Szakmai oldalak
Szakmai segédletek
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Szakmai oldal
Járművek
Járműlista
Vasútkereső
Utasítások
Segédletek
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Menetrendi közlekedési időszakok elnevezései

(Chikán Gábor)Hétfő, kedd, szerda... vasárnap

A hét adott napját jelenti, a naptárban foglaltak szerint. Értelmezése nem függ attól, hogy az adott nap munkanap-e, azaz ha egy vonat a menetrend szerint pl. szombaton közlekedik, akkor közlekedni kell a munkanapnak nyilvánított szombaton is.

Ünnepnap

A jogszabályok alapján munkaszünetessé nyilvánított ünnepek, Magyarországon jelenleg: január 1., március 15., Húsvét hétfő, május 1., Pünkösd hétfő, augusztus 20., október 23., november 1., december 25-26.

Hétfői, pénteki, szombati, vasárnapi közlekedési rend

Ebben a megfogalmazásban már nem az a kérdés, hogy a naptár szerint milyen napon vagyunk, hanem hogy a munkarend melyik napnak felel meg. Úgy mint:

  • hétfői közlekedési rend: a hét első munkanapja, azaz általában hétfő, de ha az munkaszünetes nap volt, akkor kedden lesz a hétfői közlekedési rend
  • pénteki közlekedési rend: a hét utolsó munkanapja, azaz általában péntek, de ha az munkaszünetes nap, akkor csütörtökön lesz a pénteki közlekedési rend; vagy fordítva, ha szombat is munkanap, úgy ez csak szombaton lesz.
  • szombati közlekedési rend: a hétvége első napja, azaz általában szombat, de ha előtte munkaszünetes nap van, akkor az lesz a szombati közlekedési rend napja. Ha azonban szombat munkanap, akkor a vasárnap nem válik szombati közlekedési rend napjává.
  • vasárnapi közlekedési rend: a hét első munkanapját megelőző nap, ami általában vasárnap, de ha hétfő munkaszünetes nap, akkor már ezen a hétfőn lesz a vasárnapi közlekedési rend.

Nem érinti ez a rend a hét közben egyedül álló ünnepnapot, például egy szerdára eső május 1. esetén nem lesz annak idejében lesz pénteki-vasárnapi-hétfői közlekedési rend, de egy szombat munkanappá nyilvánítása miatt egyedül maradó vasárnap körül igen.

Ünnepnapi közlekedési rend

Olyan napok, amelyek nem munkanapok, de sem a szombati, sem a vasárnapi közlekedési rendbe nem tartoznak bele. Általában a hét közbeni ünnepnapok, vagy több napos hétvégék közbenső napjai, akkor is, ha azok nem ünnepnapok.

Munkanap

Azon napok, amelyeket jogszabály munkanapnak nyilvánít. Főszabályként azonos a hétfőtől-péntekig terjedő időszakkal, de nem munkanap az ünnepnap, ellenben munkanap lehet egy áthelyezéssel érintett szombat (az aktuális kereszténység-alapú jogrendszer tiltja a vasárnap munkanappá nyilvánítását).

Hétköznap

A munkanapok és szombati közlekedési rend szerinti napok együttesen. A köztévedéssel ellentétben nem azonos fogalom a munkanappal.

Szabad- és munkaszünetes nap

A szabadnap a szombati, a munkaszünetes nap a vasárnapi és ünnepnapi közlekedési rend napjainak régebben használatos elnevezése. Így együttesen mindazon napok gyűjtőneve, amelyek nem munkanapok.

Legutóbbi módosítás: 2012.07.15. 17:52

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline