kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagybörzsöny ~ Nagycenk ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român RSS csatorna Nyomtatható változat

Támogassa Ön is személyi jövedelemadója egy százalékával a hazai kisvasutakat!

Támogassa Ön is személyi jövedelemadója egy százalékával a hazai kisvasutakat!

Az elmúlt évek folyamán örvendetesen sok olyan civil szervezet alakult, amelyek tevékenységei közé tartozik a hazai kisvasutak népszerűsítése. A működési területük különböző, van olyan, amelyik egy-egy kisvasútnak a háttérszervezete, van, amelyik rendezvényeket szervez, és van olyan is, amelyik kisvasuta(ka)t üzemeltet. Támogassa Ön is a hazai kisvasutakat segítő civil szervezeteket!

(...)

Megújul a karapancsai történelmi díszkert

Megújul a karapancsai történelmi díszkert

Újjászületik a Karapancsa Kastély és Major történelmi díszkertje. A tavaszi jó idő beálltával folytatódnak a kastélypark rekonstrukciójának kertépítészeti munkálatai. A Habsburg főhercegi birtok kerttörténeti jelentőségű részeinek felújítását EU-s pályázat segítségével finanszírozza a Gemenc Zrt.

(...)

Tavaszi szezonkezdet a kisvasutakon

Tavaszi szezonkezdet a kisvasutakon

A tavasz beköszöntével ébred a természet és ébrednek a kisvasutak is. Az alábbi összesítés bemutatja, hogy a menetrend szerinti közlekedés mikor indul hazánk kisvasútjain. 

(...)

Helyi járatú busz helyett erdei vasút

Helyi járatú busz helyett erdei vasút

Jól vizsgázott március 29-én szombaton az ÉSZAKERDŐ Zrt. Lillafüredi Állami Erdei Vasútja. A Miskolc Rally miatt délután lezárták a 15-ös autóbusz útvonalának Lillafüred és Bánkúti elágazás közötti szakaszát. Emiatt az országban egyedülálló módon, 15.55-től 22.25-ig Lillafüred állomás és Garadna végállomás között - igazodva az MVK Zrt. érvényes buszmenetrendjéhez - ismét buszpótló vonatokat indított.

(...)

Tiszta Lég-út, Zsuzsi kis-vas-út

Tiszta Lég-út, Zsuzsi kis-vas-út

Védjük gyermekeink egészségét, töltsünk minél hosszabb időt a tiszta és friss levegőn, a természet lány ölén! Hármashegyaljai vidám programokkal egybekötött, Zsuzsi kalandvonatos erdei kirándulás, csoportos kedvezményekkel és meglepetésekkel karöltve!

(...)

Megújult a nosztalgia motorkocsi utastere a Gyermekvasúton

2014 első hónapjaiban jelentős felújítást végeztek a Gyermekvasút szakemberei a nosztalgia motorkocsin.

(...)

Nagy zűr Kisirtáson

A kisvasutas múlt után kutató ember gyűjtögeti a történelem kis darabkáit, majd elgondolkodik, mit is kezdjen velük. Lassan összeáll egy történet fejben, majd írásban, melyet egészében tárna az érdeklődők elé, de az olvasók 100 év történelmét leginkább pár oldalba sűrítve szeretnék látni, például egy reggeli kávé mellé, vagy akár az irodai munka üres perceiben. Az ilyen történeteknek van eleje, van vége, és a kettő között izgalmas mozzanatok vagy kevésbé érdekes adathalmazok szórakoztatják vagy untatják halálra az olvasót – de az évszázados múlt tömörített történetéből a levagdalt kis részek elvesznek.
Most Nagybörzsöny még meg nem írt, több mint egy évszázadot átkaroló történelméből ragadjunk ki egyetlen kis darabkát. A történetnek nem lesz sem eleje, sem vége. A helyszín Kisirtás, az időpont az 1953-as év.

(...)

Úttörőknek kisvasútja medve módra szusszan

2013. december 22-én különleges alkalomból egy különleges összeállítású szerelvény közlekedett a hűvösvölgyi Gyermekvasúton. Az eseményre 18 filmes jött el - mely létszám a hazai vasútfilmezés történetében szintén egyedülálló -, így nekik köszönhetően a közutaktól távol vezető vasútvonalon is sok külső jelenetből álló filmet készíthettünk. A vasútüzem dolgozóinak lelkes munkája alapját adta a filmnek, köszönjük a tökéletes szervezést!

(...)

Tradícionális programok a Zsuzsi Erdei Vasúton 2014-ben

A Zsuzsi Erdei Vasút, Debrecen „szívétől” keletre az Erdőspuszták festői szépségű tájain nyújt páratlan élményt a kedves utasainak.

(...)

Móri bányavasút

Özvegy Trauttenberg Frigyesné árkipusztai birtokának területén a 30-as években a Zacskó és Társa Móri Kőszénbánya Rt. folytat bányászatot. A szén elszállítására egy 3 km hosszú lóvontatású bányavasút szolgál, mely a móri vasútállomás mellett működő szénosztályozót köti össze Árkipusztával. A 760 mm-es nyomtávolsággal és 7 kg/fm-es sínekkel épült vasút keresztülvezet Móron, majd a települést elhagyva a törvényhatósági út mellett haladva éri el Árkipusztát. A Szent Mór táró és az Árki táró szenét két siklópálya szállítja a kisvasútra.

(...)

Borossebes-Menyháza kisvasút

A 21,1 km hosszúságú, 760 mm-es nyomtávolságú, korlátozott közforgalmú kisvasutat gróf Wenckheim Frigyes (1842-1912) építtette 1893-ban, költsége 303 000 Koronára rúgott[1]. Ebből 210 000 Korona a vasútépítésre, 93 000 Korona a jármű beszerzésre lett fordítva. Bár magántulajdonban volt, kezelője az ACsEV (Arad-Csanádi Egyesült Vasutak) lett. A korlátozott közforgalom VIII.14.-én indulhatott meg. Arad Vármegye hetedik kisvasúti vonala[2] - elsőként személyszállítással – megszületett!

(...)

Programajánlat

Húsvét a Múzeumvasúton

Húsvét a Múzeumvasúton

A Kemencei Erdei Múzeumvasút a húsvéti hétvége mindhárom napján (április 19-től 21-ig) várja utasait s húsvét hétfőn minden menetrendi vonatnál tojáskeresés várja majd a kicsiket a feketevölgyi végállomásnál.

(...)

Almamellék: Húsvéti nyuszi járat

Almamellék: Húsvéti nyuszi járat

2014. április 18–-19-én nyuszi járatok indulnak az Almamelléki Erdei Vasúton.

(...)

Erdei Kutakodó kirándulássorozat 2. - A Föld napja, az erdő szerepe életünkben

Erdei Kutakodó kirándulássorozat 2. - A Föld napja, az erdő szerepe életünkben

A tavaszi erdő izgalmas titkokat rejt, első sorban az új élet jeleit. Az erdő zöldre vált, kibújnak a korai virágok hajtásai a földből, az erdei állatok viselkedése is megváltozik.

(...)

Húsvétra készül a Kisvasút!

Húsvétra készül a Kisvasút!

Várunk mindenkit április 19-én szombaton a Csarnavölgy megtisztítására és a Kemencei Erdei Múzeumvasút szépítésére!

(...)

Locsoljuk meg Zsuzsit!

Locsoljuk meg Zsuzsit!

„Kora reggel elindultunk, Zsuzsi vasútra szálltunk, ringatózó tölgy tövében kisnyulakat láttunk!”
Tojást cipelt mind a három, lilát, sárgát, kéket, Húsvét napján, nagy örömmel, Hármashegyen várnak Téged!

(...)

LÁEV - Pirostojás Expessz

LÁEV - Pirostojás Expessz

Az ÉSZAKERDŐ Zrt. szeretettel várja a kicsiket és nagyokat április 19-én, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút első húsvéti programjára, a Pirostojás Expresszre! A különvonat Ortástető állomásig közlekedik a kisvasút Mahócai szárnyvonalán.

(...)

Nyuszivonat Szilvásváradon

Nyuszivonat Szilvásváradon

Április 19-e és 21-e között tojáskeresés, nyuszisimogatás, kézműves és erdei iskolás foglalkozások várják a kisvasútra látogató gyermekeket és felnőtteker Szilvásváradon.

(...)

Nyuszivonat a Mátravasúton

Nyuszivonat a Mátravasúton

Április 19-e és 21-e között nyuszisimogatás, tojáskeresés, számháború és erdészeti játszóház vár minden kedves érdeklődőt a gyöngyösi kisvasúton.

(...)

Nyuszivonat Felsőtárkányban

Nyuszivonat Felsőtárkányban

Nyuszisimogatás és tojáskeresés a Stimecz-háznál várja a felsőtárkányi kisvasútra látogatókat április 19-e és 21-e között.

(...)

Hortobágy - Tojás expressz

Hortobágy - Tojás expressz

A Hortobágy-halastavi Kisvasút szeretettel várja vendégeit húsvéti vonatozásra! A kisvasút mozdonya, Sziktipró is ünnepi díszbe öltözve várja utasait.

(...)

Húsvét Kaszón

Húsvét Kaszón

Április 21-én húsvéti nyuszisimogatással és tojáskereséssel egybekötött vonatozás várja a kicsiket és nagyokat egyaránt Kaszón.

(...)

Húsvéti vonatozás a Csömödéri Állami Erdei Vasúton

Húsvéti vonatozás a Csömödéri Állami Erdei Vasúton

Nyuszifészek kereséssel egybekötött diesel-mozdonyos utazásra vár minden kedves érdeklődőt a húsvéti hétvégén (április 19-e és 21-e között) a Csömödéri Erdei Vasút!

(...)

Húsvéti nosztalgia Királyréten

Húsvéti nosztalgia Királyréten

Húsvét vasárnap és hétfőn (április 20-a és 21-e) a Királyréti Erdei Vasút egyes járatai gőzvontatású nosztalgiavonatként közlekednek.

(...)

Föld napja a Mesztegnyői Erdei Vasúton

Föld napja a Mesztegnyői Erdei Vasúton

Iskolás csoportok részére szervez kisvonatozással egybekötött ismeretterjesztő előadást a Mesztegnyői Erdei Vasút.

(...)

Kisvasúti nap és a Föld napja a Zsuzsi Erdei Vasúton

Kisvasúti nap és a Föld napja a Zsuzsi Erdei Vasúton

Idén április 26-án -szombaton- ünnepeljük a Zsuzsi Erdei Vasút kisvasúti napját, melynek alkalmából rajzpályázattal, túrával, csillagászati bemutatóval és élőzenés vonatozással várják majd a látogatókat.

(...)

Erdei Kutakodó kirándulássorozat 3. - Madarak és Fák napja

Erdei Kutakodó kirándulássorozat 3. - Madarak és Fák napja

A Királyréti Erdészet ERDEI KUTAKODÓ kirándulás sorozat harmadik programjának kiemelt témája az erdei madarak és az erdő fő alkotórésze: a fa.

(...)

Kereső

Keresett szöveg:Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV