiben megnyílt izgalmas Kalandpark. A Kalandparkba belépő a helyszínen váltandó, részletek ide kattintva érhetők el: A Varbói-tó, ill. a Kalandpark mintegy 3 kilométerre található Mahóca állomástól, gyalogos megközelítése 35-40 percet vesz igénybe, odaútban erős völgy-, míg visszafelé hegymenetben.

ANDÓKÚT - A szárnyvonal Mahóca előtti utolsó megállója Andókút. A mesébe illő kis erdei tisztáson forrás és forrástó található, partján erdei pihenőhellyel, kiépített szalonnasütő helyekkel. Erdei tartózkodása során kérjük legyen tekintettel az esetleges tűzgyújtási tilalomra!

FARKASGÖDÖR - A kisvasutak világa iránt érdeklődő, szívesen túrázó utasainknak ajánljuk a nyomvonalbejárást a kisvasút néhai Mahóca – Farkasgödör-Örvénykő szakaszára. A mintegy nyolc kilométeres már megszűnt vonalszakaszon még ma is számos emléke fedezhető fel az egykori kisvasútnak.

KIRÁNDULÁS -  Mahóca állomás kiváló kiindulópontja lehet az északi Bükk erdeibe induló kirándulásoknak. Könnyed túra keretében akár a Garadna völgyébe, vagy Lillafüredre is ellátogathatnak, ahonnan a hazatérésre a kisvasút fővonalán menetrend szerint közlekedő vonatokat is igénybe vehetik a szárnyvonali programra jegyet váltó utasaink. A mahóca-környéki egyéni programokra vágyó utasainknak a Miskolcra történő visszatéréshez a délutáni 2. vagy 3. kirándulóvonat ajánlott!

A programra jelentkező utasaink részére – előjegyzés alapján – ezennel is lehetőséget biztosítunk lillafüredi füstölt pisztráng vásárlására! A halak ára mérettől függően 800-1000 Ft,-/db.

MENETREND:

DÉLELŐTTI KÜLÖNVONATOK:

9:00-tól gyülekező Miskolc-Dorottya utca állomáson – a délelőtti vonathoz, jegyváltás előzetes regisztráció alapján, pisztrángvásárlás előzetes regisztráció alapján.

9:30 Az 1. kirándulóvonat indulása Miskolc-Dorottya utcáról Mahócára

10:52/10:57 Andókút: a d é l e l ő t t i b a r l a n g t ú r a indulása, leszállási lehetőség – egyéni programok.

11:04 Az 1. kirándulóvonat érkezése Mahócára, egyéni programok, f o t ó s v o n a t

11:25 Az 1. kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról,

11:32/11:35 Andókút felszállási lehetőség

12:26/12:28 Papírgyár

12:43 Az 1. kirándulóvonat visszaérkezése Miskolc-Dorottya utcára

DÉLUTÁNI KÜLÖNVONATOK:

12:55-től gyülekező Miskolc-Dorottya utca állomáson – a délutáni vonathoz jegyváltás előzetes regisztráció alapján, pisztrángvásárlás előzetes regisztráció alapján

13:25 A 2. kirándulóvonat indulása Miskolc-Dorottya utcáról Mahócára

13:33/13:37 Diósgyőr-Majláth ft. üzemi célú megállás, vonatkeresztezés

13:49/13:51 Papírgyár

14:47/14:52 Andókút: a d é l u t á n i b a r l a n g t ú r a indulása, leszállási lehetőség – egyéni programok

14:59 A 2. kirándulóvonat érkezése Mahócára, egyéni programok

15:25 A 2. kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról Miskolcra

15:32/15:35 Andókút : felszállási lehetőség (a délelőtti barlangtúra résztvevőinek is)

16:26/16:28 Papírgyár - átszállási lehetőség Lillafüred, Garadna felé (ind.: 16:45)

16:35/16:38 Diósgyőr-Majláth ft. üzemi célú megállás, vonatkeresztezés

16:46 A 2. kirándulóvonat visszaérkezése Miskolc-Dorottya utcára

17:30 A 3. kirándulóvonat visszaindulása Mahócáról Miskolcra

17:37/17:38 Andókút felszállási lehetőség

17:57/18:00 Ortástető felszállási lehetőség a délutáni barlangtúra résztvevőinek

18:32/18:35 Papírgyár

18:50 A 3. kirándulóvonat visszaérkezése Miskolc-Dorottya utcára

FOTÓSVONAT:

11:35 Fotósvonat indulása Mahócáról Csanyik-Erdei Iskolához útközben összesen 55 percnyi nyíltvonali fotóidő

13:20 Érkezés Csanyik-Erdei Iskola állomásra

13:30 Fotósvonat indulása Csanyik-Erdei Iskolától Mahócára útközben összesen 40 percnyi nyíltvonali fotóidő

14:23/14:35 Ortástető: a 2. kirándulóvonat a fotósvonatot előzi (14:28-kor)

15:16 Fotósvonat visszaérkezése Mahócára

A menetrend tájékoztató jellegű. Az esetleges változásokról indulás előtt, illetve a helyszínen minden jelentkezőt időben értesítenünk.

RÉSZVÉTELI DÍJAK:

Kedvezményes árú jegyek a kirándulóvonatokra: Felnőtteknek 2100 Ft,-/fő, gyermekeknek (4-14 éves korig) 1200 Ft,-/fő Érvényes a Miskolc-Dorottya utca – Mahóca közti egyszeri menettérti utazásra, illetve visszaútban Garadna – Miskolc-Dorottya utca között is bármely menetrend szerinti vonaton, egyszeri utazásra.

Fotósvonati kiegészítő jegy: 1100 Ft,-/fő Érvényes felnőtt, vagy gyermek kirándulóvonati jegy váltása mellett a fotósvonaton való utazásra.

Barlangtúra részvételi díja: 2500 Ft,-/fő A helyszínen fizetendő. Csak korlátozott számban (délelőtt legfeljebb 20, délután 10 fő részére)!

Kedvezményes jegy váltásának feltétele az előzetes regisztráció! Kedvezményes jegyek legkésőbb 2015. május 21-én 23:59-ig igényelhetők. Az ezután, vagy a helyszínen jelentkezők csak a szabad helyek függvényében és teljes áron vehetnek részt a programon!

A teljesárú jegyek díja: felnőtt: 2400,-, gyermek: 1400,-, fotós 1400 Ft,-/fő.

Jegyváltás előzetes regisztráció alapján indulás előtt (9:00 illetve 12:55 órától) az állomáson. 4 éven aluli gyermekek számára a különvonatokon való utazás díjmentes.

Kutya felnőttjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (2100 / 2400 Ft,-/kutya áron).

Kerékpár gyermekjegy váltása esetén szállítható, azonos váltási feltételekkel (1200 / 1400 Ft,-/kerékpár áron), ám korlátozott számban.

JELENTKEZÉSKOR KÉRJÜK MEGADNI:

  • a jelentkezők pontos számát, megjelölve, hogy felnőtt-, vagy gyermekjegyre jogosult-e az illető,
  • melyik vonattal kíván(nak) Miskolcról Mahócára utazni (9:30-as, vagy 13:25-ös indulás?),
  • melyik vonattal kíván(nak) visszatérni Mahócáról Miskolcra (11:25-ös, 15:25-ös, vagy 17:30-as visszaindulás?),
  • részt kíván(nak)-e venni a barlangtúrán (ha igen, délelőtt, vagy délután?), •részt kíván(nak)-e venni a fotósvonaton (csak délelőtt!),
  • kér(nek)-e füstölt pisztrángot (ha igen, mennyit)?

JELENTKEZÉS / információ: kisvasut@eszakerdo.hu Minden jelentkezést legfeljebb 1 munkanapon belül visszaigazolunk!

FIGYELEM!

  • Alkalmas kirándulóöltözet és időjárásálló túracipő viselése ajánlott!
  • Mahóca és Andókút állomás közvetlen környezete kiépített infrastruktúra (melegedő, wc, büfé, stb.) nélküli erdei kirándulóhelyek. Időtöltését ennek figyelembevételével tervezze.
  • A barlangtúrán megfelelő öltözet és elemlámpa viselése ajánlott!
  • A programot rossz idő esetén is megrendezzük.

Legutóbbi módosítás: 2015-05-05 15:50

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Ön is hozzászólhat

Az e-mail címet csak az Önnel való kapcsolatfelvételre használjuk, nem jelenik meg és nem adjuk ki. Használható HTML címkék (tag): i és b, a megengedett legnagyobb hossz 1000 karakter.

Az Ön neve:
E-mail címe:
Hozzászólás:
Mennyi tizenkettő meg harmincöt?
Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline