kisvasut.hu - Lillafüredi ÁEV -

Kisvasutak napja – Szeptember 7-én Lillafüreden

2013.08.21



Kisvasutazni, az erdőn át mindenki szeret, ez nem vitás – így ezt a programot akár össze is köthetjük egy nagyobb lélegzetű ünnepséggel, méghozzá a Kisvasutak Napjával, mely idén szeptember 7-én, Lillafüreden köszönti a kisvasutakat és a természetjárást. Lillafüreden, a Kisvasutak Napján az erdőjárás, az ismeretszerzés és a családi kikapcsolódás fonódik össze a kisvasutak szeretetével. A rendezvény helyszíne idén a legmeredekebb és leglátogatottabb erdei kisvasútvonalaink között számon tartott Lillafüredi Állami Erdei Vasút állomásai mentén zajlik.


Fotó: Halász Zsolt dr. (2012.05.05.)

Friss menetrendi és díjszabási információk az oldal alján!

Hazánk – bátran állíthatjuk – 20 működő vonalával és összesen 250 km-nyi pályájával kisvasút-nagyhatalomnak számít. Az eredetileg bár nem turisztikai céllal épült erdei kisvasút a vadon felfedezésére különlegesen alkalmas jármű: a vágányok egészen a rengeteg közepén át vezetnek, és útközben fantasztikus látvánnyal, érintetlen erdei tájjal, vadon élő állatokkal találkozhatunk.

Programok és túraajánló Lillafüreden

Tablókiállításunkon minden hazai erdei kisvasút bemutatkozik a "Zselici Csühögőtől" a legrégebbi kisvasúton, a Zsuzsi vonaton keresztül Viliig, a hibrid kistestvérig. Megtudhatjuk például, hogy a legmeredekebb erdei kisvasút a szilvásváradi, és azt is, hogy miért. Megtudhatjuk, melyik hazánk utolsó, még működő gazdasági vasútja, és megismerhetjük Európa egyetlen, összefüggő ártéri erdejében működő kisvasútját, a Gemenci Erdei Vasutat. Sőt megtudhatjuk azt is, mit jelent az, hogy görpályás, vagy azt, hogy milyen keskeny a legkeskenyebb nyomtáv.

Feltétlenül látogassunk el a Lillafüredi tanösvény részét képező, a nyár elején megújult Mária-sétányhoz, mely nem csupán egy kellemes erdei kikapcsolódás, zarándokút is. Az 1200 méter hosszú, 3 állomásból álló sétányon Lourdes-i csodatévő Szűz Máriának emléket állító kápolnát, a Limpiászi keresztet és az újonnan elkészült Mária-kegyhelyet járhatjuk be: a Patrona Hungariae szoborfülke pontos mása a Mátyás templom Lorettói Kápolnájában őrzött, vörös márványból készült szobornak. Gyerekként erdei iskolás foglalkozásokon okosodhatunk, majd a Mókus-odú játszótér fajátékait vehetjük birtokba, míg felnőttként a kézművesek és helyi termékek vásárán válogathatunk. Közösen végigjárhatjuk a 3 km hosszú Pisztráng tanösvényt, de akár meg is kóstolhatjuk ezt a helyi különlegességet, a pisztrángot. Ügyességünket tesztelhetjük a legnagyobb hazai sportszeráruház erdei íjászatán. Levezetésként a Fazola Kohó állomáson felállított nagyszínpadnál táncos mulatság, kvízjátékok, és az Ámulat Társulat műsorát követően a 100Folk Celsius ad koncertet. Klasszikusnak számító slágereik között olyan dalok szerepelnek, mint a Paff, a bűvös sárkány, a Miki manó vagy az Ohio.

Fazola Kohó Nagyszínpad teljes műsora 2013. szeptember 7-én

  • 10:30 Megnyitó
  • 10:45 4-Dance Club gyerek műsora
  • 11:45 Miskolci Majorette Kvízjátékok
  • 12:15 Ködmön Se Tánc Kvízjátékok
  • 13:00 4-Dance Club felnőtt műsora Kvízjátékok
  • 14:00 Ámulat társulat Kvízjátékok
  • 15:30 100Folk Celsius

Lillafüred és az erdei kisvasút

Lillafüreden maga a terep is egyedülálló, hiszen merész kanyarulatokkal, meglepő szintkülönbségekkel is sűrűn találkozunk utunk során. Igazi kuriózuma ennek a vonalnak, hogy télen Diósgyőrről Mikulásvonat indul a Mikulás Lillafüredi Mesebirodalmába. Lillafüred biztosan az egyik legbájosabb és legszebb környezetben fekvő hazai település. Épp ezért idén ide, az Őskohó, a Hámori-tó, a Palota-szálló és a függőkert, Garadna, Molnár-szikla, a Szinva-patak és a Szinva-vízesés vidékére invitálunk mindenkit szeptember 7-én, a Kisvasutak Napjára, melynek főszereplője természetesen a terület átszelő erdei kisvasút lesz. Kisvasutazás mellett természetesen rengeteg programmal, vezetett túrával, vásárral kiegészülő napnak nézhetünk elébe.

A „Kisvasútra fel!” programsorozat „Kisvasutak Napja” rendezvénye miatt 2013. szeptember 7-én szombaton a Lillafüredi Állami Erdei Vasút vonatai a meghirdetett menetrendtől eltérően az alábbi sűrített, ütemes menetrend szerint közlekednek, különleges díjszabással.

Ezen a napon minden vonat csak a „Kisvasutak Napja” rendezvényre váltott napijeggyel vehető igénybe.

Felnőtt jegy: 2100 Ft/nap. Diákjegy: 1800 Ft/nap (érvényes nappali tagozatos diákigazolvány felmutatásával). 3 éven aluli gyermekeknek a rendezvényen való részvétel díjmentes. Fogyatékossági támogatásban részesülők jegye: 300 Ft/nap (fogyatékosságot igazoló igazolvány felmutatásával). Kutyajegy: 700 Ft/nap. Kerékpárjegy: 600 Ft/nap. A jegy tartalmazza az egész napos utazás díját az erdei vasúton, a rendezvény egyéb programjaira szóló belépőt és egy kedvezményes vásárlásra felhasználható Decathlon kupont. További információk az alábbi honlapokon érhetők el:

www.eszakerdo.huwww.laev.huwww.facebook.com/ESZAKERDOwww.kisvasutrafel.huwww.itthon.huwww.zold.itthon.hu



 


Legutóbbi módosítás: 2013.08.21. 20:05

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline