kisvasut.hu - Szakmai oldalak - Járművek - lista

Járművek keresése

2018.02.04 (Chikán Gábor)



A járműkeresés űrlapja a Szakmai oldalak / Járműlista menüpontból érhető el. Az itt megjelenő űrlap értelemszerű kitöltésével kereshetünk járműveket a következőkben leírtak szerint.

A keresés űrlapja az alábbi:


Több kitöltött feltétel esetén azoknak egyidejűleg kell teljesülniük (ÉS kapcsolat). Az egyes mezőkhöz kis útmutató is tartozik az űrlapon, amely részletesebben az alábbiakat jelenti:

KBK-kód

Az első néhány karakter megadása elegendő. Például „225” megadása esetén megjelennek a C50-es, B26-os, Z-90-es mozdonyok is (melyek kódszámai rendre 2255, 2256, 2259 kezdetű). Ha a keresési feltétel „2255,3”, akkor viszont csak a külső csapágyas C-50-esek jelennek meg.

Hely

A beírt adat rövidíthető a szokásos rövidítő jelekkel: az alulvonás (_) pontosan egy tetszőleges karaktert helyettesít, a százalék jel tetszőleges számút (akár nullát is). Ékezetek, kis- és nagybetűk nem számítanak. Például „villany” esetén a találatban csak Villány lesz benne, „villany%” esetén Villány és Villánykövesd egyaránt,

Pályaszám

A helynél írtak vonatkoznak erre a mezőre is. Ezen felül – akár egyszerre, vegyesen is használható lehetőség –:

  • pontosvesszővel elválasztva több feltétel is megadható, amelyek a kereséskor VAGY kapcsolatban lesznek. Például… „12;24” megadása esetén a találati listában benne lesznek a „12” és a „24” pályaszámú járművek is.
  • a segédgombokkal a keresés módja is meghatározható, ami nagyon jól jön a pályaszámok sokszor zavaros tagolása, helyesírása mellett. Normál esetben minden karakter számít, egy kötőjel, vessző, szóköz is. „Betűk” mód választása esetén csak a betűk és számok számítanak, tagolás nélkül (de a feltételt is tagolás nélkül kell megadni), „szám” mód választása esetén pedig csak a számok. Például „Betűk” módban a „GV14” feltételre találat lesz GV 14, GV-14 is. „Szám” módban „14” feltételre találat lesz GV 14, M-14, 14, 1-4 is. „Szám” módban a „12;24%” feltételre találat lesz GV12, M-12, GV 24, 2405, C24-401 stb. is.

Kiemelt pályaszám

Ez a mező nem befolyásolja a keresést, csak a szöveges találati nézetben a találatokon belül fogja megjelölni az itt megadott pályaszámot. Például kiemelt pályaszámként „GV%” megadásával az alábbi ábrához hasonló találati listát kapunk, a GV pályaszámok narancsszínű kiemelésével.


Ha a fentiekben csak a fejadatokra vonatkozott keresési feltétel, akkor a találati listában a járművek a jelenlegi (vagy utolsó ismert) helyükkel és pályaszámukkal jelennek meg, ha a történeti adatokra is volt feltétel, akkor a feltételnek megfelelő hely és pályaszám jelenik meg.

A keresési találatok „normál”, „tömör” vagy „szöveges” módon jeleníthetők meg.

Normál találati lista

A normál találati lista formáját az alábbi ábra mutatja:


A lista a KBK-kódok alapján járműtípusonként csoportosított, viszont nem rendezhető. A hely és pályaszám a keresési feltételnek megfelelő, vagy – ha erre vonatkozóan nem volt feltétel – az utolsó ismert hely és pályaszám.

Tömör találati lista

Tömör nézetben lapozható és rendezhető a találati lista. A fejlécben lévő adatmegnevezésekre kattintva azon oszlop szerint a lista sorbarendeződik, második kattintásra fordított sorrendre.


Szöveges találati lista

Ebben a nézetben a jármű teljes története benne lesz, tömör szöveges leírásban.


A szöveg elemei sorban: dátum esemény hely (pályaszám) megjegyzés;

Egy jármű adatlapja

A fenti találati listákban a sor elején lévő KBK-kódra kattintva megnyílik az adott jármű saját adatlapja. Ebben láthatók:

  • a jármű alapadatai a fenti fej- és történeti adatokkal,
  • a járműhöz tartozó szöveges megjegyzések, leírások, érdekességek (ha van),
  • képek a járműről: azon képek, amelyek adatlapján a szerkesztők e jármű KBK-kódszámát megadták,
  • a jármű vándorlásának útvonala: Magyarország térképén azon kisvasutak jelölése, ahol ez a jármű élete során megfordult.

Legutóbbi módosítás: 2018-02-05 21:13

(c) Kisvasutak Baráti Köre Egyesület - Impresszum - Hír küldés - Üzenet
Belépés - Webmail - Intranet - FAV - EgyesületOnline