kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





Felhasználói belépés
E-mail:
Jelszó:
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

A Kárpát-Medencei Kisvasutak XX. Találkozója

2014.02.15 (Szűcs Zoltán József)



Mögöttünk húsz év - előttünk hosszú pálya. Beszámoló a találkozóról.

 

Jubileumi találkozónkra méltó helyszínen a MÁV Zrt. Széchenyi-Hegyi Gyermekvasútján került sor, a hagyományos február első szerdai dátumon, 2014. február 5-én. A programgazda Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány a házigazda MÁV Zrt. Széchenyi-Hegyi Gyermekvasút és a találkozó szervezésébe a kezdetektől bekapcsolódó hazai kisvasutas szakmai civil szervezet a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület rendezésében.

A honi kisvasutak képviselői mellett, a találkozó kárpátok-eurorégionális jellege miatt Romániából, Szlovákiából, Csehországból és Ausztriából is érkeztek résztvevők. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei is, mint hagyományosan, most is itt voltak és előadásaikkal, hozzászólásaikkal segítették a munkát. 

A XX. találkozó nem csak a kerek évforduló, de a Magyarországon készülő új vasúti törvény miatt is történelmi jelentőségű volt. Hozzá kell tegyük a szomszédos országokban azonos ok (az EK 4. számú vasúti csomag megjelenése) miatt szintén új vasúti törvények készülnek, ám nekünk magyar kisvasutasoknak most adatik meg a lehetőség első ízben, hogy részt vegyünk a jogalkotásban. Ez a feladat rendkívül jelentős, mert így a kisvasutak világára való biztonságos és betartható szabályozás születhet. Az előadások mellett számos értékes hozzászólás mutatta be a kisvasutak eddigi munkáját, és jövőre vonatkozó terveit. Ám a hivatalos megszólalások mellett, ahogy ez már hagyományunk, a szünetekben ismét igen sok vasút-vasút, vasút-hatóság, vasút-turisztikai partner beszélgetésre került sor. Ezeknek a "szüneteknek" szabad beszélgetéseknek az alaphangulatát Moór Attila "Gyermekvasút - vegyesvonat" filmje adta meg. 

Az előadások:

A közös ebéd és vasúti utazás, köszönet a házigazdának, segítette a szakmai program befogadását.

Ismét hasznos együttlét volt, amit érdemes folytatni.

Legutóbbi módosítás: 2014.02.15. 14:30

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline