kisvasut.hu - Kemencei Erdei Múzeumvasút -

Hosszabb útvonalon jár a kemencei kisvasút

2009.03.15 (Fodor Illés)



Megérkezett papíron is a hatósági hozzájárulás, így a Kemencei Erdei Múzeumvasút szerelvényei március 14-től mintegy hatszáz méterrel hosszabb pályán, Feketevölgy megállóhelyig közlekednek. Ez azt is jelenti, hogy már hivatalosan is a szilvásváradi hazánk legrövidebb erdei vasútja.

Feketevölgy megállóhely, végállomás - a második vonat érkezett ide

Feketevölgy megállóhely, végállomás - a második vonat érkezett ide
Fotó: Papdi Tamás (2009.03.14.)

A Kemencei Erdei Múzeumvasút vonala jelenleg 7,2 kilométer hosszan húzódik Kemence és a Csarna-patak völgyében található Halyagos között. A vonal sajnos nem járható végig, mivel 1995-ben és 1999-ben két árvíz igen súlyosan megrongálta a pályát, elmosta a hidak többségét. A Kisvasutak Baráti Köre Egyesület 2000 óta üzemelteti a kisvasutat. A forgalom 2000. július 29-én még csak 1,8 kilométeren, a kemencei telephely és a Strand melletti első híd között indulhatott meg. Az időközben kiemelkedően közhasznú minősítést kapott egyesület évről-évre, különféle támogatásokból újította fel a kisvasút állami tulajdonban lévő kezelőjének műtárgyait.

A következő lépésre 2002 őszén került sor: ekkor készült el Godóvár állomás és az azt követő első híd felújítása. Komoly vonalhosszabbításról nem lehetett szó, mivel az állomás után egy rövid pályahiány és egy elmosás akadályozta a továbbjutást. Elkészült viszont a harmadik híd felújítása - ez rövid volt, csodás módon állva maradt az 1999-es árvíz után, csak a hídfőket kellett felújítani, az I-gerendák korrózióvédelmét elvégezni, és ki kellett cserélni a talpfákat.

Egy évvel később újra pénz állt a házhoz, amiből el tudtuk végezni a 2. híd újjáépítését és az ifjúsági tábor fölötti pályaelmosás helyreállítását (képek itt találhatók ezekről). Ennek köszönhetően 2004 júniusától már 3,3 kilométer hosszban közlekedhettek a vonatok, az akkor egy évre, ideiglenes jelleggel létesített Pityúr-rétje megállóig (a megálló a terület tulajdonosának nagyapja után kapta a nevét). Az ideiglenes jelleg sajnos tartósabbnak bizonyult, mint terveztük: 2005-ben nem jutott elég forráshoz az egyesület, így nem tudtunk hidat építeni, inkább a rossz állapotban lévő pályaszakaszokra költöttünk. Elkészült viszont egy provizórium a 4. és az 5. híd helyén, amelyeken egy könnyű kulival már át lehetett vontatni a rakott csilléket, így megindulhattak a felső szakaszon is a karbantartási munkák.

Egy évvel később, 2007. márciusában saját kivitelezésben elkészült a Feketevölgy megálló alatti elmosás helyreállítása, és a Betonplasztika Kft. támogatásának köszönhetően a 4. és 5. hidak újjáépítésére is sor került. Az első munkavonat 2007. április 29-én érkezett meg a Feketevölgy Panzió elé. A személyforgalom sajnos nem indulhatott meg, mivel a kisvasút kezelője közel egy éven keresztül nem adta meg a hatósági eljárás megindításához szükséges nyilatkozatot. Az új szakasz és a hidak hatósági bejárására végül 2008. novemberében került sor. A pálya a személyszállítási engedélyt ezután megkapta, a hivatalos határozat megérkezése után 2009. március 14-én 10 óra 30 perc körül az első utasok is leszállhattak Feketevölgy megállóhelyen.

A kisvasút pályája jelenleg 4,1 kilométernyi szakaszon járható, a személyszállíítás 3,9 kilométeren zajlik. Néhány komolyabb pályahiba kijavítása után - talán még az idén - szeretnénk egy kétvágányos állomást létesííteni a jelenleg járható pályaszakasz végén. Ennek elsősorban biztonsági oka van: így nem kell tolt menetben közlekedni lefelé, hanem már Feketevölgynél át lehet állni a mozdonnyal a szerelvény másik végére. Újabb szakaszok megnyitására ezután lesz majd lehetőség, ennek azonban igen komoly anyagi terhei lesznek, és az építkezést az is nehezíti majd, hogy a vasút a Feketevölgy Panzió és a 6,3. kilométernél fekvő Hamuház között fokozottan védett területen halad át.

Köszönjük mindazoknak a segítségét, akik fizikai munkájukkal, anyagi támogatásukkal vagy bármilyen módon hozzájárultak ahhoz, hogy megindulhasson Feketevölgy megállóig a közlekedés!

[Képek az első két üzemnapról]

Közlekedési rend májusig

A kisvasút menetrend szerint legközelebb áprilisban közlekedik majd hétvégenként (kivéve április 19-én vasárnap, amikor valószínűleg nem lesz közlekedés a Kisvasutak Baráti Köre Egyesület éves rendes közgyűlése miatt). A húsvéti hétvégén (április 11-13.) a rendes, nyári menetrend szerint közlekednek majd a vonatok, a többi hétvégén érvényes menetrendről honlapunkon tájékozódhatnak majd.

Legutóbbi módosítás: 2009.03.15. 21:19

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline