Kovászna-Kommandó Erdei Vasút oldal logo
Kommandó (RO)
Megközelítés
Menetrend
Vasúttörténet
Járművek
Szállások
Elérhetőség
Támogatók
Kiadványok
Cikkarchívum
Képtár
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Megújul az első kommandói kisvasúti jármű

2010.11.17 (Papucs András)Kommandn mr az 1930-as vekben mkdtt snaut (drezina), ezek voltak a vezetk, prominens vendgek szllteszkzei.

A drezina lerakása Sepsiszentgyörgyön

A drezina lerakása Sepsiszentgyörgyön
Fotó: Papucs András (2009.11.08.)

Az els jrmvek Austro-Daimler motorral felszerelt, 8 szemlyes plyakocsiknak pltek, de az 50-es vektl mr szemlygpkocsirl is tudunk: egy IFA Framo-rl maradt fent felvtel. Ezt a plyamunksok is hasznltk, de erre a clra ksbb kisteherautkat rendszerestettek. Egy igazi ritkasg kvetkezett a sorban, most mr a szocializmus elvtrsainak vadszati cl szlltsra, egy pnclozott Skoda VOS, de ezt a jrmvet pr v zemels utn, baleset kvetkeztben selejtezni kellett.

Az 1980-as vek kzepn vratlanul Kommandra ltogat Nicolae Ceușescu-nak viszont gyorsan szksge volt egy autra, gy a kisvastmhelyben alig 24 ra alatt tptettek ARO terepjrt. Ezt kvette, vagy taln ezzel egyidben, a kovsznai Szvkrhzbl leselejtezett GAZ 24-02 Volga tpus drezina.

A nagyon lepusztult jrmvet a 'Kommandi Napok' keretben sikerlt jra a snre tenni, majd ezt kveten november 9-n szlltottk a sepsiszentgyrgyi Pusks Tivadar Szakkzpiskolba, feljts cljbl. A kombi Volgbl valjban csak az alvz maradt, hinyzik a motor, a sebessgvlt, szlvd, ablakok, mszerfal, krpitozs.... A szlltst sepsiszentgyrgyi Consic cg vgezte, a fenti rakodst a kommandiak oldottk meg, lent pedig a Tega (sepsiszentgyrgyi kztisztasgi vllalat) homlokrakodja emelte le a jrmvet a teherautrl. Az iskolban mr ki is pucoltk a jrmvet, s kiderlt, hogy eredetileg nem zld, hanem fekete volt.A bdogosmunkhoz szksges fogyeszkzkkel a Depo (Compact Kft.) tmogatott. Mivel szeretnnk eredeti llapotba helyrelltani a jrmvet, szksgnk van mindenfle Gaz 24-es (Volga) alkatrszekre. A felajnlsokat szvesen vesszk.

Az esemnyekrl fotbeszmol itt.

Cikk a Hromszkben.

Legutóbbi módosítás: 2011.01.25. 12:12

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV