Királyréti Erdei Vasút
Vasúttörténet
Királyrét
Megközelítés
Menetrend
Díjszabás
Vasúttörténet
Műszaki adatok
Járművek
Üzemeltető
Szállások
Látnivalók
Elérhetőség
Képtár
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

760 mm nyomtávonA pálya átépítése, fogyatkozó utasszám, leállás, majd újraindulás.

Kismaros állomás harmadik vágányán áll az Mk48 2019-essel vontatott személyvonat

Kismaros állomás harmadik vágányán áll az Mk48 2019-essel vontatott személyvonat
Fotó: Szűcs Zoltán József

1978. tavaszán a hóolvadás hirtelen indult meg, erős tavaszi esőzések voltak, az alépítmény több helyen meggyengült, a pálya megsüllyedt. Az IEFAG és a Pest Megyei Tanács közös határozata alapján leállították a vasútüzemet. A vasútra azonban továbbra is szükség volt, a legfrissebb - talán kissé optimista - felmérés szerint évi egy millió utas, és az IEFAG részéről húsz ezer tonna áru, elsősorban fa szállítására. Ennek nyomán kezdték meg a teljes rekonstrukciót, a vonal átépítését 760 mm nyomközre. Épp kapóra jött a MÁV ajánlata, ha az építők elbontják a forgalmon kívül helyezett Cegléd-Hantháza nagyvasúti vonalat, az államvasút átadja a síneket és egyéb anyagokat. (A bontással igyekezni kellett, mert a vasút megszűnésével közlekedési és szállítási lehetőség nélkül maradtak a helyiek. A vasút pótlására szolgáló aszfaltutat pedig a vasúti töltésen kívánták megépíteni Hantházára.)

1979-ben kezdődött a régi vasút bontása és az új építése.

Az átépítés során:

  • Királyréten új helyre került az állomás, és végállomás lett.

  • Paphegyen új állomásépület és motorszín épült.

  • Szokolya-felső a korábbi kétvágányos állomás helyett megálló lett.

  • Szokolya-alsón felújították a várót.

  • Hártókút új épületet kapott, és a helye is változott.

  • Börzsönyligeten és Morgón új esőbeálló készült.

  • Börzsönygyöngye megszűnt.

  • Kismaroson kibôvítették, felújították az épületet.

Szabályozták a Morgó-patakot, a hidakat újjáépítették. Sor került nyomvonal-korrekciókra is: Kismaros belterületén a Királyrétre vezető út jobb oldalára helyezték át a nyomvonalat, így két forgalmas útátjárók sikerült megszüntetni. Szokolya és Kismaros között a közutat is felújították. A magyarok mellett Szófia megyéből érkezett bolgár fiatalok is munkálkodtak.

A járműpark jelentősen megváltozott. Csak az egyik házi gyártású, Királyrét 11 jelű kocsi maradt meg, 760 mm-es nyomközre alakítva. De nem állították forgalomba, csak Paphegyen állt; ugyanígy az egyik FVV gyártású kocsi is, de forgóvázak nélkül. Királyréten állították ki az M-1 jelű C-50-es mozdonyt, egy kőszállító, nagy szálfaszállító, és egy kis, munkások utaztatására szánt kocsival. Ez a jármű volt eredetileg a Trezina pályakocsi, azonban már korábban kiszerelték gépi berendezését, ezért már e nélkül állíttatott ki. Részben az épületek és az esővédő tető védelmében állították ki a két dunakeszi kocsit, az eredeti zöld-fehér festéssel.

Az új járműpark a felszámolt Hegyközi Kisvasútról származik. Az elsőnek érkezett mozdony az Mk48 2031-es volt. Mivel a MÁV nem engedélyezte az eredeti pályaszám viselését, Mk48,601-re számozták át. Később az államvasút nem emelt kifogást, a többi mozdony megtarthatta eredeti pályaszámát. Az 1990. esztendőben a 601-es is visszakapta eredeti számát. Az öt Mk48-as mellett egy C-50-es is érkezett, de a nyolcvanas évek végén a nagybörzsönyi vonalra irányították. A személyforgalom számára tíz Bax és két BDax kocsi érkezett. 1981. június 7-én újra elindult a kisvasút.

Telt-múlt az idő, a kezdeti fellendülés után a 80-as évek második felében ismét csökkenni kezdett a forgalom. Ennek több összetevője volt, az egyik, csak a vasút fővonalát építették újjá, a fakitermelés helyére vezető szárnyvonalakat nem, mivel a saját rakodóberendezésekkel felszerelt közúti járművek mellett az erdei vasúti szállítás nem bizonyult gazdaságosnak. Ezért teherforgalom csak a paphegyi és verőcei fűrésztelepek között zajlott, sajnos egyre csökkenő mértékben. A személyforgalmat pedig az általános gazdasági visszaesés mellett az időjárás is sújtotta. Például a nyolcvanas években alig volt jelentős hóval érkező tél, ezért elmaradt az egyébként jelentős síforgalom. A forgalom visszaesése miatt a nyolcvanas évek végén már nem volt üzemben a két poggyászteres, 11, 12 psz. kocsit és a 10 psz. személykocsi.

Az 1990. esztendőben Szokolya község úgy döntött, a munkába járók utazását autóbusszal szervezik meg. Ennek következtében 1991. január 1-től a napi tizenhárom vonatpár ötre fogyott. Ez és az általános gazdasági válság együttesen vezetett oda, hogy az üzemeltető 1992. május 18-én rákényszerült a kisvasút leállítására. Ettől kezdve néhány évig üzemelés-szünetelés váltakozott a vasúton, attól függően, hogy sikerült-e a működtetésre támogatást szerezni. Időközben szervezeti változások is lezajlottak. Az erdőgazdaság Ipoly Erdő Rt. néven üzemel tovább, a kisvasutat pedig eleinte a Börzsönyi Gyermekvasútért Alapítvány vette pártfogásába. Csak az erdei vasutak új állami támogatási rendszerének az 1990-es évek első felében történt kidolgozásával sikerült újra stabilizálni a vasút üzemeltetését, de ekkor már kizárólag túristaforgalmi céllal.

1992-ben a a Királyrét 11 jelű nyitott és két Dunakeszin gyártott zárt kocsit a Mátravasút vásárolt meg, és szállította el. Megfogyatkoztak az MK48-asok is. Az Mk48,2019-es a Szombathelyi Járműjavítóból felújítás után már nem érkezett vissza, az ausztriai Zillertalbahn vásárolta meg, majd 1994. októberben a két poggyászteres kocsi és további öt személykocsi is ausztriai kisvasutakra került. Érdekesség, hogy az 1995. évben a nagybörzsönyi vonal kis kétszakaszos kocsiját Paphegyre szállították felújításra, innen 1996-ban a Budapesti Közlekedési Múzeumba került, ma is ott látható.

Sok szűk esztendő után 2001-től ismét a fejlődés jellemezte a vasútüzemet. Tavasztól a korábbinál több vonat közlekedik a vonalon hétköznapokon is, az utolsó vonat pedig két órával később indul, ami örvendetes változást hozott az utasforgalomban is. 2002-ben a járművek állagvédelme érdekében kétvágányos, 48 m hosszú járműtároló csarnok épült Paphegy állomáson.

Mintegy 40 év szünet után ismét megjelent a kisvasúton a gőzvontatás. Igaz, már nem gazdasági céllal, hanem nosztalgiavonatok továbbítására. A gőzmozdony (490,2004) a romániai Szászváros (Orastie) fatelepéről érkezett, felújítása 2003-ban fejeződött be. A gőzvontatás visszaállítása érdekében Kismaros és Paphegy állomásokon vízvételezési helyek is épültek.

A gőzmozdony üzembeállítása alkalmából 2003. nyarán új nyitott személykocsi (Ny06-413) épült Jah sorozatú teherkocsi alvázára, majd a következő években 3 db, e kocsi szerkezetével megegyező, de már zárt utasterű kocsi épült. Egyikükben tanterem van kialakítva, "gördülő tanösvény" programhoz.

2005-ben komoly szervezeti változás is történt: a kisvasút működtetését az erdőgazdálkodó megbízásából egy külön vállalkozás végzi.

2007 őszén a korábban a vasúton szolgált Triglav visszakerült Nagycenkről, és kismaroson került kiállításra. A Csingervölgy nevű gőzmozdonyt ajkai vasútbarátok eredeti szolgálati helyére, Csingervölgybe szállították kiállítási céllal.

A kisvasúton 2010-ben egy hidrosztatikus (Tóbi), 2013-ban pedig teljesen elektromos meghajtású (Vili) motorkocsi állt üzembe.

A börzsönyi túrák során ajánljuk még a Királyrétről néhány órás gyalogtúrával elérhető kemencei és nagybörzsönyi kisvasutakat is.

Legutóbbi módosítás: 2008.06.15. 20:22

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
A kiválasztott vasút helye kis térképen

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline