Kovászna-Kommandó Erdei Vasút
Kommandó (RO)
Megközelítés
Menetrend
Vasúttörténet
Járművek
Szállások
Elérhetőség
Támogatók
Kiadványok
Cikkarchívum
Képtár
Partnereink





English Deutsch Român Nyomtathat vltozat

2007-ben történt események összefoglalója

2008.01.03 (Papucs András)



Az alábbiakban összefoglaljuk a Kovászna-kommandói Erdei Vasút megmentésével és felújításával kapcsolatos 2007. évi eredményeket és egyéb történéseket.


Fotó: Papucs András (2004.)

Összefoglaló:

- 2006 decemberében jóváhagyta a Román Kulturális Minisztérium a kisvasút kisajátítását, ugyanakkor a Kovászna Megyei Tanács költségvetés-kiegészítést kapott a kormánytól a kisvasút tulajdonba vételéhez, így 2007 elején elindult a kisajátításhoz szükséges dokumentáció összeállítása.

- A felmérést nehezítette a kommandói tél hossza, az erdőben a vasút jó részét hó borította, a felmérőknek fel kellett törniük havat/jeget, hogy a pályát megtalálják és pontosan lemérhessék.

- A felmérés után kiderült, hogy mellékvágányokkal együtt 27 km hosszú a vasút; az épületek, telkek és a vasút becsült értéke mintegy 1.300.000 (új) lej.

- A feljavítási értékbecslés több millió eurós eredményt hozott, igaz, ebben benne van a vasút és sikló teljes újjáépítése, az összes épület feljújítása, de nem tartalmazza a gördülőállományt felújítását ill. a mozdonyok tulajdonba vételét.

- A jogi helyzet tisztázása okozta a legnagyobb gondot, a szakcég nem vállalta ezt a munkát, így saját erőből kellett megoldani. Néhány érdekesség ebből a munkából:

1. A vasút a Hankó és Horgász híddal a kovásznai gyár szélétől Térrétig (mai Fenyő szálló) a kolozsvári központi telekkönyv szerint a Román Állam tulajdona.

2. A sikló alatti és vasút alatti terület felsősiklótól Kommandó bejáratáig erdőterületként van nyilvántartva. Sajnos mind a kommandói, mind a kovásznai erdészethez tartozó terület esetében egyszerűen kihagyták az új (a vasút leállítása utáni) kezelési tervből a vasutat. Így a területek azonosítása körülményes, az új térképek és leírások mellé mindig kell a régit is csatolni.

3. A gyártól Halom fele 4 km vasút alatti terület Kommandó községé, mint visszajuttatott erdőterület.

- A Kommandói Napok alkalmával Georg Hocevar vállalkozó elhozta egyik gőzmozdonyát, és egy napon közlekedtek különvonatok.

- A megyei tanács megvásárolta mintegy 30.000 eruróért a kovásznai és kommandói kocsikat. Ez tartalmaz: 15 platókocsit (nyitott pőrekocsit),  1 dubát (gőzmozdony szerfa és kapcsolószer szállító szereskocsi, a vonatszemélyzet szállítására és melegedésére is szolgál), és 4 (2 pár) truckot Kovásznán (az egyik valahol a sikló oldalában van legurítva, a többi három is darabokban, hiányosan), illetve 21 (10 pár +1)  truckot Kommandón.

Legutóbbi módosítás: 2008.01.03. 13:50

Kereső

Keresett szöveg:


Részletes képkereső


Képtár
Képtár

Vasútkereső
Vasútkereső térkép

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline