kisvasut.hu - Csömödéri Erdei Vasút - Látnivalók

Látnivalók a környéken



A vadregényes erdőkben kanyargó kisvasút mellett még számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt a környék: arborétum, erdészeti kiállítás várja a természet iránt érdeklődőket, de ezek mellett Bázakerettyén és Budafapusztán a működő olajkutak és olajipari emlékek biztosítanak jó néhány órás programot a technikatörténet megszállottainak is.

Igazi erdei vasúti hangulat

Igazi erdei vasúti hangulat
Fotó: Chikán Gábor (2008.10.18.)

Erdészeti kiállítóterem Lentiben

A Zalaerdő Erdészeti Zártkörűen Működő Részvénytársaság - a Zalaerdő zRt. - fennállása óta megkülönböztetett figyelmet fordít eseményekben gazdag erdészeti, vadászati és fűrészipari múltunk zalai emlékeinek felkutatására, megőrzésére, s szakmai kultúránkat szolgáló, újabb szellemi értékek létrehozására. Valljuk, hogy múltunk megbecsülésére és tiszteletére szüksége van nemzetünknek, mert erre a legnagyobb magyar, gróf Széchenyi István örökérvényű szavai is köteleznek bennünket: „Csak a múlt megbecsülésén épülhet fel a jövő!”

A Zalaerdő zRt. 2004-ben építette meg erdei vasútjának állomásépületét Lentiben, amely várótermével és kiállítási célra kialakított másik két termével, 2005. május 6-tól ad otthont a "GÖCSEJ KINCSEI, AZ ERDŐ ÉS A FA" címet viselő erdészet-, fűrészipar- és vasúttörténeti, állandó jellegű kiállításnak.

A stílusában és hangulatában az egykor legnagyobb göcseji erdőbirtok, a herceg Esterházy hitbizomány uradalmi épületeit idéző vasútállomás termeinek dokumentum-, fotó- és tárgyi anyagán át, a látogató bepillanthat az itteni vidékre oly jellemző, értékes göcseji erdők színes világába, az értük dolgozó erdészek nehéz és önzetlen munkájába, a közel évszázados erdei vasút nagy múltú történetébe, a világhírű gímszarvas-gazdálkodás eredményeibe, s nem utolsó sorban az egykor méltán híres lenti fűrészipar emlékeibe.

E kiállítás célja, hogy a látogató - aki érdeklődésével megtisztelte a kiállítást – egy kicsivel több ismeretanyagot kaphasson az épületről és főleg a látottakról, s ezáltal még jobban tudatosuljon: az egykori nagy zalai erdészelődök után, ma is jó kezekben vannak az értékes göcseji erdők.

Letölthető verzió: Erdészeti kiállítóterem Lentiben ( file)

Budafapusztai Arborétum

Az 1959-ben létesített arborétum a Zichy család birtokán létesült, az itt álló vadászház 1926-ban épült, mely ma is e funkciót látja el.

A területen ma több mint 200 fajta többnyire védett növény található, a fajok többsége Észak-Európából, Észak-Amerikából és Ázsiából származik.

Letölthető file: Budafapusztai Arborétum nyitvatartása (pdf file)

Magyar Olajipari Múzeum - Bázakerettye

Magyar Olajiapri Múzeum

Strand és termálfürdő - Bázakerettye

Kistolmácsi tó

A kisvasút kistolmácsi végállomásától nem messze található e mesterségesen kialakított tó. A tavat tápláló forrás egy olajkutató robbantás során került a felszínre, ennek bő vizére alapozva építették ki a tavat, mely kiválóan alkalmas horgászatra, strandolásra, de kempingezni és kirándulni is lehet a környéken.

Kistolmácsi tó

További információk a környékbeli programokról: Budafaluus Programiroda

Programajánlat egész évre: Bázakerettyére kisvonattal - programajánló (pdf file)

Legutóbbi módosítás: 2010.06.21. 12:41

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline