kisvasut.hu
Programajánlat
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Kisvasút napja a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton

2010.04.072010. április 10-én  szombaton rendezik a Gyermekvasúton az ez évi kisvasúti napot a Gyermekvasút napja címmel.

A Gyermekvasút napja egyúttal a Kárpát-medencei Keskenynyomközű Vasutak Napjai című rendezvénysorozat évadnyitó rendezvénye.

A kisvasúti napon a résztvevő keskenynyomközű vasutak bemutatkoznak a szélesebb nagyközönség előtt. Ezeken a napokon rájuk jellemző, egyedi programot kínálnak.

Az Mk45 2006-os Virágvölgybe érkezik

Az Mk45 2006-os Virágvölgybe érkezik
Fotó: Fodor Illés (2005.05.08.)

A Gyermekvasút 2010-ben a János-hegyi Erzsébet-kilátóhoz tett rövid erdei kirándulással és a kivilágított alagúton át tett gyalogos sétával várja az érdeklődőket.

A rendezvény kezdete előtt körülbelül 9:15-től térzene fogadja a Széchenyi-hegy állomásra érkezőket.

9:45-kor megkoszorúzzák a közelben található Széchenyi-emlékművet.

A kisvasúti nap megnyitója 10:30-kor kezdődik Széchenyi-hegy állomáson. Megemlékeznek – többek között – a Gyermekvasút teljes vonala megnyitásának hatvanadik évfordulójáról, majd ünnepélyesen felvonják A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány zászlóját.

A kisvasúti nap résztvevői a Gyermekvasút egyik gőzmozdonya által továbbított különvonattal utazhatnak végig a vonalon. A szerelvény szintén nosztalgia járművekből kerül összeállításra.

A kisvasúti napi különvonat Széchenyi-hegy állomásról menetrend szerint 10:50-kor indul. Előtte C50 típusú mozdonnyal továbbított nosztalgiavonat közlekedik, amely nosztalgiavonati pótjeggyel lesz igénybe vehető. A szerencsés résztvevők a különvonat után közlekedő motoros pályakocsin is utazhatnak.

A János-hegy állomásra való megérkezés után a piros jelzés turistajelzést követve túravezetők kíséretében lehet meglátogatni az Erzsébet-kilátót. A kilátó a János-hegy csúcsán, 527 méter tengerszint feletti magasságban, Budapest legmagasabb pontján található. Tiszta időben a város és környékének szinte minden pontja megfigyelhető a kilátó felső szintjeinek teraszáról. A kilátó János-hegy állomástól körülbelül 1100 méter távolságban fekszik. A szintkülönbség 106 méter. Az út részben erdei sétaúton, részben betonúton vezet.

A rövid kirándulás során lehetőség lesz megtekinteni a Zugligeti Libegő felső állomását. A Libegő 2010-ben lesz negyvenéves.

Az Erzsébet-kilátóhoz tett kirándulás után a különvonat folytatja útját Hűvösvölgy felé. A Hárs-hegy és Hűvösvölgy állomások között található alagútban a résztvevők gyalogosan is átsétálhatnak. Az alagút 198 méter hosszú. A vasúti pálya végig 80 méter sugarú ívben halad, innen adódik az alagút patkó alakja. Ebből az alkalomból az alagutat fáklyákkal világítják ki. Mint az alagúttúrák esetében már hagyomány a Gyermekvasúton, az alagútban további meglepetések is várják a résztvevőket.

Természetesen azok, akik az erdei sétát vagy az alagúton való gyalogos átkelést nem vállalják, a különvonaton maradhatnak és megvárhatják a János-hegyi erdei kirándulásról visszatérőket, illetve a különvonattal is keresztülhaladnak az alagúton.

A Gyermekvasút alagútja csak a kisvasúti nap alkalmából kap kivilágítást. Egyébként még nappal sem áttekinthető. Még a menetrend szerinti vonatok közlekedésének szünetében vagy üzemszüneti napokon is veszélyes és ezért tilos rajta gyalogosan áthaladni.

A kisvasúti napi különvonat menetrend szerint 14:05-kor fog megérkezni Hűvösvölgy állomásra. A közeli Gyermekvasutas Otthonépületben ebéddel – gulyáslevessel és pogácsával – várják a résztvevőket.
A hűvösvölgyi vontatási telep

A délután folyamán Hűvösvölgyben lehetősége lesz meglátogatni a Gyermekvasút fűtőházát és vontatási telepét. Megtekinthetők lesznek az aznapi forgalomban részt nem vevő járművek és ki lehet próbálni egy kézihajtányt.

Látogatható lesz a Gyermekvasutas Múzeum kiállító terme is, melynek bejárata Hűvösvölgy állomás első vágányának peronjáról nyílik. A múzeumban az egykori Úttörővasút és a Gyermekvasút történetét mutatják be archív képek és dokumentumok, valamint tárgyi emlékek segítségével.

A délutáni órákban a Gyermekvasutasokért Alapítvány modellező szakkörének kiállítóterme is látogatható lesz Hűvösvölgyben.

A kisvasúti napi különvonaton részvételi jeggyel lehet utazni. A részvételi jegy a viteldíjon felül tartalmazza a programokon való részvétel lehetőségét és a Hűvösvölgyben elfagyasztott ebéd árát is. A részvételi jegy ára felnőttek részére 1000 Ft, tizennégy éven aluli gyermekek részére 600 Ft. Részvételi jegy Széchenyi-hegy állomáson a különvonat indulás előtt váltható. A rendezvényre előzetes regisztráció nem szükséges.

A Gyermekvasút napja A Magyar Közlekedési Közművelődésért Alapítvány, a Gyermekvasutasokért Alapítvány és a Gyermekvasút közös rendezvénye.

A Gyermekvasút napjához kapcsolódóan erdei sportversenyeket rendez a Zöldgömb Sport Klub. Többek között megrendezik az Előzd meg a Gyermekvasutat! című futóversenyt, melynek keretében a Széchenyi-hegy állomásról menetrend szerint 13:45-kor induló és Hűvösvölgy állomásra 14:28-kor érkező személyvonatot próbálják megelőzni.

Legutóbbi módosítás: 2010.04.07. 16:26

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV