kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagybörzsöny ~ Nagycenk ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtatható változat

Szezonkezdet a kisvasutakon

Szezonkezdet a kisvasutakon

A tavasz közeledtével újra megindul a forgalom kisvasútjainkon. A menetrendeket átböngészve örömmel láthatjuk, hogy ebben az évben sok helyen valamelyest bővül a menetrendi kínálat. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy az utasok, kirándulók hol, mikortól számíthatnak a vonatok közlekedésére.

(...)

Támogassa Ön is személyi jövedelemadója egy százalékával a hazai kisvasutakat!

Támogassa Ön is személyi jövedelemadója egy százalékával a hazai kisvasutakat!

Az elmúlt évek folyamán örvendetesen sok olyan civil szervezet alakult, amelyek tevékenységei közé tartozik a hazai kisvasutak népszerűsítése. A működési területük különböző, van olyan, amelyik egy-egy kisvasútnak a háttérszervezete, van, amelyik rendezvényeket szervez, és van olyan is, amelyik kisvasuta(ka)t üzemeltet. Támogassa Ön is a hazai kisvasutakat segítő civil szervezeteket!

(...)

Szezonnyitó az Ybbstalbahnon

Pünkösd hétvégéjén, május 14-én szombaton és 15-én pünkösdvasárnap diesel- és gözmozdonyvontatású vonatokkal indul az idei szezon az Ybbstalbahn Kienberg-Gaming – Lunz – Göstling közötti szakaszán.

(...)

Szezonkezdet a Stainzi Kisvasúton

Szezonkezdet a Stainzi Kisvasúton

2016 április 30-án megkezdődik az idei szezon a Dél-Stájerországi Stainzi Kisvasúton (Stainzer Lokalbahn).

(...)

Megindul a szezon a Schneebergbahnon

Megindul a szezon a Schneebergbahnon

Április 23-án, szombaton megkezdődik az idei szezon Alsó-Ausztria keskenynyomközű fogaskerekű vasútján, a Schneebergbahnon. A hegyi kisvasutak szerelmeseinek október 26-ig adott a lehetőség egy igazán izgalmas utazásra a magyar határtól alig egy órányi autóútra.

(...)

Kisvasúti szezon Erdély kisvasútjain - frissítve

Kisvasúti szezon Erdély kisvasútjain - frissítve

A korábbi hanyatlást követően Erdélyben is egyre több helyen indulnak újra a kisvasutak. A következőkben erről szeretnénk egy rövid tájékoztatást adni.

(...)

Április 23-ától minden kisvasúton elindul a menetrend szerinti közlekedés.

Április 23-ától minden kisvasúton elindul a menetrend szerinti közlekedés.

A tavasz folyamán egyre több kisvasúton indult be a menetrend szerinti közlekedés. Április 23-án Almalelléken és Csömödéren is megindul a forgalom és ezáltal minden hazai kisvasúton élvezhetjük a vonatok zakatolását!

(...)

Indul a szezon a Feistritztalbahnon

Indul a szezon a Feistritztalbahnon

Április 16-án megindul a menetrend szerinti közlekedés a Feistriztalbahn teljes vonalán. A tavalyi korlátozott forgalom után idén már a teljes vonalon közlekednek a Kelet-stájerországi kisvasút vonatai.

(...)

Újdonságok a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút 2016. évi közlekedésében

Újdonságok a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút 2016. évi közlekedésében

A Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút a húsvéti hétvégéhez kapcsolódóan, március 26-án (szombaton) kezdte meg idei működését. Az üzemeltető GYSEV Zrt. összefoglalója az aktuális szezon újdonságairól, kínálatbővítéséről és menetrendi fejlesztéseiről nyújt rövid áttekintést.

(...)

Üzemszünet a Mariazellerbahnon

Üzemszünet a Mariazellerbahnon

 2016. március 30. és 2016 május 12. között vágányfelújítási munkálatok és a felsővezeték karbantartása miatt teljes üzemszünetet rendeltek el a Mariazellerbahn vonalán.

(...)

Jelentkezz kisvasutasnak az ÉSZAKERDŐ Zrt.-hez!

Ha az alkalmi vonatozásokon túl kedvet érezne közelebbről is megismerkedni a kisvasutak különleges világával, ha szívesen dolgozna friss erdei levegőn, muzeális korú és értékű eszközökkel egy olyan helyszínen, ahová mások leginkább nyaralni és kikapcsolódni járnak, jelentkezzen „kisvasutasnak” az ÉSZAKERDŐ Zrt-hez!

(...)

A vasúti sínkötések hegesztése

Posch Győző Viktor, a Dorogi Szénbányák Homokvasúti üzemrészlegének művezetője a Dorogi Szénbányáknál meghirdetett Fiatal Mérnök, Közgazdász, Technikus mozgalom keretén belül 1967-ben készítette el szakdolgozatát a témában. A szakdolgozat BRONZ plakett elismerésben részesült.

(...)

Egy rendkívüli videó: Az első utazás a Bezina-völgyben - 2015

7 perc alatt bejárni 6,5 km-t nem tűnik nagy teljesítménynek. Ha azonban ezt a 6,5 km-t egy újjáépült (nem felújított!) kisvasúti pályán tesszük meg, ahol 1975-ben szűnt meg a közlekedés, akkor különleges élményben lesz részünk. A filmet Moór Attila készítette 2015 novemberében az első próbamenetek alkalmával. Az utazást a különleges szerkesztés teszi még élvezetesebbé: folyamatosan követhetjük utunkat a bal oldali térképen és minden fontos pályaadatot láthatunk az alsó sávban, mintha egy szimulátorban ülnénk.

(...)

A LÁEV D22,001-es (D02-508) mozdonyának beszerzési körülményei

1961. június 27-én a Wilhelm Pieck Vagon- és Gépgyárból Lillafüredre érkezik az M041 típusjelű, 33-as gyári számú négytengelyes dízelmozdony. A pillanat történelmi, a hozzá vezető út rögös, és az erőfeszítések dacára nem ismétlődik meg a jövőben. A beszerzett mozdony a sorozat 40 darabos szériájából az egyetlen gép, amely nem a MÁV részére kerül leszállításra.

(...)

Fegyverneki Gazdasági Vasút

1924-ben a Szolnok és Debrecen között vezető normál nyomközű vasútvonal örményesi állomása és a Schwarz család szapárfalui birtokai között 6,5 km hosszan, 600 mm-es nyomtávolsággal lóvontatású mezei vasút létesül. A vasút üzemengedélyét a Kereskedelemügyi Minisztérium 86980/1924-es számon Schwarz Gyula nevére állítja ki.

(...)

A Gazdasági Vasutak R sorozatjelű teherkocsijairól

A hazai korlátozott közforgalmú gazdasági vasutak születésének éveiben, 1947-1949 között az átvett kisvasúti vonalak teherszállításának legfőbb eszköze a lóré volt. Ezek a kis, kéttengelyes, fa, vagy vasvázas nyitott teherkocsik javarészt még a Monarchiában készültek, jelentős részük még nem is gépi erejű, hanem lóüzemű vontatásra méretezve. A kb. 8 500 darab átvett teherkocsiból 1957-ig kb. 4 500 db lóré lett felújítva, vagy átépítve.


(...)

Kazincbarcika, Békeváros városépítő vasútja

Úgy gondolom, hogy nagyon sokaknak meglepetést fog okozni ennek a kisvasútnak a leírása. Nem is csodálkozom rajta, hiszen én is csak kb. 1 éve hallottam róla, és sokáig azt hittem, hogy csak tervekben létezett. Ellenben pár hónapja - igaz, nem sok - formáció kezdett eljutni hozzám, sőt fényképek is, amik már egyértelműen igazolták a létezését.

(...)

Iregszemcsei (Nagykónyi) Gazdasági Vasút

1957. május 22., 9 óra 17 perc. László a személyvonattal pontosan érkezett Iregszemcsére. Fűtőjével telelapátolták a 394,053-as gép széntartályát, majd üres lórékat vittek le Nagykónyiba. Az átrakón a lórékat egy szénnel rakott kocsira cserélték, ezzel indultak vissza Iregszemcsére. A 35-ös szelvénynél bővizű kút szolgált vízvételezésre. A fűtő a gép ejektorcsövét leengedte a kútba, aztán cigarettára gyújtva várták, hogy a mozdony teleszívja magát vízzel.

(...)

Oroszlányi Gazdasági Vasút - Az első évek megpróbáltatásai…

Éjfél körül jár, odakint ömlik az őszi eső. A szoba padlóján a kisvasút iratanyagai fekszenek, a térképeken egy kövér macska elnyúlva alszik. Időrendbe pakolom az anyagokat, 11 év, 11 paksaméta. Az első évek iratait olvasom, 60 év távolság: végletekig lerobbant vasútüzem, embertelen körülmények. Rágyújtok, kinyitom az ablakot, mindent betölt a felhőszakadás zaja, szinte érzem, ahogy az emberek éjjel fáznak a fűtetlen barakkokban. Az utolsó évek iratai: vadonatúj pályán, vadonatúj gyártású Mk48-as mozdonyok, vadonatúj Uba kocsikat vontatnak 40 km/órás sebességgel. Mi történt közben?

(...)

Programajánlat

Indul a szezon Kemencén!

Indul a szezon Kemencén!

Április 2-án, szombaton indul éves, hivatalos, menetrendi közlekedésünk. A menetrenden picit változtattunk, a jegyárak viszont nem változtak.

(...)

Almamellék: Fülemülék éjszakája – Madarak és fák napja

Almamellék: Fülemülék éjszakája – Madarak és fák napja

2016. április 30-án ünnepeljük a csalogány énekével az édesanyákat!

(...)

Lillafüred: Te szedd! ajándék vonatozással

Lillafüred: Te szedd! ajándék vonatozással

A korábbi évekhez hasonlóan, ismét csatlakozik az ÉSZAKERDŐ Zrt. a Te Szedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért! mozgalom szemétgyűjtő akciójához és 2016. április 30-án, a Lillafüredi Állami Erdei Vasúton egy rendhagyó takarítási programra várja az önkénteseket.

(...)

Gemenc: Régi hagyományok, új kalandok

Gemenc: Régi hagyományok, új kalandok

2016. április 30-án, szombaton és május 1-jén vasárnap családi hétvége a Pörbölyi Ökoturisztikai Központban és a Gemenci Erdei Vasút megállóiban.

(...)

Mesztegnyői Erdei Vasút Napja

Mesztegnyői Erdei Vasút Napja

2016.május 1-jén színes programokkal vár mindenkit kisvasúti napjára a Mesztegnyői Erdei Vasút.

(...)

Kemence: Kedvezményes utazás anyák napja alkalmából

Kemence: Kedvezményes utazás anyák napja alkalmából

Május 1-jén, vasárnap, anyák napja alkalmából kedvezményes utazást kínálunk a gyermekeikkel érkező édesanyáknak.

(...)

Szezonnyitó a Steyrtal Múzeumvasúton

Május 1-én kezdődik az idei szezon a Felső-ausztriai Steyrtal Múzeumvasúton.

(...)

Kaszó: Majális kisvasutazás

Kaszó: Majális kisvasutazás

A KASZÓ Zrt. által üzemeltetett Kaszói Állami Erdei Vasút május 1-jén majális kisvasutazásra hívja az érdeklődőket!

(...)

Hétvégi gőzmozdonyos közlekedés Gemencen és Nagycenken

Hétvégi gőzmozdonyos közlekedés Gemencen és Nagycenken

2016. április 30-án szombaton Gemencen,  május 1-jén vasárnap pedig Gemencen és Nagycenken közlekednek gőzmozdonyos nosztalgiavonatok, ha az időjárási és műszaki körülmények megengedik.

(...)

Feketebalog: Szezonnyitó a Feketegarami Kisvasúton

Feketebalog: Szezonnyitó a Feketegarami Kisvasúton

2016. május 1-jén kezdi meg 25. szezonját a Feketegarami Kisvasút Szlovákiában.

(...)

Gyöngyös: Születésnapi járattal a mátrafüredi Betyárbazárba

Gyöngyös: Születésnapi járattal a mátrafüredi Betyárbazárba

Május 1-jén ünnepli a Mátravasút a személyszállítás megkezdésének 90. évfordulóját.

(...)

Nyílt nap a Gyermekvasút járműtelepén

Nyílt nap a Gyermekvasút járműtelepén

Április 30-án és május 1-jén a Gyermekvasút vontatási telepének mindennapjaiba, a kulisszák mögé nyerhet betekintést a látogató.

(...)

Királyrét: Kisvasúti nap

Királyrét: Kisvasúti nap

2016. május 7-én, szombaton megrendezésre kerül a Királyréti Erdei Vasút napja, melynek keretében számos programlehetőséggel és nosztalgiavonatok közlekedésével várják Kedves Utasaikat Királyrétre!

(...)

Gőzmozdonyos közlekedés Gemencen és Királyrét május második hétvégéjén

Gőzmozdonyos közlekedés Gemencen és Királyrét május második hétvégéjén

2016. május 7-én szombaton és 8-án vasárnap Gemencen és Királyréten közlekednek gőzmozdonyos nosztalgiavonatok, ha az időjárási és műszaki körülmények megengedik.

(...)

Almamellék: Kisvasúti nap

Almamellék: Kisvasúti nap

Május 14-én egész napos családi program – tanösvényi szakvezetések, solymász bemutató, íjászat, kézműves játszóház, bábszínház, tombolasorsolás - várja a kisvasút szerelmeseit.

(...)

Lillafüred: Lutra Expressz Garadnára Fekete István nyomán

Lillafüred: Lutra Expressz Garadnára Fekete István nyomán

A Lillafüredi Kisvasútért Közhasznú Alapítvány az ÉSZAKERDŐ Zrt. közreműködésével 2016. május 14-én második alkalommal indít „vadkutató vonatozást” a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonalain. A rendezvény célja a hagyományos vadászati kultúra értékeinek bemutatása, a vadászati ismeretek bővítése és a lillafüredi kisvasút népszerűsítése. Ismerjék meg a népszerű Lillafüredi Pisztrángtelepet úgy is, mint Lutra egykori otthonát!

(...)

Pünkösdi vidám zenés, táncos vonatozás Pálházán

Pünkösdi vidám zenés, táncos vonatozás Pálházán

Pünkösdi vidám zenés, táncos vonatozásra vár minden érdeklődőt 2016. május 15-én a Pálházi Állami Erdei Vasút. 

(...)

Kisvasúti élménynapok a Breitenauerbahnon

A pünkösdi hosszú hétvégén, május 14. és 16. között rendezik meg az idei kisvasúti élménynapokat a stájerországi Breitenauerbahnon.

(...)

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV