kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kecskemét ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Nyíregyháza ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~ Tiszakécske ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Gyorsítanának a hazai kisvasutak

2012.10.05



Az év első felében szállított utasaik és árbevételük további növekedéséről számolhattak be az MFB ellenőrzése alá tartozó kisvasutak, de többségük még mindig veszteséges. A szabályozás csak a rájuk rótt díjak terén kezeli őket a nagyvasutakkal azonos rangban, a fejlesztésükre az állam nem tud közvetlen támogatásokat adni.

Vonat Mesztegnyő állomáson

Vonat Mesztegnyő állomáson
Fotó: Halász Zsolt dr. (2011.07.05.)

Az év első felében tovább javultak a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) által felügyelt erdészetek kisvasútjainak gazdálkodási mutatói, ráadásul már 2011-ben is hatalmasat léptek előre. Tavaly a szállított utasok száma 32 százalékkal, a fizetőké 36 százalékkal, az árbevétel pedig 49 százalékkal nőtt. Erre idén – az előző év első feléhez viszonyítva – újabb 4,5 százalékos utasszámbővülés és 5,5 százalékos árbevétel-növekedés rakódott. A javulás az MFB tájékoztatása szerint az elmúlt másfél évben meghozott intézkedéseknek tudható be. Az elmúlt 2-3 évtizedben nem volt igazán előtérben az egyébként nagy idegenforgalmi potenciált rejtő terület, ezért az MFB a maga eszközeivel megpróbálta megsegíteni a kisvasutakat.


Pénzt ugyan nem adhat a bank, de nem is minden kerül pénzbe. Ilyen volt a 11 érintett kisvasút menetrendjének hozzáigazítása az utazási szokásokhoz, a 60–75 percenkénti ütemes közlekedés bevezetése (a gyöngyösi, a lillafüredi, a szilvásváradi és a királyréti vonalakon), illetve az, hogy megszervezték a MÁV-val és a Volánokkal a kisvasutakra való kényelmes csatlakozást, ahol lehetett. Míg a menetrendek módosítása az utazási kedv növekedésén keresztül járult hozzá az árbevétel növekedéséhez, az ésszerűtlen jegyárkedvezmények megvonása az utazás költségének megfizettetésével. Besegített a kisvasutakhoz kapcsolódó turisztikai élmények népszerűsítésébe az MFB-hez tartozó Magyar Turizmus Zrt. is.

Az MFB ezenfelül felhívta a tulajdonos erdészetek figyelmét a vasúttal kapcsolatos, főként idegenforgalmi fejlesztési pályázatokra, és támogatta ezek benyújtását. Sajátos módon azonban csak az észak-magyarországi kisvasutak pályázhatnak fejlesztéseikre uniós forrásra, holott a banktól kapott tájékoztatás szerint indokolt lenne a többi, különösen a sok kisvasúttal rendelkező dél-dunántúli régió megsegítése is. Uniós támogatással újult meg a lillafüredi kisvasút egyik mozdonya, s a napokban érkezett meg Szilvásváradra a második felújított hibrid mozdony.

Közreműködni próbál az MFB abban is, hogy az erdészetekhez kerüljön az állami tulajdonban lévő azon sínek egy részének vagyonkezelése, amelyeket jelenleg a MÁV kezel, de amely síneken a MÁV-vonalakon elvárt sebességgel már nem közlekedhetnek a vonatok.

Ez azonban már az a pont, amelynél kiderül: komoly pénzügyi nehézségei vannak a kisvasutak fenntartása kapcsán az erdészeteknek. A sínvásárlás mellett más, számottevő fejlesztésre sincs pénzük, miközben a szabályozás a nagyvasutakkal közel azonos díjakat, terheket ró rájuk. Ez utóbbi, olykor több száz ezer forintos tételek elviselhetetlenek a kisebb vasutak évi 10–20 milliós forgalmához, de még a nagyobbak évi 60–70 millió forintos bevételéhez képest is. Az erdészeti kisvasutak megnövekedett együttes árbevétele is csak 225 millió forintot tett ki 2011-ben. Ezen árbevétel ismeretében még a tavaly mintegy 10 százalékkal lefaragott, 180 millió forintos összesített veszteség is óriási. (Egyedül a szilvásváradi vasút bevételei fedezik a kiadásait.)

A 2011-ben szállított 620 ezer utas azonban nagy szám, és az MFB bizakodó. A kisvasutak bevételének további növekedését és veszteségük zsugorodását várják a tulajdonos erdészetek utascsábító akcióitól, például az általánossá vált kisvasútnapoktól, a természetközeli élményekkel (szarvasbőgés, holdtöltés éjjeli vonatozás stb.) kombinált programoktól, s hogy országszerte egyre több idegenforgalmi rendezvényt alapoznak arra, hogy azokat majd kisvasúttal fogják megközelíteni. A királyréti és a csömödéri vasúton vállalati rendezvényekre, esküvőkre is alkalmas szalonkocsikat állítottak üzembe, máshol húsvétra és mikulásra szerveznek programot, illetve a vonaton gyermek- vagy zenei programokat kínálnak. A gyöngyös–lajosházi vasút Szalajka-házig három kilométerrel meghosszabbított vonalát várhatóan a közeli hetekben átadják a forgalomnak.

Legutóbbi módosítás: 2012.10.05. 14:51

Hozzászólások

Szabó István (2012-11-30 19:47:24)

Magyarázatra szoruló fogalmazás: "Tavaly a szállított utasok száma 32 százalékkal, a fizetőké 36 százalékkal, az árbevétel pedig 49 százalékkal nőtt."
Lehetett utazni, úgyis mint nemfizető utas?
Nem fizető utas nincs (főleg kisvasutaknál), csak az ellentételezését (ingyenes jogosultságot) vállalja át egy szervezet (üzemeltető, különvonatnál megrendelő) stb.
Tehát a nemfizetőké vajon hány %-al nőtt? És kik azok?
Más: az MFB a maga eszközeivel megpróbálta megsegíteni a kisvasutakat. (kép beillesztése ügyes, nehogy feltűnjön a folytatás:)
Pénzt ugyan nem adhat (miért?) a bank, de nem is minden kerül pénzbe. Ilyen volt a 11 érintett kisvasút menetrendjének hozzáigazítása az utazási szokásokhoz.
Persze, mert ez nem munka, mi? Hülye. Csinálná meg az, aki írta és kitalálta! Nem kellene ennyire sajnálni az erdészeteket.

Ön is hozzászólhat

Az e-mail címet csak az Önnel való kapcsolatfelvételre használjuk, nem jelenik meg és nem adjuk ki. Használható HTML címkék (tag): i és b, a megengedett legnagyobb hossz 1000 karakter.

Az Ön neve:
E-mail címe:
Hozzászólás:
Mennyi negyvenhárom meg tizenegy?
Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline