kisvasut.hu
~ Almamellék ~ Balatonfenyves ~ Beregszász (UA) ~ Budapest, Gyermekvasút ~ Csömödér ~ Debrecen ~ Debrecen, vidámpark ~ Felcsút ~ Felsőtárkány ~ Gemenc ~ Gyöngyös ~ Hortobágy ~ Kaszó ~ Kemence ~ Királyrét ~ Kommandó (RO) ~ Lillafüred ~ Mesztegnyő ~ Nagycenk ~ Pálháza ~ Pécs ~ Szegvár ~ Szilvásvárad ~ Szob-Nagybörzsöny ~
Főoldal
Menetrendek
Vasúttörténet
Rendezvények
Kisvasúti napok
KBK
Szakmai oldal
Képtár
Térképtár
Irattár
Linktár
Cikkarchívum
Újdonságok
GyIK
Partnereink

English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

Idén folytatódhatnak az M4 állagmegóvási műveletei

2010.03.17A magyar közlekedés- és technikatörténet egyik legfontosabb emléke a LÁNG Gépgyár által 1927-29 között a Szegedi Gazdasági vasút számára gyártott négy darab 120 lőerős teljesítményű dízel-elektromos mozdony. A mozdony volt a hazánkban gyártott legelső dízelmozdony, valamint a legelső olyan mozdony amely teljes egészében villamos erőátvitelt alkalmazott.

Munkában az M4-es

Munkában az M4-es
Fotó: Czibere László gyűjteménye

A villamosmotor és erőátviteli szerkezetet egy dízelmotor hajtotta meg. A motor energiáját 550 voltos dinamóba vitte át, és a 80 tonnás vonatot 40-45 km-es ebességgel vontatta üzemszerűen. A maga idejében forradalminak számító technikai megoldás jelentősen megelőzte korát és messzeföldről csodájára jártak. A gyár és Szeged városa nagyon büszke volt ezekre a mozdonyokra és világkiállításokra valamint szakmai kiállításokra jártak vele. A mozdony 1929-ben a Barcelonai világkiállításon aranyérmet, és több szakmai kiállításon is első díjat nyert!
A 40-es évek végén az eredeti LÁNG motorokat JAR 135-ös motorokra cserélték. A mozdonyokat a 70-es években selejtezték. Az M1, M2 és M3 sorszámú mozdonyok sorsa azóta ismeretlen. Egyetlen mozdony az M4-es azonban a mai napig fennmaradt , bár elég kalandos történetet futott be az elmúlt években.
A mozdony jelenleg a Közlekedési Múzeum tulajdona és a Gyermekvasút fűtőházában várja sorsa jobbra fordulását.
A korábbi években a Nagycenki Múzeumvasút, valamint a volt osztrák tulajdonosa már elkezdte a felújítását, de időközben bekövetkezett halála miatt ez félbemaradt. A Gyermekvasútra kerülése után többször is elkezdték a felújítását, ám ez sajnos mindig félbemaradt.
Pár éve néhány lelkes amatőr elkezdte az állapotfelmérést és ezzel párhuzamosan szervezni a mozdony társadalmi munkában történő felújítását. Mostanra jutottak odáig, hogy immáron elkezdik szervezni a tényleges felújítási munkát amelyre természetesen minden érdeklődőt szeretettel várnak!


A felújítás megújult honlapja szerint:


"Legfontosabb cél, hogy újra üzemképes állapotban legyen eme kuriózum és műemlék a magyar gép-, illetve mozdonygyártás tiszteletére. A felújítás már sok éve elkezdődött, de a befejezés még távol van. Ami hatalmas előny, hogy a mozdony forgóvázait és benne a vontatómotorokat már felújították, a generátor pedig szintén jó állapotban van, persze a körülményekhez képest. Komoly akadályt jelent a felújításban, hogy a jármű számos alkatrésze a vandalizmus áldozataként hiányzik, illetve megrongálódott. Idén tavasszal ismét nekifogunk és első lépésként az állagmegóvásra koncentrálunk, illetve a JAR 135 motor alkatrészeit kell elraktároznunk, hogy finanszírozottság esetén csökkentsük a kiadásokat.
2010. tavaszán szeretnénk elkezdeni a mozdony állagmegóvását amihez bárki csatlakozhat, aki úgy érzi, hogy segíteni tudja munkánkat. Konkrét időpont még nincs, de első alkalommal felmérjük a mozdony mostani állapotát, az érdeklődők megismerhetik közelebbről is a negyedik magyar dízelmozdonyt. Terveink szerint a jármű bezárhatósága és a tető befejezése a legfontosabb feladat."


További információk: www.m4.hu

Legutóbbi módosítás: 2010.03.17. 00:51

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Küldjön képet!


Vasútkereső
Vasútkereső térkép

Hírlevél

E-mailban értesítjük új cikkeinkről, ha feliratkozik hírlevelünkre.


(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV