kisvasut.hu - Almamelléki Erdei Vasút - Vasúttörténet

Napjaink történései



 
Sasrét

Sasrét
Fotó: Szűcs Zoltán József (2008.01.12.)

A kisvasút fennmaradásának okait vizsgálva célszerű párhuzamot vonni az 1984-ben részlegesen, majd 1991-ben teljes egészében felszámolt Vitézipusztai Erdei Vasúttal, mely egy irányítás alatt állt az Almamelléki kisvasúttal, és egy hasonló gazdasági adottságú területen helyezkedett el. Valószínű, hogy a kisvasút fennmaradásában az játszotta a legfőbb szerepet, hogy közforgalmú személyszállítást végzett. Bár a Zselic nem tartozott a frekventált turisztikai területeink közé, mégis vonzott valamennyi turistát a területre. A kisvasút mindig is rendelkezett egy minimális hivatásforgalommal, ami látszott a kimutatásokban. Végül pedig az almamelléki kisvasút vezetett valahová: a sasréti végponton ott volt a vadászkastély, a tó, magyarán volt miért felülni az érdeklődőknek a kis szerelvényre. Vitézipusztán ezek a tényezők nem álltak fenn, talán ez okozta annak megszűnését.

Az 1990-es évek elején a hazai erdei vasutak szerepe átértékelődött - az üzemeltető erdőgazdaságok rájöttek arra, hogy egy-egy ilyen vasútban reklámlehetőségek rejlenek. Az almamelléki kisvasút megszüntetése is lekerült a napirendről.

Almamelléken 1991-ben szűnt meg a teherszállítás. A teherkocsik egy részét azóta pályafenntartási célokra használják. 2001-ben két "MASZOLAJ-kocsira" házilag nyitott személykocsit építettek, amely megszüntette a néha már krónikus személykocsihiányt. Szintén 2001-ben a feleslegessé vált teherkocsikat szétvágták, forgóvázaikat pedig a Csömödéri Erdei Vasútra szállították.

Az 1990-es évek közepén az utolsó lukafai állandó lakos is elköltözött egykori lakóhelyéről. Azóta a lukafai vonalon csak különmenetek közlekednek, a mindennapi személyvonatok ezt a vonalat csak igény esetén érintik.

1994-ben két mozdonyszínt építettek Almamellék állomáson. 1995-ben egy-egy fa esőbeálló épült Almamelléken és Sasréten. A kisvasút üzemeltetője, a Mecsekerdő Rt. megvásárolta az igen lepusztult állapotban lévő, egykori MÁV-állomásépületet Almamelléken, majd 2001-re felújították, és múzeumot rendeztek be benne. 

Legutóbbi módosítás: 1999-01-01 00:00

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline