kisvasut.hu - kisvasut.hu - Képtár

Öttevény (Szigetközi GV)

Az 1930-as évek közepére három önálló, kezdetben ló, majd később gőzmozdonyos vontatású vaspályát építettek, amelyet „lórénak” neveztek el a vidék lakói. Ezek a hajdani pályák a lehető legrövidebb módon, a Mosoni-Dunán ma is meglévő, acélszerkezetű hidakon keresztül csatlakoztak a nagyvasúti állomásokhoz, átrakókhoz. A második világháború után a szigetközi uradalmi kisvasút a Győri Gazdasági Vasutak Nemzeti Vállalata irányítása alá került. Az 1960-as évek végén az árufuvarozás átkerült a közutakra, s ez megpecsételte a kisvasút sorsát. 1969. január 1-jén a szigetközi kisvasút az országban több kisvasúti pályaszakasszal együtt véglegesen megszűnt.


C50-es mozdony daruzása az emlékhelyen

2009. május 18-án elhelyeztek egy, a néhai szárszentmihályi kisvasútról származó C 50-es mozdonyt és egy Tömörkényből ideszállított csillét az egykori szigetközi gazdasági kisvasutak emlékére. A ki...

A kisvasúti emlékhely és környéke

Dunaszeg, kisvasúti emlékhely A kiállított C-50-es és kocsija az egykori szigetközi kisvasútnak állít emléket, illetve jelzi a még ma is működő vonalakat.

A kisvasút történetéhez

Cikkarchívum

Maradványok

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV