kisvasut.hu - kisvasut.hu -

Hidrogénüzemanyag a Zillertalbahnon

2018.02.07 (Halász Zsolt dr.)



A tiroli Zillertalban közlekedő kisvasúton már régóta keresik megoldást arra, hogy miként lehetne a vasutat modernizálni és egyúttal a dieselüzemet valamilyen környezetkímélőbb üzemanyagra lecserélni. A döntés nemrégiben megszületett: a vonatok 2022-től – a világon elsőként – hidrogénnel üzemelnek.

Kép: Zillertaler Verkehrsbetriebe (ZVB) AG

Kép: Zillertaler Verkehrsbetriebe (ZVB) AG

A Zillertalbahn vonatai évente 800 ezer liter gázolajat használnak fel és 2160 tonna széndioxiddal terhelik a környezetet. Korábban felmerült a vasútvonal villamosítása is, amelyet azonban az üzemeltető elvetett annak magas költségei miatt. A Zillertal azonban vízben gazdag völgy, amely az energiatermelés mellett lehetőséget ad a hidrogén helyben történő előállítására is. A vízenergia által előállított elektromos áram segítségével elektrolízis útján a vízből helyben fognak hidrogént termelni.

Légkondícionált motorkocsi alacsonypadlóval, így is lehet szolgáltatni

Légkondícionált motorkocsi alacsonypadlóval, így is lehet szolgáltatni
Fotó: Karap Krisztián (2009.08.02.)

A teljes átállás 80 millió euro (közel 25 Mrd forint) összegű beruházást igényel, amely azonban a helyi közlekedés fenntarthatóságát szolgálja. Több helyen a pálya vonalvezetését is át fogják alakítani annak érdekében, hogy a sífelvonók vasúttal is közvetlenül elérhetők legyenek.

Legutóbbi módosítás: 2018-02-07 14:49

Hozzászólások

Még nincsenek hozzászólások.

Ön is hozzászólhat

Az e-mail címet csak az Önnel való kapcsolatfelvételre használjuk, nem jelenik meg és nem adjuk ki. Használható HTML címkék (tag): i és b, a megengedett legnagyobb hossz 1000 karakter.

Az Ön neve:
E-mail címe:
Hozzászólás:
Mennyi negyvennyolc meg negyvenkettő?
(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline