kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Transzbörzsönyi Kisvasút: fontos információ



A 2016-ban átadott Márianosztra – Nagyirtáspuszta (7 km hosszú) szakasszal megvalósult a természetjárók több évtizedes álma, újra végigutazható a Szob és Nagybörzsöny közötti erdei vasúti hálózat teljes, 22 kilométer hosszú vonala. A transzbörzsönyi vasút ma Magyarország egyik leglátványosabb hegyi pályája, a vonala szűk patakmedrek partján, sűrű erdőkben kanyarog, irányfordítóval és hármas hurokkal győzi le a meredélyeket.

Motorkocsi érkezik

Motorkocsi érkezik
Fotó: Árpási Imre (2016.08.10.)

Azonban változatos vonalvezetés többféle üzemeltetési viszonyt jelent, ez az oka, hogy a vonalon két helyen, Márianosztrán és Nagyirtáspusztán (a vízválasztón) át kell szállni másik szerelvényre (leszámítva a reggel Nagybörzsönyből induló és Márianosztrára érkező, továbbá az este, a Nosztráról és Nagybörzsönybe utolsóként visszaérő járatot). A jegykiadás a vonatokon is ehhez igazodik, tehát a három szakaszra külön-külön lehet megvásárolni a menetjegyeket a szerelvények kalauzainál. Tekintve azt, hogy a teljes vonal bár beutazható – az említett átszállásokkal – egyvégtében is, mégis azt javasoljuk, hogy Márianosztrán vagy méginkább Nagyirtáspusztán tegyenek rövid pihenőt a következő vonatig: büfé, biciklikölcsönző, rövid és jól járható turistautak várják a látogatókat. Étkezési, ebédelési lehetőség Márianosztrán és Nagyirtáspusztán is van (Szent Orbán Fogadó), és természetesen Nagybörzsönyben is, mely község a Börzsöny-hegység közepén bekerült Magyarország tíz legszebb, leglátványosabb kistelepülése közé.

Mielőtt ellátogatna a vasútra, kérjük, hogy tekintse át az érintett vasutak (egymáshoz csatlakozó) menetrendjeit és díjszabásait, és a felvilágosítást nyújtó üzemeltetők telefonszámait. A menetrendi vonatok a tavaszi szezonkezdettől az ősz végi szezonzárásig csak hétvégén közlekednek (kivétel a nyári időszak, amikor pénteken is van forgalom). A hétvége egyéb időpontjaira vagy a hét más napjaira különvonat(ok) rendelhető(k).

A vasútvonal menetrendje itt érhető el.

Figyelem: a különböző szakaszok eltérő üzemeltetői miatt célszerű megtervezni, hogy melyik vonalrészen kívánunk utazni vagy különvonatot rendelni, vagy akár egyéb menetrendi felvilágosítást kérni, mert nem mindegyik üzemeltető rendelkezik az összes információval a másik vonalszakaszról.


Legutóbbi módosítás: 2016-08-17 13:25

Hozzászólások

SIFFEL ISTVÁNNÉ NY.KLUB: VEZ: (2016-08-12 13:21:48)

NAGYON SZERETNÉNK NYUGDÍJAS TÁRSAIMMAL VÉGIG MENNI AZ EGÉSZ SZAKASZON!!!!!( Szabadbattyán-ból ) Remélem sikerül!!!!!

Wagner Attila (2016-08-12 16:26:47)

Érdekes, hogy a nagyvasúton nem okoz problémát pl. a MÁV és a GyeSEV vonalainak átfedése. Egyben lehet megvenni a jegyet és nem is kell átszállni a szakaszhatároknál. :(

Gere Miklós (2016-08-14 17:22:06)

Sajnos rossz élményben volt részünk a mai Szob-Márianosztrai kisvasúton.A rengeteg embert összezsúfolták két kocsiban úgy hogy gyermekeim a térdünkön utaztak.A kalauznéni egy-két ismerőstől elfelejtett" viteldìjat kérni.Úgy tűnt hogy az egész csak a kisgyermekes családok lehúzására megy.jegyszámunk:008731-32-33.,001006-7.Bp.2016.aug.14.

Lelkes Norbert (2016-08-20 17:45:15)

Ez valóban fontos hír, igaz a megnyitás óta így járnak a vonatok de sebaj!

Benke Zsuzsa (2016-09-08 10:39:54)

Nagyon klassz lett a kisvasút, de sajnos életem legszörnyűbb kirándulásai közé tartozik, amikor egy hónapja megnéztem. Régen sokat túráztam, de mostanában csak ritkán járhatok természetbe, úgyhogy az ott töltött napok számomra ünnepek. Mivel gyakorlott túrázó vagyok, sok mindent kibírok, egy percig sem rágódtam az utazás minőségén, de a sok elégedetlen utas háborgása pokollá tette az ünnepemet. Nem azért megyek a Börzsönybe, hogy mások szakadatlan morgását hallgassam! Jó lenne, ha a kisvasutat üzemeltetők változtatnának néhány dolgon. 1. A három cég működjön jobban együtt: lehessen egybe megvenni a menetjegyet, és átszállás nélkül utazni. Időseknek és családosoknak ez fontos körülmény! 2. Legalább vasárnap tegyenek be több járatot, hogy elkerülhető legyen a zsúfoltság.

Vajda Katalin (2017-01-31 12:17:58)

Olvasom hogy a 22 km es vonalon háromszor kell jegyet venni ? Ez létezik ? Szeretném pontosan tudni a jegyek árát, teljes ár, gyerek, és nyugdíjast is, mert egy családban mindenféle korú ember van. Tavasszal mennénk kirándulni... Köszönöm

Tamas Tamas (2017-02-25 15:47:12)

Ez a megoldás valami kabaréban is megállná a helyét, nem szoktam fórumokra írogatni, de vicc ez az egész. Ha ott beülök az étterembe és kérek egy rántott húst salátával, akkor külön fogok fizetni a hentesnek, a zöldségesnek, az étteremnek kiszolgálásért? Ez kinek az ötlete volt? Nagy ember lehet...

Molnár Gertrúd (2017-04-16 10:51:41)

Jó napot! Szeretnék érdeklődni, hogy mik a lehetőségek, hogyan lehet átutazni a 22 km-es szakaszt? Változott valami a leírtakon túl? Sok emberre számítanak holnap, Húsvét Hétfőn? Köszönöm! Molnár Gertrúd

Gyuri Gyuri (2017-09-07 21:51:17)

Ezen a hétvégén szerettem volna kisvasutazni a kisfiammal, de ezek a kommentek után, inkább másik vonalat keresek.

Angyal László (2017-10-15 10:05:11)

Sajnos az egyes vonalszakaszok más-más üzemeltetőhöz tartoznak, ezért nincs egységes jegy. Tekintettel arra, hogy a három szakaszt különböző (EU-s és hazai) pályázati pénzek felhasználásával sikerült csak megvalósítani, ezek elszámolása elég bonyolult lenne egy közös jegy alkalmazásával. Úgy hallottam, hogy a későbbiekben, miután az EU-s kötelezettségeket teljesítették, tervezik a közös üzemeltetést. (De ez most még csak terv...)

Ön is hozzászólhat

Az e-mail címet csak az Önnel való kapcsolatfelvételre használjuk, nem jelenik meg és nem adjuk ki. Használható HTML címkék (tag): i és b, a megengedett legnagyobb hossz 1000 karakter.

Az Ön neve:
E-mail címe:
Hozzászólás:
Mennyi tizenkettő meg harminckilenc?
Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline