kisvasut.hu
Képtár
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink
English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Mezőberény - téglagyár

A Mezőberényi Takarékpénztár Rt. a MÁV állomás mellett téglagyár építésére kért és kapott engedélyt. A téglagyári kisvasút közigazgatási bejárását 1912.VII.10.-én tartották meg 10:00 órai kezdettel. Nagy valószínűséggel még ez évben el is készült és megindult rajta a forgalom.
A pálya nyomtávolsága 600 mm lett. A beépített 7 kg/fm súlyú acélsínek hossza 6 m volt. A vágánymezők szilárd illesztéssel kapcsolódtak egymáshoz, a fenyő talpfák 60 cm követték egymást, méretük 10x15x100 cm. Az ágyazat a talpfák alatt 10 cm vastag téglatörmelék, fölötte 10 cm vastag szénsalak. A pályába 3 db váltó került beépítésre, melyek rugalmas kivitelűek, az kitérő ív sugara 28 méter. A fordítókorong átmérője 1.5 méter. A pálya legnagyobb emelkedése/esése 5 ezrelék lett.
A gyár és kisvasútja 1943-ban Ailer Márton és tsai. tulajdonában volt.
A gyárat 1949-ben államosították. Később kisvasútját felújították, ekkor még 1984-es hengerlésű Ózdi sínek is kerültek a pályába. A termelés és a kisvasúti forgalom 1995-ben állt le. A vontatás mozdonyokkal volt megoldva.

https://akgv-bekes.gportal.hu/gindex.php?pg=12157839&nid=2126730


Látogatás 1997-ben

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline