kisvasut.hu
Vasúttörténet - Közép-Magyarország
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Csillaghegyi Kőszállító Iparvasút

(Moór Attila)A Ney Ede és Társa cég a csillaghegyi Rókahegyen fekvő kőbányáitól a Duna partjáig kőszállító iparvasutat épít 1897-ben.

Az egykori őrház.

Az egykori őrház.
Fotó: Gróf György gyűjteménye

Az iparvasút Békásmegyer község határában 2,6 km hosszan vezet. Nyomtávolsága 760 mm, felépítménye 7 kg/fm rendszerű. Szelvényezése a kőbányától indul, és a következők szerint alakul:

A kőbánya üzeméhez tartozó vágányok az iparvasúthoz annak 0 szelvénypontjánál csatlakoznak.

A vasútvonal a 0 és a 2/3 szelvények közötti kitérőig féksiklóként egyenes vonalban halad. A siklópálya maximális lejtése 280 ezrelék, három sínes rendszerrel, a pálya közepén létesített kitérővel épül. A siklópályán engedélyezett legnagyobb sebesség 7 km/óra.

A vonal a siklópálya alsó végpontjánál létesített kitérőtől a 8-as szelvényig a korábban épült kőszállító út mellett, részben annak területén vezet. A pálya ezen a szakaszon 67 ezrelékes maximális lejtéssel "gurítóvágányként" szolgál, azaz a rakott kocsik fékkel szabályozva ereszkednek le, felfelé az üres kocsikat lovak vontatják. A gurítóvágányon a kocsik legnagyobb engedélyezett sebessége 6 km/óra.

A 8-as szelvénytől a pálya 50 méter hosszban 20 ezrelékes emelkedésben vezet, majd keresztezi a szentendrei HÉV vágányait és a törvényhatósági utat.

A HÉV keresztezésnél a kőszállító iparvasút költségére egy HÉV szabványoknak megfelelő őrház épül, mely harangjelző készülékkel és a szomszédos állomásokra bekötött telefonkészülékkel van felszerelve. A törvényhatósági út Duna felőli oldalán kézi sorompó, az ellenkező oldalon a HÉV vonalától 10 méter távolságban kocsifogó sorompó létesül.

A 9/10 szelvényben létesített kitérőtől a 19-es szelvényig a vasút a Duna felé vezető dűlőút jobb oldalán vezet, majd a 19-es szelvénytől az úttól eltérve a 25/26 szelvény közötti Duna-parti hajórakodón ér véget. A pálya ezen szakasza lóvontatású vasútként üzemel, az engedélyezett sebesség 10 km/óra.

Az iparvasút üzemengedélyét 1897-ben 50 éves időtartamra állították ki, a megszűnéséről nincsenek adatok, de valószínűleg az 1930-as évekig üzemelhetett.

Nagyjából háromnegyed évszázaddal később a Tulipán utca végén parkolunk le. Meredeken felfelé pár lépést megtéve a sikló nyomvonalán állunk, mely itt jelentős méretű töltésen vezetett. Felfelé indulva hamarosan elérjük a sikló felső állomását, ahonnan jobbra visszafordulva a fák sűrűjében vezet a töltés a Róka hegy egykori kőfejtőjéhez. A lebányászott hegyoldal sziklafalai impozáns látványt nyújtanak, másik irányban Csillaghegy és Békásmegyer házaira tekinthetünk le, a távolban a Megyeri-híd rajzolódik ki. Lefelé indulunk a siklón, az Ibolya utca keresztezésénél a korlát oszlopai 7 kilós sínekből készültek. Innen betonozott járdán, majd lépcsőn jutunk le az Ürömi útig, ahol egykor a sikló alsó állomása volt. Az iparvasút az út bal oldalán vezetett, elérjük a szentendrei HÉV-et, ahol hiába keressük az őrházat, régen elbontották. A Mátyás király útján haladunk, majd a Kinizsi utcán jobbra fordulva elérjük a Temesvári utcát, mely az egykori dűlők vonalát követve az iparvasút helyén vezet. A Duna partján romos, elhagyott szállodaépület fogad, lábunk alatt törmelék csikorog, végül lejutunk a vízpartra. Az uszályrakodónak semmi nyoma, a támfal felfagyott oldalából 7 kilós sín áll ki, egy pillanatra megérintjük, lefényképezzük, elképzeljük milyen lehetett a rakodó. Dél felé indulva 200 méterre síneket találunk, melyek ha rozsdásak is, mégis összefüggő 760 mm-es vágányt alkotnak. Persze ez sosem tartozott az iparvasút hálózatához, de remek zárókép a bejáráshoz.

Az egykori térképek és a bejárás nyomán készült GDB állomány (gdb file) innen letölthető. 

Forrás:

  • Magyar Országos Levéltár
  • Salgótarjáni Kőszénbányák iratai
  • Állami Térképészet Térképtára
  • Kirándulók Térképe
  • Gróf György fotógyűjteménye
  • Marosi Gyula GDB felmérése

(Moór Attila 2012.09.23.)

Legutóbbi módosítás: 2012.09.23. 23:26

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline