kisvasut.hu - Kovászna-Kommandó Erdei Vasút -

A Sikló Egyesület is megemlékezett Műemlékvédelem Világnapjáról

2010.04.30



1984 óta az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites - Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) kezdeményezésére április 18-án világszerte a Műemlékvédelem Világnapját ünneplik. 2010-ben a világnap tiszteletére a  Sikló Egyesület a Székely Nemzeti Múzeum és Kovászna Megye Tanácsának társszerszervezésében családi napot tartott. A téma a Kovászna-Kommandói Erdei Vasút (KOKEV) volt.

Meghívó a programra

Meghívó a programra
Fotó: Papucs András (2010.04.)

A délelőtti program a múzeum épületében zajlott. 10.00 órától kettős kiállításmegnyitóra került sor: Szeles József, a múzeum restaurátora, modellező vasútmod-kiállítást rendezett. Kiállítók: Vasile Coste, Mircea Dorobanþu, Bogdan Ioan, Daniel Moisa, Dan Ioan Popescu, Szeles József, Florin Claudiu Vornicu, Florin Vescu. A másik kiállítás fotókiállítás, a címe: Kovásznától Neruzsáig a hajdani iparvasúton. A kiállítások április 25-ig voltak látogathatóak. A megnyitóra mintegy 405 látogató érkezett, majd az egy hét alatt még 300-an nézték meg a kiállításokat. A vendégkönyvbe több elimerő bejegyzést írtak a látogatók.

A látogatókat Demeter János, a Sikló Egyesület elnöke köszöntötte, a kiállításokat Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke nyitotta meg. Mindketten hangsúlyozták az iparvasút rehabilitációjának fontosságát.

A megnyitót Papucs András és Lacriþeanu ªerban előadása követte: Műemlék kisvasutak Európában. Az előadás példákkal bizonyítja, hogy a kovászna-kommandói erdei vasút rehabilitációjának a terve megvalósítható.

A délutáni programban beszélgetés zajlott a régi időkről, a moderátor: Markója Szilárd, a budapesti Kisvasutak Baráti Köre Egyesület részéről. Meghívottak: Ferencz János műhelyvezető és Farkas Brunó (Barnus vezér) mozdonyvezető Kommandóról.

A párhuzamosan zajló gyerekprogramok nagy népszerűségnek örvendtek. Az egészen kicsiket is játszószőnyeg várta favonatokkal, de baba-mama szobát is berendeztünk, pelenkázóasztallal, etetőszékkel, bébiétel-melegítővel. A vasútmodell-kiállítás mellett a múzeumban vonatjegyet kezeltek a gyerekek (pecsételés), vonatos memóriakártyával játszodtak, vonatos könyveket lapozgattak.

A kora délutáni órákban az állomás melletti gőzösnél ªerban Lacriþeanu és Markója Szilárd ismertette, hogyan működik a gőzmozdony. A mozdonyon fényképet is lehetett készíteni, hogy a résztvevő gyerekeket a későbbiekben is emlékeztesse erre a napra. A délutáni bemutatón még kb. 50-en vettek részt.

A kétnyelvűséget szinkrontolmácsolással biztosítottuk, mind a román, mind a magyar résztvevők részéről az a visszajelzés érkezett, hogy nagyon pontosan, szakszerűen történt a tolmácsolás.

Legutóbbi módosítás: 2011.01.25. 12:18

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline