kisvasut.hu - Kemencei Erdei Múzeumvasút - Járművek: személykocsik

Alagúti kocsi Kemencén!

2022.06.29 (Szűcs Zoltán József)



- Alagútjuk is van már?
- Még nincs, de minden pillanatban várjuk!

No, de komolyra fordítva a szót,
újabb izgalmas járművel gyarapodott a Kemencei Erdei Múzeumvasút, védelmünkbe került az egykori Perecesi Bányavasút Bak 2152 pályaszámú alagúti személykocsija.

Bak 2152 Kemence Fatelepen

Bak 2152 Kemence Fatelepen
Fotó: Szűcs Zoltán József (2022.03.12.)

A Perecesi Bányavasút (1000 mm-es nyomtáv, üzemelt 1870-től 1971-ig a Diósgyőri Vasgyár szénnel történő ellátására) a tehervagonok mellett személyszállító kocsikkal is rendelkezett.
A középbejáratú forgóvázas alagúti kocsikból öt épült, 1957-ben, a Magyar Államvasutak Debreceni Járműjavító Üzemében, Bak 2150-2154 pályaszámokon. A vasút megszűnése utána a Bak 2151 a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút Kastély állomás járműskanzenben került kiállításra.
Sokáig úgy tudtuk, több nem maradt meg, ám 2021. őszén egy apróhirdetésben felbukkant egy testvére. Inkább hétvégi házikóra hasonlított mint vasúti kocsira, de a személyes látogatáskor kiderült, az alváz és szekrény eredeti, s bár elveszítette forgóvázait, kapcsoló és vonókészülékeit, üléseit és egyik oldali ablakait, de nem bontották meg, csak falazás került mellé, és tető fölé.
A kocsi tehát menthetőnek ítéltetett, és Kemencére utazott. A méretét tekintve: tökéletesen elfér a 600mm-es űrszelvényben, így már az első pillanattól a jövőbeni közlekedtetés reményével érkezett. A felújítási munka kezdeteként kibontásra került a, később beépített, lakóház belső berendezés, és így előbukkant számos apró szép részlet az erdeti belsőből.
A futóképes kocsiig, még hosszú út vezet, de már megvan hozzá pl. a diamond forgóvázpárunk!

Aki támogatni szeretné a munkát, nem csak személyes részvétel teheti, örömmel fogadjuk a támogatást egyesületünk számlaszámára!

 

Legutóbbi módosítás: 2022-06-29 15:04

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline