kisvasut.hu
Vasúttörténet - Közép-Dunántúl
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Szári Erdei Vasút

(Moór Attila)A Szári Uradalom Drach és Kronberger cég a mai szárligeti vasútállomástól Vöröstóig 4,5 km hosszú, lóvontatású kisvasút építését tervezi. A vonal előzetes közigazgatási bejárására 1916. július 5-én kerül sor. A bejárás Szütz Jenő alispán vezetésével zajlik, műszaki és közigazgatási tanácsosként Keller Izsó és Kenessey Gyula vesz részt.

1916. augusztus 18-i keltezéssel a kereskedelemügyi miniszter engedélyt ad a normál nyomközű iparvágány és a kisvasút megépítésére. (Engedély száma: 51180/III/1916)

1917. május 23-án a kisvasút építtetője a Magyar Királyi Államvasutakkal csatlakozási szerződést köt. A szerződés tíz évre szól, a MÁV által elfoglalt területekért a cég évi 10 pengőt tartozik fizetni.

A kisvasút műtanrendőri bejárására 1918. február 22-én kerül sor. A bejárás során több hiányosságot is feltár a bizottság, ezek elhárítását rövid határidőhöz köti, de a vasút használatára az engedélyt megadja. A 760 mm-es nyomtávolságú vonal 7 kg/fm-es sínekből épül meg, legnagyobb emelkedése 30 ezrelék, legkisebb ívsugara 30 méteres. Az engedélyezett tengelyterhelés 2,4 tonna. Kitérők csak a vonal két végpontján létesülnek, 70-70 méter hosszban.

Az erdei vasút az év folyamán új vonalakkal bővül, és tulajdonosváltás során a Szári Erdőértékesítő Rt. kezelésébe kerül.

Szár állomás helyszínrajza

Szár állomás helyszínrajza
Fotó: MÁV Központi Irattár

1918. december 12-én a kibővített hálózat műtanrendőri bejárására kerül sor. Az immár gőzmozdony üzemű vasút hálózata a következőképpen néz ki: Fővonal: A vöröstói végpont 45-ös szelvényétől Szálláskút érintésével a Kerek-hegyet megkerülve a Nagyszéna-hegy oldalában vezet, majd a Holdvilág-árkot elérve és annak völgyében haladva a 140-es* szelvénynél ér véget. (*mért adat)
Vinya-bükki szárnyvonal: A fővonal 59-es szelvényénél ágazik ki és 1400 méter hosszan vezet. A lóüzemre engedélyezett mellékvonalon a legnagyobb emelkedés 115 ezrelék. Vadorzó-völgyi szárnyvonal: A fővonal 99/100-as szelvényénél kiágazó gőzüzemű vonal a Tamás-hegy oldalában vezet, a Kis-Fáni-völgyön áthaladva, attól 150 méterre a 16-os* szelvényben végződik. (*mért adat)
A gőzüzemű vonalakon a legnagyobb emelkedés 48 ezrelékes, ezeken 50%-os megfékezettséget ír elő a jegyzőkönyv, a Vinya-bükki szárnyvonalon 100%-osat. A hálózaton komolyabb műtárgy nem épül, a leghosszabb áthidalás 2 méteres.

A kisvasút útátjáróinak jegyzéke

A kisvasút útátjáróinak jegyzéke
Fotó: MÁV Központi Irattár

A kisvasút műtárgyainak jegyzéke

A kisvasút műtárgyainak jegyzéke
Fotó: MÁV Központi Irattár


A járműállományról kevés információ maradt fent, az egyetlen ismert gőzmozdony az Orenstein & Koppel gyártású, 1907-ben 2445-ös gyári számmal készült kétcsatlós gép.

1937-ből származó iratok szerint a motorüzemű vasútvonal ekkor már csak 7000 méter hosszú, a szálláskúti erdészházig vezet.

A második világháborút követő államosítás során az iparvágány és a kisvasút tulajdonjogát a közlekedésügyi miniszter a MALLERD-ra ruházza át, aki arra hivatkozva, hogy a vonal által érintett erdők letermelt állapotban találhatók, valamint a kisvasút vonala a háborúban nagyrészt megsemmisült, a létesítményeket nem kívánja átvenni. Ennek ellenére 1948. április 2-án a vonal MALLERD tulajdonba kerül. Az erdőgazdaság a további dézsmálások elkerülése érdekében a kisvasutat felbontja, anyagából és járműállományából a móri MÁV állomásról kiindulva tervez erdészeti kisvasutat építeni. Erről a kisvasútról iratanyag nem maradt fent, valószínűleg nem épült meg.

A felbontott kisvasút nyomvonalán az ötvenes évek elejére erdészeti feltáró út épül, mely a korabeli leírásokban „terv út” néven szerepel. Napjainkban ez az út ideális alapot nyújt egy kerékpáros múltidéző kirándulásra.
A szárligeti állomás felüljárójáról körbenézve láthatjuk, hogy a kisvasút átrakóállomásán ma is fatelep működik. A főváros irányában jobbra, a telep mögött álló lakóház az egyetlen épület, mely a 20-as évekből megmaradt. A normál nyomközű rakodóvágányt gaz borítja, a telepen modern kamionokba rakodják a fát.
A bicikli kilométer számlálójának lenullázása után a Baross Gábor utcán elindulva enyhe emelkedővel elhagyjuk a települést. A 18-as szelvénynél keresztezzük az 1-es számú főutat, majd szinte vízszintesen haladunk Szálláskút felé. Az erdészeti út mellett helyenként feltűnik a kisvasút töltése, de szinte végig az egykori nyomvonalon haladunk. Vöröstó a mai térképeken már nem szerepel, az egykori lóvasút végállomásának sincsen nyoma.
Az 59-es szelvénynél az út egy bal ívű hajtűkanyart ír le, itt jobbra fordulva a vinya-bükki szárnyvonalra térhetünk le. Ritkított szálerdőben, járatlan erdészeti földútra jutunk, felfelé haladva a völgy egyre szűkebb és meredekebb lesz. Néhány helyen szépen látszik a régi töltés. A papírforma 115 ezrelékes emelkedése a terepen szemlélve teljesen valószerűtlen, vízmosta, meredek szurdokvölgyben vezet. Az 1400 méter hosszú szárnyvonal végpontját csak tippelni lehet. A lefelé közlekedő szerelvény előtt a síneket az utasítás szerint itt száraz homokkal kellett megszórni. Ilyen meredek pályaszakasz hazánkban ezen kívül csak két helyen üzemelt, szintén lóvontatással.
A fővonalon továbbhaladva elhagyjuk a szálláskúti erdészházat és a vadászkastélyt. Friss irtások szegélyezik az utat, önrakodós teherautók járnak az egykori kisvasút nyomán. A 290 méter magas Kerek hegyet egy hurokkal kerüljük meg, itt az egykori talpfák gödrein hintázva végre az eredeti töltésen haladunk. Túl vagyunk a fővonal tetőpontján, enyhe lejtővel térünk rá ismét a műútra. Sziklák alatt kanyargunk, majd a 99-es szelvény után elérjük a vadorzó-völgyi elágazást. A fővonal a műútról jobbra letérve a völgyben halad, a jól járható földút mellett helyenként feltűnik a töltés nyoma, majd a kiszélesedő völgy tisztásán farakodóhoz érünk, mely az egykori fővonal végpontját is jelzi.
Visszatérve a műútra, a vadorzó-völgyi mellékvonalon indulunk felfelé. Kétszáz méter után jobbra a hegyoldalban egy vékony betoncsatornát láthatunk, melyen az út feletti forrás vize csordogál lefelé. Az állandó vízfolyásokban szegény területen valószínűleg egyedül itt volt lehetőség a gőzmozdony vízkészletének pótlására. Az útépítés során az egykori ciszterna betonmedencéje nagyrészt eltűnt, de nyomai felfedezhetők. Továbbhaladva a 15-ös szelvénynél bal fordulóval keresztezzük a Kis-Fáni-völgyet, a nyomvonal az útról jobbra letérve 150 méter után a vadkerítés túlsó oldalán egy kis bevágásban ér véget.
 Ha a műúton Vérteskozma felé folytatjuk utunkat, még a település közelében is láthatunk kőből kirakott töltésnyomokat, de hogy valaha itt vasút járt volna, azt irat- és térképanyagok nem igazolják.

Forrás:

  • MÁV Központi Irattár
  • Magyar Nemzeti Levéltár
  • www.archivportal.hu 

 

Legutóbbi módosítás: 2013.05.09. 22:41

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline