Kaszói Állami Erdei Vasút

A Somogy megyei kisvasutak sorában a legfiatalabb a Belső-Somogy legnagyobb összefüggő erdőtömbjében, a kaszói erdőben működő erdei vasút, kisvasút. A teljes hosszában erdőben futó vasútvonal csodálatos tájon halad át. A változatos erdőállományok, a Baláta-tó természetvédelmi területe, a természeti környezet sokszínű élővilágával felejthetetlen élményt nyújt az itt kirándulóknak.

A Személszállítási üzletszabályzatot az linkre kattintva tekinthető meg!

Kisvasút menetrend :

A járat május 01-től szeptember 30-ig szombatonként 10:00 és 14:00 órakor indul.

Kisvasút jegyárak

A jegy ára 3-14 éves kor között, valamint 65 éves kor felett oda-vissza 1.800,- Ft/fő (10 fő feletti gyermekcsoport esetén 1.200,-Ft/gyermek), 14-65 éves kor között 2.400,- Ft/fő, 3 éves kor alatt térítésmentes.

Kisvasutas szakvezetés igényelhető: 5.000,-Ft/csoport

Kisvasutas kirándulás különjárattal: 

Külön kiállás: A különjáratnál csak a menetjegyeket kell kifizetni (nincs kiállási díj), de a jegyek összegének el kell érnie a minimum 30 000 Ft-ot.

A fenti árak az ÁFA-t tartalmazzák!

Szentai különjárat egyedi megállapodás alapján!

Bővebb információ a kisvasútról

Tel.: +36-82-445-818;

E-mail: udulo[at]kaszort[dot]hu

Az erdei vasút, kisvasút története

Az erdőtömb nagyon sokáig nem rendelkezett feltáró úthálózattal, ami nehezítette a faanyag állandó és biztonságos szállítását. A vasútőse a két világháború között épült, összekötötte a somogyszobi vasútállomást, valamint a kaszópuszta-bördeci erdőrészt. Előbb lóvontatással, majd a negyvenes évektől gőzmozdonnyal szállították a fát. A fakitermelés, de főként a szállítás időjárástól független elvégzését a kisvasút biztosította.

A jelenlegi vasúti vonal kiépítésének gondolata az Országos Erdészeti Főigazgatóság budapesti központjában Káldy Józseftől származott. A fővonal tervei (Szenta-Bojsza-Rinya) 1951-52-ben készültek, építése a Kaszó-Bojsza szárnyvonallal együtt folyamatosan 1952-55 között történt. Ekkor a fa keresztaljakra szerelt és homok ágyazatra helyezett vasúti vonal teljes hossza 17 km volt.

Az erdei vasút működési engedélyét 1955. június 2-án adták meg, a szállítás egy C50-es diesel mozdonnyal indult be. Két év múlva épült meg a csillagpusztai erdőtömbbe vezető 3 km-es újabb szakasz.

A személyszállítás 1961. május 17-én indult meg Szenta és Kaszópuszta között. 1963-ban még egy 1,8 km-es szakasszal meghosszabbították a fővonalat, mely így a Böhönyei Állami gazdaság magyrinyapusztai telephelyét is bekapcsolta a személy-, de főleg a teherszállításba. A szakasz az Állami Gazdaság felbomlásáig (1968) üzemelt, utána a pályarész elbontásáig (1970) már csak személyszállítás történt rajta.

Az idő múlásával a vasút jelentősége a faanyag szállításában egyre csökkent. A teherszállítást 1985-ben teljes egészében átvették a tehergépjárművek. Ennek következtében 1989-ben a fővonal Bojsza-Rinya szakaszát is felszedték.

1997-ben a KASZÓ Erdőgazdaság Zártkörűen Működő Részvénytársaság megvásárolta az 1954-ben Resicán gyártott, majd 1984-ben Szászrégenben felújított gőzmozdonyt. A Karácsony névre keresztelt gőzös 1997. december 14-én érkezett Kaszóra és a következő év április 16-án helyezték üzembe.
Jelenleg kisvasút az Állami Erdei Vasút menetrend szerint közlekedik, az állam tulajdonában lévő és a KASZÓ Zrt. által üzemeltetett saját használatú, keskeny nyomtávú vasútjához tartozik. A jelenlegi vonal hossza (Kaszó-Szenta) 8 km. A kisvasút menetideje 40 perc.

Vizsgaszabályzat és Eljárási Rend
Vizsgaszabályzat és Eljárási Rend 1. Függelék: Vonalismereti alapvizsgák
Vizsgaszabályzat és Eljárási Rend 2. Függelék: Típusismereti alapvizsgák

Hasznos linkek kisvasutakról:

Gyakran ismételt kérdések

Van-e helyben kisbolt vagy egyéb vásárlási lehetőség?

Üdülőnk egy erdő által körülölet, mindössze 150 fős kistelepülésen található, ebből adódóan vásárlási lehetőség (butik, bevásárlóközpont, patika, stb.) helyben nincs, legközelebb Nagykanizsán, Nagyatádon vagy Csurgón lehet vásárolni, azonban a településen működik egy kis vegyesbolt napi szükségletek beszerzésére.

Rólunk mondták

Török Szilárd

2018. Szeptember 1. 
Csodás hely, remek feltételek és programok!