kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Kölcsönös együttműködés előmozdítása a kisvasutak támogatására a V4-es országokban - KASSA 2014.07.22.

2014.08.04 (Szűcs Zoltán József)A tallkoz a V4 orszgok hagyomnyos egyttmkdsnek a kisvasutak terletre kiterjesztst szolglta.

HUBERT Ca/u 611 személykocsi peronon verkli

HUBERT Ca/u 611 személykocsi peronon verkli
Fotó: Szűcs Zoltán József (2014.07.22.)

A hres Kirlytallkoz, ki ne tudn, mintha csak tegnap lett volna (jvre 680 ve, pontosan 1335-ben trtnt), amikor Kroly Rbert magyar kirly meghvta (ma gy mondannk Euro-Regionlis) tancskozsra Visegrdra Luxemburgi Jnos cseh s III. (Nagy) Kzmr lengyel kirlyt.
Az sszejvetel clja rszben politikai volt, a cseh-lengyel feszltsg: Szilzia hovatartozsa s a csehek lengyel trnra val ignye (megolds: Kzmr lemondott Szilzirl Jnos javra, aki a lengyel trnignyrl mondott le) rendezse volt. Hasonlan fontos volt a kereskedelmi egyezsg, Bcs monopliumnak kikszblsre (megolds: j tvonalak s piactart vrosok kijellse, Bcs kikerlsvel). Mindezt a hrom nagy, s a tbb kicsi (Nmet Lovagrend, Kroly morva rgrf, I. Rudolf szsz s III. Boleszl szilziai herceg is meghvst kaptak) megoldotta akkor, olyan jl, hogy a ksbbi korok politikusai is tanulhatnak belle.

A Visegrdi tallkozt 1991-ben jtottk fel, (br elzmnye volt 1990-ben a Pozsonyi egyezmny), s a hrmak, (majd 1993-tl, Csehorszg s Szlovkia sztvlsval: ngyek), az elmlt kt s fl vtizedben szmos kzs projektet hoztak tet al. Pl. CEFTA (Kzp-eurpai Szabad-kereskedelmi Trsuls) vagy az IVF (Nemzetkzi Visegrd Alaptvny). rdekessg, hogy ennek a titkrsga Pozsonyban van, de maguk a V4 tallkozk sem ktdnek Visegrdhoz, vltoz helyszneken tartatnak.

Orszgonknt, vltoz idben s intenzitssal, a regionlis egyttmkds elsegtsre klnfle plyzati lehetsgek nylnak meg. Szlovkiban ppen ilyen id van, s ezt a kassai csapat, igen j rzkkel, igyekezne kihasznlni.

Meghvtak teht a V4 terletrl kisvasutakat tapasztalatcserre, s lehetsges kzs projektek megbeszlsre.

A kassai meghvsra hrman indultak tnak a Kisvasutak Barti Kre s a Kemencei Mzeumvast rszrl: Bodrogkzi Gbor, Demeter Ferencn Jutka s Szcs Zoltn.

A meghvsra Csehorszgbl: Osoblaha (a mzeumvasti csapat), Lengyelorszgbl: Trasa Bieszczadzkiej Kolejki Lesnej kpviseli rkeztek. Mindkt vast a trtnelmi Szilzia terletn tallhat. Szlovkibl: H (Feketebalog), KDH (Kassa), s a KOMTA (a ttrai "posta-motorkocsi") egyik feljtja ( verklizik a peronon, a tallkoz kptrban) rkezett. Magyarorszgrl: a GyV s mi kpviseltk a kisvasutakat. Mondhatnnk a kt vglet: a „kis nagyvast – llamvasti httrrel” s a „kisvasutak kztt is kicsi kisvast – civil zemeltet httrrel”.

 

A tallkoz az egyttmkdsi tervek (kzs reklmanyag tbb nyelven, kzs „utazd be a V4 kisvasutakat” kedvezmny rendszer) mellett egyms alapos megismersrl is szlt.

Valamennyi rsztvev tartott bemutatkoz eladst.

Rviden a kzs jellemzk: hozznk hasonlan civil szervezetek. Annyiban vannak elbbre, hogy 3-5 f llad alkalmazottat elbr a kltsgvets, de persze nem ennyien dolgoznak, k csak jghegy cscsa, rengeteg az nkntes segt.

Rendszeres tmogatst jellemzen nem kapnak, de alkalmi kivtel van. Plyzatokbl finanszrozzk a feljtsokat, s a bevtelbl a napi kltsgeket.

Fontos tmakr volt orszgonknt a civil szervezetek s az nkntes munka szablyozsa, Csehorszgban pldul 18 v alatti nem is vgezhet nkntes munkt (j persze, hogy vannak ifj nkntesek, de papr nem lehet rla).

Az orszgok vasti szablyozsa is eltr, br ppen mindentt „j” vasti trvny kszl, az eltrsek a jvben is lesznek. Br az eltr helyi szablyozsok s adottsgok miatt minden kisvasti zemnek magnak kell a legjobb utat megtallnia, a tapasztalatcsere s a kzs projektek, kihasznlva a mindenkori lehetsgeket (mint a V4), valamennyink szmra nagyon fontosak.

Osoblaha

llamvasti vonal (760 mm), itt egytt l a cseh llamvast s a civil szervezet. A vonalon mkdik kzszolgltats (amolyan Kecskemt vgnapjai hangulat: 1 mozdony + 1 kocsi nhny utassal – de nincs tervben a bezrs), az egyeslet sajt a nosztalgia jrmparkjval (kt gzmozdony, tbb teher s szemlykocsi) mkdik.

Az llamvastnak a plya s ms infrastruktra elemek hasznlatrt fizetnek, a jrmveiket maguk tartjk fnt. A vonal mentn lv romosod pletetekkel vannak terveik (turistahz, kulcsoshz, erdei iskola lehetne nmelyik elhagyott lloms plet), de nem jutnak hozz, azok az llamvast egy msik rszhez tartoznak, akik rdektelenek a tmban.

vente tbb sikeres histriai rendezvnyt bonyoltanak, van Resia gzsk is.

http://www.osoblazsko.com/

Bieszczadzkiej

Egy rgi erdei vast (750 mm), amit a 70-es vekben lelltottak, de nem bontottk fel. Az eredetileg ott volt ngy Kp-4-es gzmozdonyt rgen sztvgtk, de egyet alkatrszeibl sszehoztak mr. Tovbb ms kisvasutakrl is szereztek be jrmveket. Az pleteket romjaikbl ptettk jra, nehz munkval, de fontos volt, mert gy vannak rendezvnyeket lebonyolt tereik.

A vast nkormnyzati, nem kell brleti djat fizetni, st ves elvi (pontosan: 200 € szval nagyon elvi!) tmogatst kapnak. Ez inkbb az nkormnyzat jogfolytonossgnak ( a tulajdonos, aki a tulajdona karbantartsrt fizet) fenntartsa okn van.

A nyri szezonban mkdnek, tlen Mikuls, szilveszter egyb alkalmi rendezvnyek. A msik szilziai (Osoblaha) rsztevvel egytt j a kapcsolatuk a rgival, szmos hatron tnyl rendezvny van a terleten. Rendeznek vetern aut tallkozt is, ami nagyon npszer.

http://kolejka.bieszczady.pl/

Feketebalog

Ales Blek kpviselte a csapatot. 1908-tl mkdtt, llami erdszeti vast volt (760 mm). A 70-es vekben hagytk fel, tadtk az nkormnyzatnak. A megtartsra a civil kezdemnyezs folyamatos volt, ennek ksznhet, hogy csak bizonyos szrnyvonalakat bontottak fel, a fvonalak nagyrszt megmaradtak, fthzak s a jrmpark is. A jrm gyjtemnyt folyamatosan bvtettk, a ltestmnyek llagt vtk, de zemet nem indthattak. 1989 utn, amikor Csehszlovkiban is leglisakk vlhattak a civil szervezetek, lphettek a tettek mezejre.

R is lptek, azta mkdik a H.

http://www.chz.sk/hu_index.htm

Kassa

1955-ben plt llamvasti zem (1000 mm). Igazbl azonban sem a csehszlovk, sem a szlovk llamvastnak nem volt rdeke az zemeltets, de felszmolni sem akartk, gy csak vegetlt.

L'ubomrk csapata kezdetben nagyvasti nosztalgiameneteket szervezett egy 131-es motorkocsival s ptkocsival (olyasmi mint az ABmot, csak 50-es vek bli gyrtmny). Ennek sikern felbuzdulva kerestk meg az llamvasutat, s vllaltk a kassai ttrvasutat. Az zemeltets s teljes fenntarts az vk. Segtsg, hogy vannak tmogatik zemeknl, de vasutasok is, gy a jrmfeljtsok s a pft anyagbeszerzsek megoldhatk kedvezbben.

http://www.detskazeleznica.sk/

Ttra, Komta

A kocsi 1912-ben mint posta vagon kszlt. 1922-ben Ganz s Siemens villamos berendezsekkel (a kis motorkocsik tartalkaival) s nmi szekrny tptssel szolglati jrm lett. Mivel a rgi jrmparkbl csak egy nagy s egy nyitott kis ptkocsi, no s a Komta (stks) motorkocsi maradt meg, ezrt belle lett a vontat, s gy alkotnak nosztalgia szerelvnyt. Br a Komta se a TVV, se a TEVD, de a SD korszakban sem volt soha szemlyforgalomban.

No, de legalbb megvan, s mindenki rmre feleleventi a XX. szzad els felnek (ha nem is a Ttrai Villamos Vast, de a csehszlovk magnvasti Tatransk Elektrick Vicinla Draha) hangulatt!

http://www.vlaky.net/upload/images/reports/002654/Kometa_31_2.jpg

A kocsik feljtsban s az zemeltetsben is sok civil segt, rszt vesz.

A verkli onnan lett, hogy a bcsi mindig szeretett volna zenlni, de nem volt ideje tanulni, kottt sem tud olvasni. No, de aztn hozzjutott egy romos verklihez, feljtotta, s most zenlhet kedvre - zenei szakismeretek nlkl!

Azt elfelejtettk megkrdezni, hogy szlovkul is ismert-e a strfa: „Nem wurlitzer a verkli, ezt szvvel kell tekerni!”

Magyarorszg

Magyarorszgrl az els elad a Budapesti Gyermekvast csapata volt (ugye az itthoni olvasnak nem kell bemutatni ket). Az eddigi klnfle tulajdon (nkormnyzat, llamvast), de civil zemeltets vasutak sorban k a kivtel, hiszen ers llami (llamvasti) httrrel rendelkeznek, amit persze mindenki irigyelt is a jelenlvk kzl.

http://www.gyermekvasut.hu/

A mi rsznkrl, mint KBK Egyeslet s KEMV Bodrogkzi Gbor tartott angol nyelv eladst, ami sok szakmai ismeretet is tartalmazott, a tbbiek inkbb a programokra, attrakcikra helyeztk a hangslyt.

 

Az eladsok utn a krdsek zne kvetkezett. Mindenki kvncsi volt a msik mkdsnek rszleteire: mennyi az lland dolgozk s az nkntesek szma? Mennyi a tmogats s a sajt bevtel s a ms egyb (pl. adomny)? Tmogats mkdsre vagy projektekre vehet ignybe? Milyen a bevtel s a kiads nagysga? Pozitv, negatv, vagy kzel nulla? Hogyan s honnan vonhatk be forrsok? Mik a sok ves tapasztalatok (minden tren, de fkpp a gazdasgi)? Szval komoly krdsek voltak, s mindenki komolyan is vlaszolt.

(Mivel jegyzetels helyett Jutkval vad temben hajtogattuk a szlovk s magyar nyelv KEMV prosikat, Gbor az eladst gondozta, s mindhrman igyekeztnk pontos vlaszt adni a neknk szegezett krdsekre, ht konkrt szmokat senkirl nem tudok nektek adni.)

 

tletek, javaslatok:

  • A V4 kisvasutak kzs, t nyelv, az adott orszgok s angol prospektusa - ehhez az anyagot magunkrl tadtuk, a kassaiak menedzselik a projektet.
  • Kzs kedvezmny adsa a V4 kisvasutakon. A kedvezmny nagysga vasutanknt vltoz is lehet, de az nyitva maradt, hogy blyegzs kis fzet (tra pecst gyjt), krtya (ez most divat), vagy mi legyen a kedvezmny-jogosultsg igazolsa? Egyltaln, mely kisvasutak vennnek rszt benne? A jelenlvk igen, de csatlakoznak-e mg tbben?

Vgl egy vente megjtand blyegzs fzetke kezdett krvonalazdni, azzal, hogy L'ubomrk mg tgondoljk. Az osoblahaiak tlete, k mr csinltak is ilyet: egy szlrzsa amire berhat tbbi kisvasutak, irnya s tvolsga.

 

+ A kzs gondolkods folytatsra, pldul a V4 kisvasutak kedvezmny-rendszer vgleges formjnak kialaktsra, az szre (szeptember? oktber?) felvetettk egy kemencei V4 kisvasutak tallkoz lehetsgt. A gondolatot tetszs fogadta, az idpont egyeztets alatt.

 

A kassai gyermek s mzeumvast trtnete

A tallkoz kptra

Legutóbbi módosítás: 2014.08.04. 14:27

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV