kisvasut.hu
Vasúttörténet - Közép-Magyarország
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Budapest - A nagykörúti próbavillamos

(Bozó Zoltán)



Budapesten a villamosközlekedést első ízben keskeny nyomtávon, 1000 mm-en próbálták ki. Ez a nyomtáv sok városban később is megmaradt, azonban Budapesten áttértek a normál nyomtávra a városi közlekedésben is.


Fotó: Régi Magyar Villamosok

A villamosközlekedés Budapesten elsőként a Nagykörúton 1887. november 28-án délután fél 3-kor indult meg. A szerelvények maximális 10 km/h-ás sebességgel közlekedhettek, s az 1888-tól Budapesti Városi Vasút név alatt működő Siemens & Halske működtette a vonalat. A villamos a Nyugati pályaudvar és a Király utc(z)a közöti 1 km hosszú 1000 mm-es nyomtávú villamospályán közlekedett, mely alsóvezetékes rendszert használt. Ez azt jelentette, hogy a sínpár között volt egy csatorna, ahonnan egy ún. áramszedő hajó segítségével kapták az áramot a szerelvények. A járművek karbantartását és áramellátását a Nyugati Pályaudvar előtt lévő színben végezték. Az 1888-tól a normál nyomtávra, 1435 mm-re átépített és egyre hosszabb pályán ma a két körúti ikerviszonylat, a 4-es és 6-os járatpár közlekedik újra az eredeti gyártó 40 db, 2001-2040. pályaszámú kocsijaival. (A wikipedia nyomán.)

A Budapesti Király utcai villamos próbavasút járművei

  • Gyártó: Siemens & Halske, 1886
  • Nyomtávolság: eredetileg 1000 mm, 1888-tól 1435 mm
  • Néveleges feszültség: 145 V =
  • Megengedett legnagyobb sebesség: 10 km/h

A két motorkocsi és egy pótkocsi az 1886-os bécsi világkiállításról került Budapestre, ahol 1887. november 28-án vizsgáztak a Nyugati pályaudvar és a Király utca között, a Teréz körúton épített 1 km hosszú próbapályán. 1888-ban a járműveket normál nyomtávolságú pótkocsikká alakították át Ae11-13-as pályaszámokkal. 1889-ben LDo motorral, lánchajtással motorkocsikká alakították őket.

Legutóbbi módosítás: 2012-10-02 07:59:17

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline