kisvasut.hu
Vasúttörténet - Dél-Dunántúl
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Villányi Gazdasági Vasút

2013.03.22 (Moór Attila)A tervezett kisvasút előzetes közigazgatási bejárására 1948. szeptember 10-én kerül sor. A vasút az Ivánbattyán-pusztai Szőlővessző Szaporító Gazdaság szállítási igényei miatt létesül.

A tervek szerint a nyomvonal Villány MÁV állomás Mohács felőli oldalán kezdődik, a villányi major magtára mellett. A normál nyomközű vasútvonalat a meglévő aluljárón keresztezi, majd a nagyvasút mellé simulva 700 méter hosszan Villány állomás mellett húzódik. A 9-es számú szelvénynél északnyugatnak fordulva, mintegy 4 km hosszon át közbirtokossági erdők vágásán keresztül éri el Ivánbattyán község nyugati határát. Innen községi utakon és erdővágásokon át vezetve halad az Ivánbattyán-Nagybudmér közötti útig, ahol 90 fokkal nyugat felé fordulva Ivánbattyán-pusztán ér véget. A bejáráson Kiskassa község képviselői előadják, hogy településük minden közlekedési útvonaltól elzárva fekszik, köves útjuk nincs, ezért számukra létérdek, hogy a vasútvonal a község határáig meghosszabbítást nyerjen, és a vasút a közforgalom céljait is szolgálja. A Szőlővessző Szaporító Gazdaság a javaslatot támogatja, szóbeli megállapodás születik arra, hogy a földmunkákat a település végzi, a felépítményt pedig a gazdaság fekteti.

Az engedélyezési feltételek értelmében a vasút ló- és motorüzemre épül, felépítménye legalább 7 kg/folyóméteres sínekből áll, a maximális tengelynyomás 2,4 tonna. A 760 mm nyomtávolságú vonalon a legnagyobb emelkedés 35 ezrelékes, a legkisebb ívsugár 50 méteres. Az egyetlen nagyobb műtárgy a 8-9 számú szelvények közötti 8 méteres acélhíd.

A kivitelezés során a vonal telephelyén kiágazás épül, mely a villányi állomáshoz csatlakozó átrakóhoz vezet. A 22-23-as számú szelvények között az erőgazdaság részére kitérővágány létesül (későbbiekben Mária kitérő). Ivánbattyán település határában az 50-51-es számú szelvények között a község részére épül kitérő. Az Ivánbattyán-pusztai elágazásnál deltavágány létesül. A vasútvonal Kiskassa település déli szélén, a 114-116-os számú szelvények közötti kitérővel ér véget.

1950-ben a vasútvonal a Kaposvári Gazdasági Vasutak kezelésébe kerül, majd június 15-én a KPM engedélyezi a korlátolt közforgalom megindítását. Az éves hivatalos menetrendben már szerepel a kisvasút, a 364-es mezőben napi két vonatpár kerül feltüntetésre. A 12 km-es vonalon a menetidő 70 perc, a viteldíj 3 forint. Október harmadikán Kaposváron éves GV konferenciát tartanak, melyen Konyovits István villányi üzemfőnök és Porgányi Gyula pályamester elmondja, hogy a vonal nagyon rossz állapotban van, az építés során ágyazatként szénpernyét használtak, melyet a szél rövid időn belül elhordott, így szabályozási munkákat nem lehet végezni. Vontatásra két gőzmozdony szolgál, de szállítanivaló alig akad, személyszállításra elegendő lenne egy kisebb teljesítményű motoros vontató. (Idézzünk a beszámoló „kötelezően ajánlott” hangulatából egy záró gondolatot.)

Archív képen a 394,011

Archív képen a 394,011

1952-ben Ivánbattyán-puszta neve Ivánszőlősre változik, mely az éves hivatalos menetrendben is javításra kerül. A menetidő 10 perccel rövidül, iskolai napokon egy harmadik vonatpár is forgalomba áll.

1954-re a Villány határában álló vashíd állapota veszélyes mértékben leromlik. Feltételezhetőleg ebben az évben kerül megépítésre a ma is látható vasbeton műtárgy.

1956-ban a Termelőszövetkezeti Tanács megbízottja levelet ír a Gazdasági Vasutak Igazgatóságának, melyben közli, hogy a kisvasút vonalvezetése hátrányos, mivel hegygerincen, erdővel borított területen épült meg, miközben az állami gazdaságok és egyéni gazdák földjei, valamint Kisjakabfalva település a völgyben helyezkednek el. A vasútra ráhordani a meredek hegyi úton száraz időben is nehéz, sárban pedig lehetetlen. Javasolja, hogy a vasútvonalat helyezzék át a völgybe, esetleg épüljön szárnyvonal a település és a gazdaságok kiszolgálására. A javaslat nem valósul meg, ellenben az UVATERV ugyanebben az évben tervet készít „Villány-Kiskassai GV elsőrangúsítása” címmel, melynek értelmében az első ütemben a vonal a 9-es számú szelvényétől Ivánbattyán állomásig 14 kilós felépítménnyel, 30 km/órás sebességre alkalmas kivitelben épülne át, majd második ütemben a hálózat többi szakasza is felújítást nyerne, valamint a villánykövesdi téglagyárhoz szárnyvonal épülne ki, sőt, a távlati tervekben a pécsbányai MÁV állomásig történő kiépítés lehetőségével is számolnak. A munkálatokat a Betonútépítő Vállalat megkezdi, 1000 db 7 méter hosszú, 14 kg/folyóméteres sínanyagot, valamint 745 köbméter zúzottkövet szállít az építkezés helyszínére. A villánykövesdi téglagyár bekötése az előzetes tervekhez képest csak hosszabb nyomvonalon látszik megoldhatónak, ennek költségét az üzem már nem vállalja, így az iparvágány nem épül meg. 1956 végén a fővonal átépítésére szánt hitelösszeget csökkentik, a következő év elején az építkezés leáll.

1959-ben 8000 tonna áruforgalmat bonyolít a kisvasút, személyforgalomban napi két vonatpár közlekedik.

1965-ben a személyszállítási teljesítmény eléri az éves 69 ezres utasszámot, ebben az évben munkanapokon 4 vonatpár közlekedik. A teherszállítás ellenben drasztikusan csökken.

A hatvanas évek közepétől a szállítási teljesítmény tovább esik. Takarékossági célzattal a vasút a négy fős utazói létszámot a felére csökkenti, az üzemfőnöki feladatkört az addigi állandó személy helyett a vonatvezető látja el. Külön pályamestere sincs már a vonalnak, a feladatokat a Magyarbólyi GV pályamestere látja el. A vasút járműállagát a felére csökkentik, ekkor a vonalon 2 db C-50-es motormozdony (GV3776 és GV5704), 3 személykocsi és 12 db „R” lóré üzemel.

1966-ban napi három pár vonat közlekedik, Kiskassáról napi átlagban 30 fő, Ivánbattyánról és Kisjakabfalváról 45 fő – nagy részük diák – veszi igénybe a vasutat.

1967-ben buszjáratok indulnak Villányból Kisjakabfalvára. A Villányi Állami Gazdaság az áruforgalmát és munkásai szállítását a meglévő közúti járműveivel oldja meg, így a vasúton jelentéktelen áruforgalom zajlik, évente félmillió forint veszteséggel üzemel, ezért szóba kerül a felszámolása, melynek feltétele, hogy Kiskassára is megépüljön a bekötőút.

1969-ben Újpetre felől megkezdődik a kiskassai bekötőút építése, az átadási határidőt december 31-ére tűzik ki. A 12-es számú AKÖV vállalja, hogy a forgalmat a következő év január elsejétől megindítja.

1969. december 31-én a Villányi Gazdasági Vasúton a forgalom megszűnik.

A járműveket a Gazdasági Vasutak még meglévő vonalaira szállítják, illetve értékesítik. A vasútvonal bontására a következő két évben kerül sor. Az egyes szakaszokból kikerülő 12 és 14 kilós sínek a Dombóvári GV gyengébb felépítményű vonalaiba kerülnek.

Forrás:

  • Magyar Nemzeti Levéltár
  • MÁV Közpon

Legutóbbi módosítás: 2013.03.22. 22:41

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline