kisvasut.hu
Vasúttörténet - Észak-Magyarország
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtatható változat

Kazincbarcika, Békeváros

(Moór Attila)



A kazincbarcikai Békeváros építkezéséhez szükséges építőanyagok gyorsabb szállítása érdekében a 32. sz. Állami Építőipari Tröszt azzal a kéréssel fordult a Közlekedésügyi Miniszterhez, hogy a felvonulási területen keskeny nyomközű vasutat építhessen.

1953. február 4-én az engedélyt megkapta, az építést saját kivitelezésben, a Kaposvári Gazdasági Vasutak szakmai felügyeletével végezte.

A 760 mm-es nyomtávolságú vonal a Békevároshoz kiépített normál nyomtávolságú iparvágány 23+80-as szelvényétől indult, a nagyvasúti iparvágányt 60 méteres sugarú ívvel hurokban visszafordulva keresztezte, ahol átrakó létesült.

A kisvasút az épülő város utcáin vezetett, a fontosabb építési területekhez, homokbányához, habarcstelephez leágazások épültek. A fővonal 4-es szelvényénél épült meg a négyállásos ideiglenes motorszín, majd a vasútvonal a 7-es szelvénynél keresztezte a 600 mm-es herbolyai bányavasutat, melynek biztosítására az egyik irányból terelőcsonka, a másik irányból vágányzáró sorompó létesült.

A vasút üzemeltetését kezdetben a Kaposvári Gazdasági Vasutak, majd 1957-től az ÉM 31. sz. Állami Építőipari Vállalata végezte.

A felszámolás időpontja ismeretlen, de az 1960-as évek térképein a kisvasút már nem kerül ábrázolásra.

Forrás:

  • Magyar Országos Levéltár

(Moór Attila 2012.09.04.)

Legutóbbi módosítás: 2012.09.04. 22:15

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV